Teljesen megváltoztatta az iráni válság megítélését az Irán légterében lelőtt ukrán repülő

Teljesen megváltoztatta az iráni válság megítélését az Irán légterében lelőtt ukrán repülő. Ki a felelős, és mi áll a háttérben – tette fel a kérdést Déri Stefi a Hír TV Heti terror című műsorában. Az iráni feszült helyzet mellett Horváth József biztonságpolitikai elemzővel és Nógrádi György biztonságpolitikai tanácsadóval azt vizsgálták meg, hogy mekkora szerepet játszik a térségben és világszinten a Hezbollah nevű síita, félkatonai szervezet.

Forrás: Hír TV2020. 01. 16. 18:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lelőtte azt az ukrán utasszállító repülőt az iráni légvédelem, amely órákkal azután szállt fel Teheránból, hogy Irán, Irakban található amerikai célpontokat támadott. A rakétatámadás válaszlépés volt arra, hogy az Egyesült Államok likvidálta Kasszem Szulejmánit, a Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének befolyásos parancsnokát. Az ukrán gép lelövése nagy nemzetközi felzúdulást keltett, és tüntetők ezrei vonultak utcára Iránban is.

Nógrádi György a történtekkel kapcsolatban elmondta, hogy a világ minden országában egy ember engedélyezheti, hogy egy polgári gépet kilőjenek. Ez lehet egy államfő, kormányfő vagy védelmi miniszter. Hozzátette, hogy a helyzetet az bonyolítja, hogy annak ellenére vagyunk egy háború kellős közepén, hogy nem volt hadüzenet Irán és az Egyesült Államok között. A biztonságpolitikai tanácsadó Iránt nevezte meg a tragédia felelőseként, mert a gépet azt követően érte találat, hogy az USA likvidálta Szulejmáni tábornokot, és erre válaszként Irán Irakban lévő amerikai célpontokat bombázott. A helyzet azonban a gép kilövésekor megfordult, és Irán kezdett védekezni.

Horváth József az elhangzottakhoz hozzátette, hogy számára az az egyik kulcskérdés, hogy az iráni vezetés miért nem rendelt el azután légtérzárlatot azt követően, hogy Irán támadást indított amerikai célpontok ellen. Az elemző szerint a kommunikációban kell keresni a hiba okát, valószínűleg az iráni légvédelem vagy a forradalmi gárdának a légvédelme nem kapott tájékoztatást arról, hogy felengedtek egy gépet. Mindezt azután, hogy Donald Trump bejelentette, hogy iráni célpontokra mérhetnek támadást amerikai cirkáló rakéták és drónok. Arra a tisztre pedig, aki ezt a végzetes döntést meghozta nagyon nagy teher nehezedett. Tehát hibák sorozata vezetett az ukrán gép tragédiájához – hangsúlyozta Horváth József.

A biztonságpolitikai szakértő felhívta arra a figyelmet, hogy érdemes összevetni a 2011-es arab tavasz vágóképeit a napjainkban Iránban tapasztalható forrongások felvételeivel, véleménye szerint tehát van egy hasonló próbálkozás arra, hogy az iráni vezetés hatalmát megingassák.

A műsorban Nógrádi György és Horváth József arról is beszélgetett Déri Stefivel, hogy a Hezbollah vezetője azzal fenyegette meg az Egyesült Államokat, hogyha nem vonulnak ki önként a Közel-Keletről, akkor az amerikai katonák koporsóban fognak hazatérni.

A teljes tartalom IDE kattintva érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.