Bankár is segített a hatvanmilliós lopásban

Egy banki ügyintéző pénzért vállalta, hogy hozzáférési adatokat adjon ki tolvajoknak. Internetes átutalásokkal minden pénzt elloptak az ügyfél számlájáról.

Forrás: police.hu2020. 07. 16. 11:31
54 millió foritn lett meg
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy megvesztegetett bankárt és egy számlalopás ötletgazdáját is letartóztatta a Fővárosi Törvényszék a július 15-én jogerőre emelkedett határozata alapján. Egy tolvajt még köröz a rendőrség, a banda két segítője, akik a lopott pénz eltüntetéséhez nyitottak új számlákat pár százezer forintért, szabadlábon védekezhetnek.

Abban a hitben ment be még április elején egy budapesti nő a bankjába, hogy számláján rendelkezésre áll az ingatlanja eladásából, örökségéből származó megtakarítása, ebből akart levenni egy kisebb összeget. A számlán viszont egy árva fillér sem volt. A bank adatai szerint nem történt jogsértés, a pénzt a számlatulajdonos adataival, jelszavaival, kódjaival, szabályosan utalták át más számlákra, a biztonsági rendszer nem jelzett adatlopást, senki nem hatolt be jogtalanul a bank internetes átutalási rendszerébe. Az ügyfél otthoni számítógépes rendszerébe sem történt illetéktelen behatolás, adatait senkinek nem adta ki, ezért a bankkal közösen feljelentést tettek a rendőrségen.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói visszafelé követték a pénz útját. Arról a két számláról, ahová az utalások mentek, egy héten belül valakik levettek minden forintot. A két számlát két budapesti férfi nyitotta, pár nappal az átutalások előtt. A rendőrök kikérték a számlatulajdonosok adatait, a budapesti H. János és F. László azonban nem sokat tudott a lopásról. Őket csak megkérte egy ismerősük, nyissanak saját nevükön két számlát, annak adatait, a hozzájuk tartozó bankkártyákat adják át. Pár százezer forintot kaptak a szívességért.

Fotó: Police.hu

A nyomozók szerint a tolvajok olyan adatokhoz férhettek hozzá az átutalásoknál, ami belső segítőt is feltételez. Egy fiatal banki ügyintéző, a 25 éves budapesti V. Gergő neve maradt fenn a rostán, aki július 7-én a rendőröknek elmondta, a 47 éves K. Györgyné és élettársa, a szintén budapesti 37 éves Balogh Sándor vették rá arra, hogy biztosítson nekik netbankos hozzáférést egy olyan számlához, amelyen sok pénz van. Az adatok birtokában K. Györgyné belépett az ügyfél internetbankjába és 62 millió forintot utalt a már előkészített, friss számlákra.

A nyomozók még aznap elfogták a nőt. Lakásában nem találtak semmit, de autója csomagtartójában közel 54 millió forintot és egymillió forint értékű arany ékszereket találtak. K. Györgyné ellen különösen nagy kárt okozó csalás, a bankárral szemben bűnsegédként elkövetett információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás és kétrendbeli hamis magánokirat felhasználása miatt indult eljárás. Balogh Sándorra is ez a sors várt volna, ám ő nem volt otthon, elrejtőzött. Ellene nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.