Tizenhárommilliós kár a tüntetők után

Mintegy tizenhárommillió forint kárt okoztak a békés demonstrációt hirdetett tüntetők tavaly decemberben a fővárosi Kossuth téren — értesült a Magyar Nemzet. Az eddig felmért, illetve helyrehozott rongálások listáján nem szerepelnek egyes, a Kossuth-szoborcsoportban keletkezett károk.

2019. 02. 14. 9:19
null
A Kossuth tér és a főlépcső takarítása meghaladta a kétmillió forintot Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országház számos ablakát betörték, a főlépcsőt lezáró lánckorlátokat megrongálták, illetve ellopták, a parlament falát tojással, füstbombával dobálták meg, Kossuth Lajos szobrát pedig ismeretlen folyadékkal öntötték le azok az ellenzéki tüntetők, akik tavaly decemberben két alkalommal is az Országház elé szerveztek „békés” demonstrációt. Az Országgyűlés Hivatalának lapunkhoz eljuttatott kárlistájából kiderül, a tüntetők csaknem tizenhárommillió forintos kárt hagytak maguk után.

A leírás szerint az Országház főbejáratánál betört ólomhuzatos üvegablakok javítása 95 ezer forintba kerül, míg a földszinti irodai ablakok üvegeit közel 120 ezer forintért hozták helyre az Országház karbantartó műhelyének szakemberei. A nemzet főterén felállított fenyőfa rongálásával kapcsolatos költségekről a hivatal azt közölte, a tüntetők által megrongált fényfüzér pótlása 62 ezer, míg az ellopott és megrongált 26 szánkóé 310 ezer forint volt.

Az ellenzéki demonstrálók a parkosított térrészek növényzetét is megrongálták, a padok egy részét festékkel fújták le vagy kiszaggatták a helyükről és részben összetörték.

A tüntetők nem kímélték az Országház főlépcsőjét lezáró lánckorlátot sem, amelyből egyébként két kétméteres darabot el is vittek. Az egyedi kialakítású rozsdamentes lánc pótlására ötvenezer forintot fizettek ki.

A Parlament épülete mellett ismeretlen folyadékkal öntötték le a Kossuth Lajos téren álló Kossuth-szoborcsoportot is, amelynek helyreállítási költsége 150 ezer forint.

A Kossuth tér és a főlépcső takarítása meghaladta a kétmillió forintot
Fotó: Mirkó István

A hivatal összeállításából egyértelműen kitűnik, a tüntetések utáni rendkívüli takarítás 82 ezer forintba került, míg a Kossuth tér és a főlépcső rendkívüli takarítása, melyet a Városüzemeltetés végzett, megközelítette a kétmillió forintot, miután egyesek festékkel fújták le a főlépcsőt, míg a tér egészén festék-, tojás- és graffitinyomok maradtak.

Ezen túl a speciális burkolattisztítási munkák, valamint az Országház kőhomlokzatain keletkezett szennyeződések eltávolítása több mint tízmillió forintot emésztett fel. Emlékezetes, a bronzoroszlánok és mellettük lévő kandeláberek szintén festéktől, tojásoktól szennyeződtek, míg a parlament falán számtalan helyen tojás- és festékszennyeződést, égésnyomot hagytak a tüntetők, akik Széchenyi István szobrát is megrongálták, letörték kardjának keresztvasát.

A Kossuth-szoborcsoporton keletkezett további károk felmérése folyamatban van, a károkozás körülményeit és elkövetésének időpontját pedig a rendőrség is vizsgálja. Mint írták, a károk felszámolásának eddigi költségeit az Országgyűlés Hivatala fizette ki.

A kereszteket sem kímélték

Csaknem 45 ezer forintba kerül egy olyan kőkereszt pótlása, amelyből szeptemberben két fiatal nyolcat is letört a Margit hídon – tudta meg lapunk a Budapest Közút Zrt.-től. Közölték, igyekeznek folyamatosan gondoskodni a Margit hídi kőkeresztek pótlásáról, amit a fenntartási keretükből finanszíroznak. – 2018 őszén pótoltuk az akkor hiányzó kőkereszteket, az újabb pótlásra a ragasztó megkötése érdekében megvárják az enyhébb időjárási viszonyokat – tájékoztatott a cég, hozzátéve, hogy január elején két alkalommal ismét megrongálták a kereszteket.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.