Terrorizmus támogatásáért felelnek

2019. 04. 24. 11:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szegedi Törvényszéken tegnap megkezdődött annak a kurd házaspárnak a pere, akiket terrorizmus finanszírozásával vádol az ügyészség, mivel a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) kötelékében szolgáltak. Terrorizmus finanszírozásának számít, ha valaki terrorszervezetet egyéb módon segít. Ez 5-10 év szabadságvesztéssel büntetendő.

Ata Abdul R. a bevándorlási hivatalban még arról beszélt, hogy születése előtt török katonák gyilkolták meg a nagyapját, és 19 évesen önként csatlakozott a PKK-hoz. Felesége, Mirzayi M. pedig azt állította, az unokatestvérét Iránban bezárták, mert a PKK tagja volt. A terrorszervezet toborzói beszélték rá a csatlakozásra. A bíróságon tegnap már mindketten azt vallották: nem önszántukból kerültek a PKK táborába.

A vádirat szerint a török kurd, Ata Abdul R. 2009-ben önként csatlakozott az Európai Unió által terrorszervezetnek tekintett PKK-hoz. Katonai kiképzést kapott Irakban, majd 2014-ig fegyveresen logisztikai feladatokat látott el, de nem harcolt. Ekkor áthelyezték Szíriába, ahol a Kurd Népvédelmi Egységek (YPG) tagjaként szintén logisztikus volt.

Az Iránban született kurd ­Mirzayi M.-et 2010-ben, 15 évesen szervezte be a PKK, majd menekültek között átvitték Irakba, ahol katonai kiképzést kapott, de fegyvere nem volt, harcokban nem vett részt. A harcoló női katonákat szállította, majd 2014-ben szintén Szíriá­ba helyezték az YPG logisztikusának. A pár Szíriában ismerte meg egymást, majd 2015 augusztusában a PKK fenyegetése ellenére Irakba szöktek, ahol összeházasodtak. Embercsempészek hozták őket a magyar határhoz, ahol 2017. december 6-án a tranzitzónában menedékjogot kértek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.