Tíz migránst próbált Ausztriába csempészni egy lengyel férfi

Az embercsempészek sofőrjei a fuvardíj tíz százalékát kapják meg, a nagy pénz a szervezők zsebébe megy.

Végh Attila
Forrás: police.hu2020. 10. 26. 16:19
Várpalota elfogás
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfő reggel a Veszprémi Járásbíróság harminc napra letartóztatásba helyezte azt a 28 éves lengyel férfit, aki tíz illegális bevándorlónak nyújtott segítséget tiltott határátlépésben. A Magyar Nemzet információi szerint az embercsempész egy bűnözéssel foglalkozó banda tagja lehet, sofőrként alkalmazták és ezer euró volt a fizetsége a szállításért. Ez a migránsok által kifizetett összegnek csak a tizede, az embercsempész-ö9hálózatok vezetői óriási haszonra tesznek szert, egy bevándorló átjutásáért kérnek el annyit, mint ami a sofőr díja volt. A bűnügyi felderítés szerint ez az összeg nem garancia a célba érkezésre, a kitoloncolt migránst ezért a pénzért háromszor próbálják meg átjuttatni a magyar határokon Európa nyugati részébe. Ha nem sikerül, újra fizetnie kell az embercsempészeknek.

A Várpalotai Rendőrkapitányság járőrei a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársaival együttműködve október 24-én este a 8-as számú főúton, Várpalota–Inota határában állítottak meg egy autót. A kocsit már várták, nem csak a kockázatelemzés módszere alapján vagy véletlenszerű rutinellenőrzésként szemelték ki. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nemzetközi bűnözés elleni főosztály pécsi osztályának voltak információi arról, hogy a magyar–horvát határ baranyai szakaszán, a műszaki zár nélküli zöldhatáron határsértőket vett fel egy lengyel rendszámú Citroen. A felderítők szerint a zárt csomagterű kisteherautóba több határsértő is beszállhatott, az autó észak felé indult el, mellékutakon haladva kerülte az autópályákat. A rendőrök szerint Ausztria felé tartott, nagy valószínűséggel Szentgotthárd környékén, egy kisebb erdei úton akarta átlépni a magyar–osztrák határt.

Fotó: Police.hu

A fiatal lengyel sofőr tíz, magát szír állampolgárnak valló húsz-harminc év körüli férfit szállított, a migránsok egyikének sem voltak iratai. A szíreket adataik ellenőrzése és nyilvántartásba vétele után – a következő határsértésnél vagy rendőri ellenőrzésnél fényképük és ujjlenyomatuk alapján egész Európában azonosíthatók lesznek – kitoloncolták az országból. A lengyel sofőrrel szemben embercsempészet bűntett miatt eljárás indult a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságon, a bíróság elrendelte a szabadságát korlátozó kényszerintézkedést.

A nyomozók szerint a lengyel sofőr csak egy embercsempész hálózat végpontja, az illegális bevándorlók másnak fizettek, más szervezte meg a találkozópontot, a szállítást, más zsebelte be az embercsempészésért kifizetett pénz legnagyobb részét. A felderítők az elfogott sofőrtől lefoglalt telefonok, illetve autójának a forgalomfigyelő kamerák által rögzített haladási irányának adatai alapján próbálnak közelebb jutni a bűnbanda további tagjaihoz. Bár az embercsempészek óvatosak és több telefonkészüléket, adó-vevőt is használnak, a rendőrség az illegális bevándorlóknál talált telefonok adatait is rögzítette, keresve azt a közös kapcsolatot, amely a sofőr híváslistáján is szerepelhet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.