Tengerentúli segítség a magyar orvosoknak

Horváth Ildikó államtitkár komoly érdeklődést tapasztalt a magyarországi egészségügy iránt, és sok amerikai magyar kollégával érdemleges szakmai eszmecserét is folytatott.

Szilágyi Anna
2019. 11. 02. 11:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai magyar orvosok figyelik és segítik a magyar egészségügyet – jelentette ki Horváth Ildikó (képünkön), aki a napokban részt vett az Amerikai Magyar Orvosszövetség (HMAA) szokásos évi floridai tanácskozásán. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára úgy fogalmazott: nyitott szívvel, bizalommal, segítő szándékkal fogadták kint élő kollégái.

Fotó: MTI/Kovács Attila

– Komoly érdeklődést tapasztaltam a magyarországi egészségügy iránt, és sok amerikai magyar kollégával érdemleges szakmai eszmecserét is folytattunk – hangsúlyozta.

Az Amerikai Magyar Orvosszövetséget több mint ötven évvel ezelőtt hívták életre az ohiói Cleveland városában. A szövetség 1968-ban néhány orvos kötetlen beszélgetéséből született, ám a baráti társaságból mára tekintélyes, befolyásos szakmai szervezet formálódott, amelynek tevékenysége csereprogramokat, tanulmányutakat, ösztöndíjakat, gyümölcsöző kapcsolatokat eredményezett. A HMAA évek óta rendszeresen konferenciákat, szakmai eszmecseréket rendez: az Egyesült Államokban élő és a Magyarországról érkező orvosok minden év őszén a floridai Sarasotában gyűlnek össze tanácskozásra.

Az államtitkár beszámolt a magyar egészségügyi kormányzat betegségmegelőzési programjáról.

– A három nemzedék a szülők, nagyszülők és unokák nemzedékére utal, s arra, hogy átfogó programunkban a három nemzedék különböző szükségleteire egyaránt kínálunk prevenciós programot – mondta. Kifejtette, hogy a program a gyakorlatban az egészségügyi alapellátásban lévő csomag szélesítését jelenti: a kiskorúaknak az oltások fontosságát népszerűsíti, a felnőtteknek a helyes táplálkozással és mozgással járó életmódbeli változásokat szorgalmazza, az idősebb korosztálynál pedig a különböző szűrésekre való hajlandóságot igyekszik serkenteni.

Beszédében Horváth Ildikó bemutatta a magyarországi védőoltásrendszert, utalva arra is, hogy Magyarországon a gyermekek 99 százaléka megkapja a szükséges 12 védőoltást, így az úgynevezett átoltottság világviszonylatban is kiváló. Szólt arról is, hogy sikeresnek ígérkezik a tavaly elindított bélrákszűrési program, hiszen egy év alatt több mint négyszázezren kaptak értesítést és százezren jelentkeztek is a szűrésre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.