Müller Cecília: Minél előbb ki kell alakítani a társadalom védettségét

– Magyarországon ismételten intenzíven felfutó szakaszba került a koronavírus-járvány, ezért az oltások segítségével minél előbb ki kell alakítani a társadalom védettségét – mondta az országos tiszti főorvos szombaton az MTI-nek.

Forrás: MTI2021. 02. 27. 13:27
MLLER Ceclia
Müller Cecília országos tisztifőorvos az ünnepek alatt is a járványügyi szabályok betartását kéri a lakosságtól, valamint az oltás felvételét azoktól, akik kaptak időpontot MTI/kormany.hu/Botár Gergely Fotó: kormany.hu/Botár Gergely
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Müller Cecília hangsúlyozta: minél előbb szeretnék beoltani a vakcináért jelentkezőket. Kifejtette, hogy két és fél millióan regisztráltak az oltásra, és azt szeretnék, hogy ők húsvét tájékára legalább az első adag vakcinát megkaphassák – derül ki a közleményből.

A tiszti főorvos elmondta, hogy minden adat a koronavírus-járvány intenzív terjedését mutatja, ugyanis a fertőzöttek és az elhunytak számában is jelentős emelkedés tapasztalható.

– A koronavírus-járvány harmadik hullámát a vírus azon különböző variánsai okozhatják, amelyek a korábbiaknál sokkal fertőzőképesebbek

– fejtette ki.

Kiemelte ugyanakkor, hogy a korábbi időszakokkal ellentétben

ma már nem vagyunk fegyvertelenek, Magyarországon ugyanis ötféle oltás is rendelkezésre áll, amelyeket intenzív programban juttatnak el az emberekhez.

Müller Cecília közölte, hogy az oltások ütemét még inkább fokozni szeretnék, mivel az első adag vakcina után is jelentős védettség alakul ki, amelynek köszönhetően megakadályozhatók a súlyos szövődmények és a halálesetek.

– Az operatív törzs, az oltási munkacsoport és a szakmai grémiumok is azon dolgoznak, hogy minél több embernek tegyék lehetővé az oltás felvételét

– tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy az elmúlt héten folytatott szakmai egyeztetések eredményeként újra javasolta, hogy a járvány elleni védekezést irányítók feltétlenül kapják meg a védőoltást. Müller Cecília kiemelte, hogy az oltást külön javasolta Orbán Viktor miniszterelnöknek is. Fontosnak nevezte, hogy a kormányfő mutasson példát az embereknek, így minél többen éljenek az oltás lehetőségével, érkezzenek az oltóanyagok bárhonnan is. Emellett a kormány és az operatív törzs tagjainak beoltását is fontosnak tartja.

– Az oltások ugyanis reményt adnak arra, hogy kevés áldozattal záruljon a harmadik hullám, és véget érjen a pandémia

– jelentette ki.

Az országos tiszti főorvos szerint a járvány elleni védekezést irányítók egészségének védelme elengedhetetlen annak érdekében, hogy az ország meg tudjon küzdeni a harmadik hullámmal. – Nagyon fontos, hogy a kormány és az operatív törzs tagjai egészségesek maradjanak, ezért feltétlenül indokolt a mihamarabbi beoltásuk – tette hozzá. A tiszti főorvos emlékeztetett arra, hogy az egészségügyi dolgozók beoltása mostanra gyakorlatilag lezárult, ugyanakkor azoknak, akik ebből valamilyen oknál fogva kimaradtak, lehetőségük van ennek a pótlására.

– Az idősotthonok lakói és dolgozói is már megkapták az első oltást, a második adagok beadása pedig most zajlik – tájékoztatott, majd közölte, hogy az oltópontokon jelenleg a Pfizer–BioNTech-vakcinával oltják a nyolcvan év feletti személyeket, a Szputnyik V oltásokat felhasználták, a következő adag felszabadítását követően azonban ismét elérhető lesz ez a fajta vakcina is.

– Emellett a háziorvosok a 18–60 év közötti krónikus megbetegedésben szenvedők és a regisztrált idősek oltását végzik a brit–svéd AstraZeneca- és a kínai Sinopharm-vakcinákkal – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.