Tíz év után jogerős ítélet születhet a Szeviép-perben

Tíz évvel a Szeviép csődje és félezer kis és családi vállalkozás tönkremenetele után szerdán akár jogerős ítélet is születhet a Szeviép-perben. A csődbűncselekménnyel vádolt volt cégvezetőket első fokon még több év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, másodfokon azonban a Szegedi Törvényszék bírói tanácsa azt mondta, a vállalkozók bűnössége nem állapítható meg minden kétséget kizáróan, és bizonyíték hiányában mindhármukat felmentette. Ráadásul az ítélkező bírók több szálon kötődnek a szegedi önkormányzathoz, amelynek házi beszállítója volt a Szeviép, sőt még a vádlottak védőihez is. A Kúria úgy döntött, hogy elveszi Szegedtől az ügyet, ezért a harmadfokú eljárásra a Pécsi Ítélőtáblán kerül sor – írja a PestiSrácok.hu.

Forrás: PestiSrácok.hu2020. 07. 08. 9:04
null
A Fidesz azt firtatja, hová vándoroltak a cég székházából a milliárdok Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vádiratot, amely aprólékosan részletezi, hogy miközben a Szeviép 2009-ben fizetésképtelenséget jelentett és elkezdődött a csődeljárása, cégeknek, magánszemélyeknek és sportegyesületeknek nyújtottak akár huzamos ideig, rendszeresen nagy összegű tagi kölcsönöket – összesen mintegy 1,5 milliárd forint értékben. A vádirat szerint úgy működtek, mintha csak egy pénzintézet lettek volna. Utánajártunk és kiderült, hogy nem jótékonyságból kölcsönöztek olyan cégeknek, amelyek akkor szintén fizetésképtelenek voltak – vagyis esély sem volt arra, hogy törlesszenek –, hanem bizony a kölcsönök minden végpontja olyan cég vagy szervezet volt, amelyben vagy a Szeviép, vagy annak valamelyik leányvállalata, vagy a Szeviép-tulajdonosok érdekeltséggel bírtak. Kvázi saját cégeikbe, saját embereiknek talicskázták ki a százmilliókat, úgy, hogy közben összesen 516 alvállalkozó pénzét nem fizették ki. És ebben még nincsenek benne azok a kisvállalkozók, akik nem közvetlenül a Szeviéppel szerződtek a munkára, hanem az ügyesen felépített piramis, számlázási lánc másik tagjától függtek – emlékeztet a PestiSrácok.hu.

Mialatt életük munkáját veszítették el családi vállalkozások – volt, aki ebbe belebetegedett testileg vagy lelkileg, és a teher súlya alatt önkezével véget vetett életének –, a milliárdos üzletemberek nem úgy éltek, mint csődbe ment vállalkozók, hanem finoman fogalmazva nagy lábon. Sokmilliós utakon, yachtokon mulatták az időt, a világ egyik legdrágább szigetén, Coco Palm Beachen búvárkodtak, kaszinóztak, nőik a legdrágább divatmárkák milánói üzleteiben shoppingoltak – írja a portál.

A Szeviép-vezérek magánvagyonát elméletileg vagyoni zár alá vették, ám a PestiSrácok.hu arról írt: jelentős értéket képviselő vagyon – és itt milliárdos nagyságrendről beszélünk – mégis érintetlen, érinthetetlen.

Szegedről Pécsre kerül a büntetőper

A vádirat tételesen mutatta be, hogy 2007 és 2010 között – mialatt 6,5 milliárd forinttal károsították meg alvállalkozóikat – összesen 1,5 milliárd forint értékben tolták ki a pénzt saját érdekeltségű cégeikbe. Olyan cégeknek, sőt, magánszemélyeknek fizettek ki több esetben havi rendszerességgel összesen százmilliókat, amelyek akkor már szintén fizetésképtelenek voltak, tehát esély sem volt arra, hogy a kölcsönt visszafizessék. Míg az első fokon eljáró Szegedi Járásbíróságnak mindez elég volt, hogy több év letöltendő börtönre ítélje a volt Szeviép-vezéreket, a törvényszéki bírói tanács meglátása szerint a pontosan végigkövethető cég- és pénzadatok még nem bizonyítják a 1,5 milliárd forint kitalicskázását.

