Terrorizmussal vádolt migránsok a bíróság előtt

Magyar Nemzet
2019. 03. 05. 10:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan a jövő hónapban hoz ítéletet a Szegedi Törvényszék a terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) két tagja, egy házaspár ügyében – közölte az MTI. A vádirat szerint a férfi 2009-ben csatlakozott önkéntesen a PKK-hoz. Katonai kiképzést kapott Irakban, majd 2014-ig fegyveres szolgálatot teljesített, de harcokban nem vett részt, logisztikai feladatokat látott el. 2014-ben áthelyezték Szíriába, ahol már a Kurd Népvédelmi Egységek (YPG) tagjaként végzett hasonló munkát.

Az Iránban, kurd nemzetiségűként született nőt 2010-ben, 15 évesen szervezte be a PKK, majd menekültnek álcázva átvitték Irakba, ahol katonai kiképzésben részesült, de fegyvere nem volt, harcokban nem vett részt, a feladata a harcoló csapatok női katonái­nak fogadása és szállítása volt. 2014-ben szintén áthelyezték Szíriába, ahol az YPG egyenruháját viselve végzett logisztikai feladatokat.

A vádlottak Szíriában ismerkedtek meg és kerültek szoros kapcsolatba. 2015 augusztusában elhatározták, hogy nem szolgálnak tovább, szeretnének új életet kezdeni és összeházasodni. Annak ellenére, hogy a PKK retorzió­val fenyegette a távozókat, elszöktek és Irakba mentek, ahol összeházasodtak, majd embercsempészek segítségével eljutottak a magyar határhoz, ahol 2017. december 6-án a tranzitzónában menedékjogot kértek.

A házaspárt tavaly március 7-én vették őrizetbe. A bíróság előtt a házaspár mindkét tagja azzal védekezik, hogy kényszerrel vették rá őket a csatlakozásra a PKK-hoz. Azt is mondták, hogy érdemi fegyveres kiképzést nem kaptak, a férfi csupán néhány fotó elkészítése miatt fogott gépkarabélyt a kezébe. Ez viszont ellentétben áll azzal, amit korábban a menekültügyi eljárásuk alatt mondtak. Akkor nem tagadták PKK-s tagságukat, és a belépésüket meggondolatlansággal magyarázták.

Mivel a Terrorelhárítási Központ szerint a férfi és a nő magyarországi tartózkodása nemzetbiztonsági kockázatot jelent, a szakhatóság elutasította menedékkérelmüket, és döntött arról is, hogy légi úton Törökországba kell kitoloncolni őket. Az ügyészség ugyanakkor terrorizmus támogatása miatt vádat emelt ellenük, így került az ügyük a Szegedi Törvényszék elé.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.