Tényleges életfogytiglani vár az Iszlám Állam parancsnokára

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség tényleges életfogytiglani fegyházat indítványozott tegnap a Fővárosi Törvényszékre benyújtott vádiratában Hasszán Farhud 27 éves szír állampolgár ellen, emberölés bűntettével bűnszervezetben megvalósított terrorcselekmény és emberiesség elleni bűntett miatt.

2019. 09. 04. 6:30
null
Budapest, 2019. március 24. A Terrorelhárítási Központ (TEK) különleges egysége szállítja a terrorizmus miatt március 22-én őrizetbe vett szír állampolgárt a Fővárosi Törvényszék Fő utcai épületéhez 2019. március 24-én. A férfi három éve az Iszlám Állam nemzetközi terrorszervezet tagja és 2016-ban kivégzésekben vett részt. MTI/Mihádák Zoltán Fotó: MTI/Mihádák Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vádat emeltek terrorcselekménnyel elkövetett emberölés és emberiesség elleni bűntett miatt Hasszán Farhud ellen, aki a vádirat szerint miután csatlakozott az Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezethez, 2015-re egy kisebb fegyveres csoport parancsnoka lett.

Az ISIS céljaival azonosult, melynek része volt a Szíriai Arab Köztársaság területén az alkotmányos, társadalmi és gazdasági rend megváltoztatása, továbbá az elfoglalt területeken az ISIS hatalmának kiépítése, majd fenntartása.

A TEK szigorú őrizetében szállították a Gyorskocsi utcába letartóztatásakor a szír ISIS-harcost
Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

Ennek részeként az ISIS az uralma alatt álló területek lakosságát kivégzésekkel, kínzásokkal módszeresen megfélemlítette, a terrorszervezethez nem csatlakozó, a bevezetett törvényeik szerint az „iszlám ellenségei­nek” tekinthető személyeket, közösségeket elrettentő módszerekkel megbüntette vagy megsemmisítette.

Farhud és egysége 2015. május elején – a műkincsekben gazdag Palmira elfoglalása érdekében – a hadászatilag fontos szíriai Homsz tartomány egyik városának, al Shokninak az elfoglalását kapta feladatul. Ennek része volt, hogy a céljaikkal nem azonosuló városlakókról a vádlott „halállistát” készítsen. A listát az ISIS felsőbb vezetése hagyta jóvá, a kivégzés pedig Hasszán Farhud és fegyveres osztagának feladata volt.

A vádirat részletezi, hogy a helyi lakosság elleni módszeres és átfogó támadás részeként a szír férfi 2015. május 13. és május 15. között milyen kegyetlenségeket hajtott végre. Így al Shokni város főterén egy társával közösen a település vallási vezetőjét, az imámot lefejezte, tettükről a megfélemlítés fokozása érdekében egy ismeretlen társuk felvételeket készített, amit később nyilvánosságra hozott.

Farhud a társaival, ugyancsak a nagyobb elrettentés érdekében, a település lakosságát, a leendő áldozatok családtagjait – köztük nőket és gyerekeket – személyi szabadságuktól megfosztva arra kényszerítette, hogy a kivégzést nézzék végig, továbbá kérjenek bocsánatot életben hagyásuk érdekében.

A vádlott és fegyveres társai a 2015. május 13-át követő napokban a várost végigjárva legalább huszonöt embert, köztük nőket és gyermeket öltek meg. A vád szerint a módszeresen végrehajtott gyilkosságok közül Hasszán Farhud legalább két ember kivégzésében személyesen is részt vett, míg egy harmadik polgári áldozatot maga ölt meg: pisztollyal lelőtte.

Hasszán Farhud 2018. december 30-án érkezett Budapestre, ahol a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren fennakadt a biztonsági ellenőrzésen, amikor hamis okirattal igazolta a saját és a vele utazó nő személyazonosságát. Embercsempészés és hamis közokirat felhasználása miatt rövid időn belül felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság, majd kiutasította Magyarországról.

A kiutasítás végrehajtása előtt felmerült, hogy azonos lehet azzal a személlyel, aki a belga titkos­szolgálat szerint Szíriában a társaival terrortámadást követett el. Az akkor a nyírbátori közösségi szálláson őrzött szír férfit terrorelhárítók fogták el és szállították Budapestre. A nyomozást idén március 18-án rendelték el.

Letartóztatása után Farhud első vallomásai meglehetősen zavarosak voltak. A terrorizmus vádját tagadta, azóta is tagadja, ugyanakkor a görög titkosszolgálat ügynökének mondta magát, amit Athén hivatalosan cáfolt, nyílt levélben meg is nevezve a férfit, aki Európába érkezését követően az unió több pontján megfordult, s tagja lett egy embercsempész-hálózatnak.

Az is kiderült, hogy Farhud 2016-ban jutott be illegális úton Görögországba, ahol részesült az Európai Unió és az ENSZ közös migránskártyaprogramjából, 2017. július 27-én pedig menedékjogot és olyan úti okmányt kapott, amellyel szabadon utazhatott a tagállamok között.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség nyolc ügyészének munkáját a Terrorelhárítási Központ (TEK) tizenöt munkatársa segítette. Farhud gyanúsítotti kihallgatásai összesen 29 óráig tartottak. Tíz tanút, köztük szemtanúkat hallgattak ki Magyarországon kívül Máltán és Belgiumban.

Az Európai Unió több tagállamára, így a Máltára, Belgiumra és Görögországra is kiterjedő nyomozás megindításában a TEK működött közre. A külföldön végrehajtott nyomozati munkában különösen a máltai rendőrség és bíróság, valamint a belga és a görög rendőrség működött közre.

Az üggyel összefüggő bűncselekmények miatt a Fővárosi Nyomozó Ügyészség további nyomozást is folytat, egyelőre ismeretlen tettes ellen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.