Terrorcselekménynek minősítette a Molotov-koktélos fenyegető tettét az ügyészség

Közveszéllyel fenyegetés és rongálás helyett súlyosabb bűncselekmény ügyében jár el a bíróság

Végh Attila
2021. 03. 17. 13:10
BRFK elfogás
Egy napon belül elfgoták a rendőőrök a fenyegetőzőt Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés megállapítását és fegyházbüntetés kiszabását kezdeményezi március 17-én kiadott közleménye alapján a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a Molotov-koktélos támadással fenyegető férfi bűnügyében.

A Fővárosi Főügyészség a bírósághoz 2020 szeptemberében érkezett vádiratával terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés bűntette és rongálás vétsége miatt emelt vádat

az elkövetéskor 55 éves, már több alkalommal büntetett férfi ellen. A Fővárosi Törvényszék 2021. február 4-én kihirdetett elsőfokú ítéletével a vádlott bűnösségét közveszéllyel fenyegetés bűntettében és rongálás vétségében állapította meg, és vele szemben halmazati büntetésül egy év börtön fokozatú szabadságvesztést, valamint két év közügyektől eltiltás mellékbüntetést szabott ki.

A vádlott – állítása szerint szerelmi bánatában, illetve az ezt enyhítendő erős ittasság hatására –2020. április 23-án telefonon hívta fel a rendőrséget, és azzal fenyegetőzött, hogy Molotov-koktél felrobbantásával kényszeríti bezárásra a lakásához közeli Lidl áruházlánc üzletét, mert szerinte a bolt terjeszti a járványt. Később megjelent az üzlet bejáratánál,és annak külső falára trágár kifejezéseket firkált.

A gyanúsított az üzlet falára is fenyegető üzeneteket írt
Forrás: Ügyészség.hu

A rendőrök egy nap alatt elfogták a fenyegetőzőt, akiről az eljárás során elvégzett igazságügyi elmeorvos szakértői vizsgálat megállapította, nem szenved büntethetőséget kizáró kóros elmezavarban, tudta, mit tesz a robbantással való fenyegetéssel, s tudatában kellett hogy legyen annak következményeivel is.

Egy napon belül elfogták a rendőrök a fenyegetőzőt
Forrás: Police.hu

Az elsőfokú tárgyaláson az 54 éves vádlott azt mondta, az elmúlt hónapokban arra jutott, hogy itt csak arról lehet szó, hogy a Lidl terjeszti a kórt, és ezzel gyilkolja a magyar embert. „Semmi más oka nem lehet annak, hogy ezt nem szabályozzák” – tette hozzá, szerinte jogos védelemről van szó, és ha valaki elítéli azért, mert bűnözők gyilkolják a magyart, akkor az a bűnös valójában.

A vádlott az orvosok szerint személyiségzavarban szenved.

Többször volt már büntetve, jelenleg is folyik ellene egy másik eljárás zaklatás, kábítószer birtoklása és garázdaság miatt. Emiatt az első fokon meghozott, egyéves szabadságvesztésről hozott döntésben a bíróság nem adott lehetőséget a büntetés felfüggesztésére, amit a vádlott a bíróság előtt botrányos módon megtett fellebbezésével nem fogadott el.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész súlyosabb jogi minősítés és súlyosabb tartamú büntetés kiszabásáért, míg a vádlott felmentése céljából fellebbezett. A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség az ügyészi fellebbezést fenntartva, másodfokú indítványával kezdeményezte a Fővárosi Ítélőtáblánál, hogy a vádlott cselekvőségét közveszéllyel fenyegetés bűntette helyett terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés bűntettének minősítse és vele szemben felemelt tartamú, fegyház fokozatú szabadságvesztést és hosszabb tartamú közügyektől eltiltás mellékbüntetést szabjon ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.