Templomokből lopott a szlovén tolvaj, letartóztatták

Kivétel nélkül egyházi intézmények sérelmére szegte meg a hetedik parancsolatot egy elkövető.

Forrás: ugyeszseg.hu2020. 09. 14. 17:32
Pénzes kazettákat feszített fel a plébániákon a szlovén tolvaj
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Veszprémi Járási Ügyészség szeptember 14-i döntése alapján letartóztatásban várja a bírósági tárgyalást az az 58 éves szlovén tolvaj, akit egyházi intézmények, személyek sérelmére követett el lopásokat. A Magyar Nemzet információ szerint a szlovén férfi már öt évvel ezelőtt is meglopta a magyar templomokat, plébániákat, a szabadságát korlátozó intézkedésre azért volt szükség, hogy ne tűnhessen el a felelősségre vonás elől, ne hiúsíthassa meg a bírósági eljárást.

A vádirat alapját képező nyomozás adatai szerint a középkorú, jó megjelenésű, jól kommunikáló szlovén férfi 2015 nyarának egyik délelőttjén egy keszthelyi templomból lopott először Magyarországon, pontosabban ezt sikerült bizonyítékokkal alátámasztania a rendőrségnek. A férfi a templomon keresztül bejutott a plébániára, átkutatta a hivatalt, megtalálta a templom kasszáját, majd rövid keresés után a pénzt tartalmazó fémkazetta kulcsát is, és 350 000 forintot tett zsebre.

2019-ben újra Magyarországra vezetett az útja, nyáron Tihanyban és Szombathelyen is járt. Tihanyba apátsági látogatójeggyel, turistaként jutott be, ám rövidesen lemaradt a vezetett csoporttól, felfeszített egy vasrácsot, és a bejutott az apátság látogatók elől lezárt emeleti részébe. Több szoba ajtaját is megpróbálta feltörni, néhány helyiségbe sikerült is bejutnia, az egyikben 600 000 forintot és 1 600 000 forintnyi eurót talált, a rongálásokkal pedig 200 000 forintos kárt hagyott maga mögött.

Szombathelyen egy vasárnapi mise során használta ki, hogy a paplak üres, betört, egy szekrényt és egy asztal fiókját felfeszítve is talált pénzt, közel háromszázezer forintot vitt el a plébániáról. A rendőrök ekkor már a személyleírása alapján keresték a templomjáró tolvajt, hét rendbeli lopás és lopás kísérlete miatt indult ellene nyomozás. Lapunk információi szerint egy közúti ellenőrzés tett pontot a templomtolvajlásra, a szlovén férfi ittasan vezetett, a rendőrök előállították, ekkor derült ki, hogy azonos azzal, akit az apátsági és egyéb egyházi lopások miatt kerestek.

A vádhatóság a büntetőeljárás nyomozati szakát befejezve szabadságvesztés kiszabását indítványozta. A vádlott beismerő vallomása és a tárgyalásról lemondása esetén az ügyben eljáró Veszprémi Járásbíróságnak három év és nyolc hónap börtönbüntetés kiszabására tett javaslatot az ügyész azzal, hogy a szlovén férfit nem helyezte szabadlábra, letartóztatásban maradt. Az ittas vezetés miatt négy év közúti járművezetéstől eltiltásra tett indítványt az ügyészség, az Európai Unió egységes jogrendje szerint ez a joghátrány nem csak Magyarországra lesz érvényes: a vádlott a tiltás ideje alatt sehol nem kaphat jogosítványt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.