A tanácsvezető bíró úgy fogalmazott: nem voltak elegendőek a bizonyítékok ahhoz az elsőfokú eljárásban, hogy kétséget kizáróan meg lehessen állapítani a csődbűntett elkövetését. Bizonyítékok hiányában másodfokon felmentette a Szegedi Törvényszék a családok százait megnyomorító Szeviép Zrt. három korábbi vezetőjét. O. Józsefet, B. Sándort és P. Lászlót „a hitelezők kielégítésének meghiúsításával elkövetett, különösen jelentős mértékű tényleges vagyoncsökkenést eredményező csődbűntett” vádja alól.

Elképesztő összefonódások, összeférhetetlenségek

A másodfokú, felmentő ítéletet a PestiSrácok.hu vélt bírói összefonódásokról szóló tényfeltáró cikksorozata hatására a rendszerváltozás óta egyik legnagyobb bírósági botrány és közfelháborodás követte.

Bemutatták, hogy a tanács egyik tagjának, dr. Nóvé Ágnesnek férjével közös építőipari vállalkozása van, amely pont a Szeviép-ügy előtt három munkát is kapott a várostól, több százmillió forint értékben. A bírónő céges ügyeiben eljáró egyik ügyvéd, Izsák Péter a Szeviép-ügy egyik vádlottjának védője. A tanácsvezető bíró, dr. Kovalcsik Éva néhány évvel korábban mindössze 12,4 millió forintért vásárolhatott meg az önkormányzat ingatlankezelő cégétől egy 100 négyzetméteres palotalakást a szegedi korzón. Úgy, hogy az ingatlant több mint 21 millió forintra értékelték. A lakás bérlője nem a bírónő volt, ő csak eltartási szerződést kötött az idős lakóval. A palotalakást nyolc nappal azután, hogy a tulajdonába került, eladta, a mai napig nem árulta el, hogy mennyiért. A büntetőügyeket kiszignáló bíró, dr. Nagy Andrea az egyik vádlott védőjének, Szilágyi Jánosnak a felesége. A lehetséges összeférhetetlenségek közül egyet sem jelentettek.

Azután, hogy a fentieket a portál nyilvánosságra hozta, az OBH vizsgálatot indított, bírók feladatköreit vonták meg, ügyeket passzoltak bírák, sőt a törvényszék is, három bíró ellen fegyelmi eljárás indult, a Szegedi Törvényszék megbízott elnökét, Tárkány-Szűcs Babettet pedig azonnali hatállyal menesztették.

Fellebbezésében a Szegedi Törvényszék által a Szeviép-ügyben meghozott felmentő ítélet hatályon kívül helyezését indítványozta a Csongrád Megyei Főügyészség. A vádhatóság álláspontja szerint a Szegedi Törvényszék ítélete eljárásjogilag törvénysértő és megalapozatlan. Visszautasítják a felmentő ítéletet hozó bírói tanács kifogását, miszerint az ügyészség a szükséges bizonyítás felvétele érdekében nem tett indítványokat. Álláspontjuk szerint az első fokon eljáró bíróság felvette és elegendőnek találta a bizonyítékokat, valamint az ügyészség indítványával egyezően állapította meg a vádlottak bűnösségét. Fellebbezésükben ezért az első fokon kiszabott letöltendő börtönbüntetés kiszabását kérik a Szeviép-vezérekre, de nem harmadfokú, hanem megismételt másodfokú eljárásban.

A harmadfokú tárgyalás szerdán 9:30-kor kezdődik a Pécsi Ítélőtáblán. Az ügyben azonban már csak két vádlott sorsáról kell döntenie a bíráknak. Az elsőrendű vádlott, O. József, aki a szakmát képviselte a Szeviépben, egy hete meghalt, a törvény értelmében rá vonatkozóan a büntetőeljárást meg kell szüntetni, a korábban hozott, nem jogerős ítéleteket pedig hatályon kívül helyezni.

Szabó Bálint jogász, a Szeviép-károsultak képviselője egy nappal a tárgyalás előtt közösségi oldalán azt írta, a károsultak az ügyészség álláspontját osztva csak és kizárólag a letöltendő börtönbüntetést és vagyonelkobzást tartják elfogadhatónak.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.