Több ezren felelnek a fesztiválozók biztonságáért

Bár az utóbbi időben elkerülték Európát a terrortámadások, nem dőlhetünk hátra — fogalmazott Kádár Tamás, a Sziget Fesztivál fő szervezője lapunknak, s egyúttal leszögezte: a vendégeket védő biztonsági hálójuk stabil és erős. A legnagyobb tömegeket vonzó eseményen a rendőrség mellett a mentőszolgálat, a katasztrófavédelem és megannyi önkéntes is jelen lesz.

2019. 08. 01. 9:54
null
Biztonsági ellenőrzés a Szigeten. A szervezők évről évre szigorítanak Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már csak néhány nap van hátra az ­Európa egyik legnagyobb könnyűzenei és kulturális rendezvényének számító Sziget Fesztiválon a kapunyitásig, a szervezők és a hatóságok gőzerővel dolgoznak, hogy a fesztiválozók önfeledten szórakozhassanak. Kádár Tamás, a Sziget cégvezetője szerint azért, mert Európában az elmúlt időszakban nem történt tragédia tömegrendezvényeken, az ördög nem alszik. – Minden évben egyre sűrűbbre szőjük a biztonsági hálóinkat: idén is több ezer ember vigyáz a résztvevőkre – emelte ki.

A jelenleg hatályos jogszabályok szerint a tízezer főnél nagyobb tömeget vonzó rendezvények esetén operatív törzset kell felállítani: a rendőrség, a tűzoltóság és a mentők mellett a katasztrófavédelemnek is a helyszínen kell lennie, sőt a hatósági szervek már az előkészületekben is részt vesznek. – A katasztrófavédelem szakemberei idén több mint 120 fesztivált ellenőriztek országszerte.

Általánosságban elmondható, hogy a rendezők ügyelnek a fesztiválozók biztonságára – fogalmazott Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője, aki szerint a szervezők és a hatóságok mellett, a résztvevőknek is nagy felelősségük van abban, hogy ne legyen gond.

Biztonsági ellenőrzés a Szigeten. A szervezők évről évre szigorítanak

– Egy fesztiválon mindig a tömeg jelenti a legnagyobb veszélyt. Vihar vagy más baj esetén próbáljunk meg higgadtak maradni, követni a biztonsági személyzet utasításait, és nem a kiáramló tömeggel szemben, hanem annak szélén haladva kiválni belőle – részletezte a katasztrófavédelem munkatársa. Kiemelte, vihar idején életveszélyes a színpad közelébe menekülni, mert bár van rajta villámhárító, erős szélben ledőlhet a felépített technika.

A szervezők nemcsak rendezvény területét óvják, de a megközelítési utak biztonságára is nagy hangsúlyt fektetnek: például útakadályokat helyeznek ki, hogy az esélyét se adják meg az esetleges tömegbe hajtásnak, de a fesztiválra érkező járatok utasairól sem feledkeznek meg: minden járművön rendőrök lesznek.

– Idén is megerősített rendészeti és bűnügyi jelenlétet biztosítunk a fesztivál közvetlen környezetében, illetve a közlekedés biztonsága és segítése érdekében az oda vezető utakon folyamatos lesz a közlekedésrendészeti jelenlét – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság, hangsúlyozva: amennyiben bűncselekményről érkezik bejelentés, illetve valaki rendőri segítséget kér, a főkapitányság rendőrei a fesztivál területén is intézkednek.

– A mentőszolgálat 7-8 rohamkocsival lesz jelen, számtalan orvos és több mint ezer önkéntes járja majd a területet. Ugyanakkor fontos, hogy a résztvevők egymásra is figyeljenek – emlékeztetett Kádár Tamás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.