Tizenhét éve bujkál a zálogházi rabló

Szerdán töltötte be 41. életévét Farkas Róbert, a Varjú becenevű zálogházi rabló, aki a rendőrség körözési toplistájának legrégebbi szereplője: 2002. augusztus 8-án adták ki ellene az első elfogatóparancsot. Varjúról azonban az utolsó hiteles információ 2001-ből származik, azóta csak a 2002-es móri mészárlás kapcsán kezdték el keresni a rendőrök, ám kiderült, a rablógyilkossághoz nincs köze.

2019. 08. 22. 12:24
Horváth Szilárd; Gombos László
Horváth Szilárdot (balra) húsz, Gombos Lászlót tizenkét évre ítélték 2010-ben Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenhét éve keresik Varjút, a zálogházi rablót a rendőrök, hiába, Farkas Róbertnek nyoma sincs. Illetve nyoma maradt a nyomozati aktákban, amelyek bőven tartalmaznak adatokat a 41. életévét augusztus 21-én betöltött erőszakos bűnözőről – ha még él egyáltalán.

Varjú a körözési toplista legrégebbi szereplője. Az alapos gyanú szerint 2001-ig összesen 17 pénzintézetet, takarékszövetkezetet, postát és zálogházat fosztott ki fegyverrel. Jelenleg öt elfogatóparancs van érvényben ellene, két európai körözést a Budai Központi Kerületi Bíróság, kettőt a Nemzeti Nyomozó Iroda és egy ügyészi parancsot a Fővárosi Főügyészség adott ki az évek során. A még jelenleg is élő, első nyomozás ügyszáma 2002. augusztus 8-i, ám az NNI még 2003-ban, 2005-ben és 2012-ben is újabb ügyszámon indított nyomozást rablás miatt Farkas Róbert, azaz Varjú ellen. Ez azt jelenti, hogy más rablási ügyek vizsgálata során újra és újra célkeresztbe került a rabló, aki ma már nem szerepel a nemzetközi körözési toplistákon, és nyomravezetői díjat egyáltalán nem tűztek ki a fejére. Az NNI 2001 óta nem tud semmit róla, hiszen azóta nem ad életjelet magáról. Utolsó említése egy 2001. szeptember 27-i rablótámadás kapcsán történt. Budaörsön mellbe lőttek egy pénzszállító férfit, aki életveszélyes sérüléseket szenvedett. A rablók 4,5 millió forintot zsákmányoltak. A szemtanúk százszázalékos bizonyossággal Farkas Róbertet azonosították az egyik elkövetőként, ám – bár Varjú aktája már az ügyészségen volt vádemelési javaslattal – kiderült: ott sem volt a tetthelyen.

Aztán 2002. május 9-én a nyolc áldozatot követelő móri bankrablás gyanúsítottjaként már délután fél háromkor Farkas Róbertet és bűntársát, ­Horváth Szilárdot nevezték meg a rendőrök. Ekkor már nyomoztak ellenük a zálogházi rablásokként elhíresült sorozat ­miatt. Horváth – akit garázdaság miatt korábban két év letöltendő szabadságvesztésre ítéltek, de nem vonult börtönbe, és már két éve bujkált a hatóságok előtt – a Kékfény című tévéműsor stábjának kamerája előtt önként jelentkezett néhány nap múlva, csak hogy tisztázza magát. A férfi az ügyvédje jelenlétében, alsónadrágban – hogy mutassa, fegyvertelen – besétált a Maglódi úti bv-intézetbe. Újabb néhány nap múlva a közvélemény előtt is világossá vált, hogy sem Horváth, sem Farkas Róbert nem köthető a móri mészárláshoz. Farkas azonban továbbra sem került elő. Távollétében tárgyalták a bandája három tagja ellen indított pert is.

Állandó módszer

A zálogházi rablók – Gombos László, Farkas Róbert, Horváth Szilárd és Varga László – a vád szerint 2000-ben és 2001-ben tizenöt fegyveres rablást követtek el zacik ellen, Scorpio típusú géppisztolyokkal és pisztolyokkal. A módszer minden esetben azonos volt. Hárman parókában, símaszkban bementek a kiszemelt zálogházba, lefegyverezték a biztonsági őrt, és földre parancsoltak mindenkit. Ketten megszerezték a pénzt és az ékszereket, pisztolyokkal és géppisztollyal kényszerítve az alkalmazottakat a páncélszekrények kinyitására, a harmadik bűntárs sakkban tartotta a megfélemlített banki alkalmazottakat, ügyfeleket. Eközben az utcán járó motorral várakozott a menekülőautóban a negyedik bűntárs. A személygépkocsi minden esetben lopott volt, az ak­ciók végén mindig maguk mögött hagyták, a nyomkereső kutyák félrevezetéséért őrölt borssal szórva be az utasteret. Az egymás közötti kapcsolattartásra külön mobiltelefonokat tartottak, amelyeket gyakran cseréltek.

