Tiszaújvárosi időközi: döntött a Kúria a Jobbik ügyében

A legfőbb bírói testület helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) döntését.

Forrás: MTI2020. 08. 28. 14:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kúria pénteken helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) döntését, melyben az NVB visszautasította a Jobbik nyilvántartásba vételét jelölőszervezetként a tiszaújvárosi időközi országgyűlési választáson.

A legfelsőbb bírói fórum sajtótitkársága közleményében felidézte: a Borsod-Abaúj-Zemplén Megye 6. számú országgyűlési egyéni választókerületében megüresedett mandátum betöltésére az NVB október 11-re tűzte ki az időközi választást. A Jobbik augusztus 18-án kérelmezte, hogy vegyék nyilvántartásba jelölőszervezetként.

Az egyéni választókerületi választási bizottság nyilvántartásba vette jelölőszervezetként a Jobbikot, a Fidesz azonban fellebbezést nyújtott be az NVB-hez, amely hétfőn a korábbi döntést megváltoztatva visszautasította a Jobbik jelölőszervezetként való nyilvántartásba vétele iránti kérelmet.

A Jobbik az NVB döntése ellen felülvizsgálati kérelemmel fordult a Kúriához, mely azonban pénteken elutasította a kérelmet és helybenhagyta az NVB határozatát. A Kúria indoklása többek között arra mutatott rá: a jogkérdés szempontjából nincs jelentősége annak, hogy a képviselői megbízás a kérelem benyújtásához képest mennyivel korábban járt le.

Az NVB hétfői döntésében azt emelte ki, hogy a Jobbik nyilvántartásba vételi kérelmét olyan törvényes képviselő nyújtotta be, akinek a képviseleti joga jelenleg nem hatályos.

Előzőleg a tiszaújvárosi választási bizottság határozatában utalt arra, hogy a párt bejelentését intéző képviselő megbízatása ugyan május 12-én megszűnt, de a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet alatt szűnik meg a megbízatása, akkor az a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napig még fennmarad. A bizottság ez alapján úgy ítélte meg, a bejelentés megfelel a törvényi előírásoknak és a pártot nyilvántartásba vette jelölőszervezetként. Az NVB szerint azonban hibázott a tiszaújvárosi választási bizottság, a veszélyhelyzet megszűnéséről szóló törvény ugyanis a 90 napos szabály alkalmazásának két feltételt szab: az egyik, hogy a veszélyhelyzet alatt szűnjön meg a képviselő tisztsége, a másik pedig, hogy új vezető tisztségviselőkről ne szülessen döntés.

Az iratokból azonban megállapítható, hogy bár a képviselő megbízatása a veszélyhelyzet alatt szűnt meg, a párt már január 25-én döntött az új képviselők megválasztásáról. Vagyis nem a veszélyhelyzet, hanem a változásbejegyzési eljárással kapcsolatos kérdések, problémák vezettek oda, hogy a mai napig sincs bejegyzett képviselője a pártnak.

A megye délkeleti részét lefedő, tiszaújvárosi székhelyű egyéni választókerületben október 11-én tartanak időközi választást, amelyen a júliusban motorbalesetben elhunyt Koncz Ferenc (Fidesz) utódjáról dönthetnek majd.

A kampány augusztus 22-én kezdődött, a jelölteket szeptember 4-én 16 óráig lehet bejelenteni.

A Jobbik a Fideszt vádolja

A fideszes Nemzeti Választási Bizottság után ma a fideszes Kúria is meghajolt Orbán akarata előtt – közölte a Jobbik a bírósági döntéssel kapcsolatban. Szerintük „a Fideszt kiszolgáló szervek nem engedik”, hogy a Jobbik elinduljon a választáson október 11-én, vagyis megtiltják, hogy hivatalosan támogassák az ellenzék jelöltjét, Bíró Lászlót. Úgy vélik, október 11-én az ellenzék győzelme várhatóan 1-2 százalékon fog múlni. A „Fidesz ezért arra játszik, hogy jogi eszközökkel megbontsa az ellenzék egységét, ennek részeként pedig azt a pártot akarja kilőni az ellenzéki összefogásból, amely párt 2018-ban 31 százalékot ért el Bíró Lászlóval az élen, ez pedig a Jobbik.” „Félni félhetnek, megakadályozni azonban nem tudják az ellenzéki együttműködést” – áll a közleményben. Hozzáteszik: „A Jobbik nevét a Fidesz letilthatja a szavazólapról, megtilthatja nekünk, hogy hivatalosan elinduljunk a választáson – bár ez jogállamban példátlan –, de azt senki nem tilthatja meg, hogy jobbikosok százai kampányoljanak és segítsék győzelemre az ellenzék jelöltjét, Bíró Lászlót. [...] Október 11-én az ellenzék győzni fog, és Bíró Lászlóval közösen lebontjuk a kétharmadot.” – jelentette ki a Jobbik.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.