Több ezer könyvcsomagot kapnak a családok

Több ezer könyvet kapnak a családok a Könyvet – otthonra program keretében, amelyek közül az első csomagokat hétfőn vehették át családszervezetek képviselői Budapesten a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Magyar Nemzet
2020. 07. 20. 14:17
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pandémiás időszak alatt a bezárt családoknak kezdték megelégelni az egyoldalú online kultúraközvetítést, és mivel válságban volt a könyvszakma, elhatároztuk, hogy az állam segítségével fölvásároljuk, és olyan társadalmi csoportoknak juttatjuk el a a raktárakban ragadt könyveket, amiknek leginkább szüksége van rájuk – mondta Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója a Könyvet – otthonra programról.

Az akciót az állam összesen 200 millió forinttal támogatta, és a magyar kiadók felajánlásában 50-60 százalékos engedménnyel sikerült felvásárolni a köteteket – ismertette Demeter Szilárd hangsúlyozva, hogy a csomagok tartalmáról a könyvszakma határozott, a PIM csupán egyetlen kikötést tett, hogy a gyerekirodalom esetében kizárólag magyar szerzők alkotásai szerepeljenek.

A PIM főigazgatója arról is beszélt, hogy most kiszállításra kerülő több, mint 80 ezer kötet után szeretnék, ha a program egy következő hullámában újabb 100 millió forintért idősotthonokba, és hátrányos helyzetű régiókba tudnának könyveket küldeni.

A csomagokat, amelyek felnőtt- és gyerekkönyveket, magyar és világirodalmat egyaránt tartalmaznak, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és az Egyszülős Központ juttatja el a családoknak – ismertette a sajtótájékoztatón Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, és kiemelte, hogy olyan igényes kötetekről van szó, amiket bárki szívesen megvásárolna. A politikus arról is beszélt, hogy a családokban nem csak egy, hanem több ember is olvassa a könyveket, ezért is szólították meg a családszervezeteket, akik a leginkább tudják, hol lenne jó helye az adományoknak. Hangsúlyozta: a határon túli magyaroknak is juttatnak a könyvekből.

– Fontosnak tartom, hogy a nyomtatott könyvnek illata, tapintása van, és ha kezünkbe vesszük, olyan élményt nyújt, ami teljesen más, mint a digitális olvasás. Meglepődve tapasztalom, hogy sokszor a gyermekeim korosztálya, akik már digitális bennszülöttek, szintén jobban szeretik a valódi könyveket olvasni – nyilatkozta lapunknak a sajtótájékoztató után Novák Katalin, aki szerint a kortárs magyar ifjúsági irodalomban zseniális szerzők vannak, de úgy látja a mai gyerekek szívesen olvassák azokat a könyveket is, amelyeket a szüleik korosztálya is kedvelt fiatalkorában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.