Horváth Szilárdot (balra) húsz, Gombos Lászlót tizenkét évre ítélték 2010-ben
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Párbaj a rendőrökkel

A főváros mellett Gyöngyösön, Dunaújvárosban, Székesfehérváron, Karcagon, Debrecenben, Oroszlányban és Miskolcon is megtámadtak és kiraboltak zálogfiókokat. Mintegy négyszázmillió forintot és arany ékszereket zsákmányoltak többek között az Edda frontemberének, Pataky Attilának egykori XVIII. kerületi zacijából. A 2001. ­augusztus 27-én elkövetett miskolci támadás volt az utolsó együtt elkövetett rablásuk. Menekülés közben azonban a csanyikvölgyi elágazónál, Lillafürednél tűzpárbajba keveredtek az őket üldöző rendőrökkel, és Gombos Lászlót meglőtték, majd elfogták a rendőrök.

Horváth és Varga ekkor még elmenekült, majd előbbi feladta magát. Horváth, miután a rendőrök hírbe hozták őt a móri bűncselekménnyel, de később mégsem őt, hanem Kaiser Edét és Hajdú Lászlót gyanúsították meg, pert indított az Országos Rendőr-főkapitányság ellen, amit 2005-ben jogerősen meg is nyert, az ORFK-nak félmillió forint kártérítést kellett fizetnie. Horváth Szilárdot közben a zálogházi rablások mellett emberöléssel is megvádolták, mivel a vád szerint ő lőtte le 2000 augusztusában a római-parti diszkó egyik biztonsági őrét, aki a kórházba szállítást követően életét vesztette.

Farkas mellett a negyedik bandatag is hiányzott a per végkifejlete során néhány évig. Gombos és ­Horváth mellett Varga László is előzetes letartóztatásban volt, ám 2006-ban ki kellett engedni, mivel úgy töltött a rácsok mögött három évet, hogy az ügyben nem született elsőfokú ítélet sem. Varga a letartóztatásban egy bűncselekményekkel vádolt rendőrrel barátkozott össze, majd miután mindketten szabadlábra kerültek, együtt 2006. augusztus 14-én a XII. kerületben, a MOM Parkban kiraboltak egy pénzszállító autót. Varga Lászlót az egyik biztonsági őr meglőtte, de még így is el tudott menekülni a helyszínről, s csak 2009-ben fogták el Pozsonyban. Társa Angliába szökött, lányokat futtatott, de elfogták és hazahozták, majd el is ítélték.

A zálogházi rablóbandának tudták be a 2006. március 5-i támadást is, amikor a III. kerületben, a Remete­hegyi úton raboltak, illetve még egy Jász utcai óra- és ékszer-nagykereskedés kirámolásával, valamint egy további pénzszállító autó kifosztásával is összefüggésbe hozták őket, ezekért azonban nem született ítélet egyikük ellen sem.

Három ítélet

A zálogházi rablások, a rendőrökkel vívott miskolc-csanyiki tűzpárbaj és a Horváth Szilárd számlájára írt emberölési ügyben az elsőfokú ítéletet 2007. július 27-én hozta meg a Fővárosi Bíróság. A két előzetesben lévő vádlott közül Horváthot húsz év, Gombost pedig nyolc év fegyházbüntetésre ítélték, de nem rablások miatt. Varga Zoltán bíró szerint a bizonyítékok nem támasztották alá, hogy a rablásokat ők hajtották végre. A bíró Gombos Lászlót a miskolci tűzpárbaj miatt, Horváthot pedig a római-parti szórakozóhely biztonsági emberének megölése miatt mondta ki bűnösnek. Másodfokon aztán a Fővárosi Ítélőtábla 2008-ban új eljárás lefolytatását rendelte el az elsőfokú tárgyalás során történt szabálysértések miatt, valamint azért, mert a per irata alapján úgy látta, hogy a zálogházakat mégiscsak a vádlottak rabolták ki. A két évvel későbbi, új elsőfokú bírói döntés Horváth Szilárd büntetését, a húsz év fegyházban letöltendő szabadságvesztést fenntartotta. Gombost 12 év, valamint az időközben Pozsonyból hazahozott Varga Lászlót 13 év szabadságvesztésre ítélték. A Fővárosi Ítélőtábla bírói tanácsa ezt az elsőfokú ítéletet már jóváhagyta.

Gombos és Varga már szabadultak, Horváth még a büntetését tölti, Farkas Róbertet pedig az európai elfogatóparanccsal továbbra is keresik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.