Tíz esztendeje szemben a liberális fősodorral

Újabb kutatási projektet indít az Alapjogokért Központ. Az elmúlt tíz év kormányzásának eddigi tapasztalatait tekintik át újszerű módszertannal, fókuszba helyezve a világnézeti kérdéseket.

Magyar Nemzet
2020. 02. 21. 6:12
Szánthó Miklós
Az Alapjogokért Központ konferenciája Budapesten Fotó: MTI/Illyés Tibor

Újabb kutatási projektet indít az Alapjogokért Központ. Az elmúlt tíz év kormányzásának eddigi tapasztalatait tekintik át újszerű módszertannal, fókuszba helyezve a világnézeti kérdéseket.

– Ma Európában egy jobboldali kormány több szempontból is hátrányból indul. Egyfelől a fősodratú európai életmód és társadalom számos szféráját a liberális ízlés dominálja, másfelől az az elvárás az állammal szemben, hogy világnézetileg semleges, azaz valójában liberális legyen.

A nagy kérdés tehát az, hogy egy szuverenista jobboldali kormány fel tudja-e venni a harcot az élet és a politika egyre több területét eluraló globális liberalizmussal szemben – fejtette ki az Alapjogokért Központ igazgatója. Az előfeltevésük az elmúlt tíz év kormányzati stratégiája alapján az, hogy igen, bár néha valóban úgy tűnik, hogy egy kis ország küzd szövetségeseivel az egész világ ellen, de ez a tábor egyre népesebb, Európa-szerte tapasztalható egy nemzeti-konzervatív ébredés – hívta fel a figyelmet Szánthó Miklós (képünkön).

Fotó: MTI/Illyés Tibor

A sajtótájékoztatón Molnár Balázs, a központ projektvezetője bemutatta a kutatási programsorozat elemeit, utalva arra, hogy több konferenciát, workshopot rendeznek, tanulmányokat, publikációkat adnak ki, az eredményeket pedig beépítik képzéseikbe és tehetséggondozási programjaikba is.

A kutatás módszertanának különlegessége, hogy nem csupán az egyes szakpolitikákat vizsgálja, hanem megpróbálja feltárni a kormányzás egészét átható filozófiát. Ezért felosztása nem tankönyvszerűen csak az egyes szakpolitikákra fog fókuszálni, hanem azokra a „multifunkciós” szempontokra ös­szpontosít, melyek szellemi-stratégiai rendezőelvet jelentettek 2010 és 2020 között a központ szerint.

Panyi Miklós, az Alapjogokért Központ nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatóhelyettese hozzátette: a projekt megvalósítása során fontos szempont az is, hogy az elmúlt tíz év kormányzati teljesítményének átfogó és innovatív megközelítésű értékelése egybeesik a trianoni békediktátum századik évfordulójával: „Nemzeti, keresztény-konzervatív elkötelezettségű intézetként felelősségünk az is, hogy e kutatás megjelenéseinél különös figyelmet fordítsunk erre az évfordulóra, s ennek részeként is felhívjuk a figyelmet a magyarság elmúlt évszázadban nyújtott kiemelkedő teljesítményére.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.