Több mint ezer egészségügyi dolgozó már megkapta a védőoltást

Galgóczy Ágnes elmondta, az eddig beoltott 1094 egészségügyi dolgozónál különösebb mellékhatásokat nem tapasztaltak.

Magyar Nemzet
2020. 12. 28. 12:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meghalt 114 többségében idős, krónikus beteg, és újabb 609 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – ismertette a legfrissebb adatokat Galgóczy Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője, az operatív törzs december 28-i tájékoztatóján.

Mint mondta, ezzel 316 669-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké 9161-re emelkedett, a gyógyultak száma pedig 134 344. Az aktív fertőzöttek száma 173 164. Kórházban 6261 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 448-an vannak lélegeztetőgépen.

Galgóczy Ágnes arról is beszélt, hogy a vakcina Magyarországra érkezése a járvány elleni védekezés új szakaszát jelenti. Mint ismert, pár napja a Pfizer vakcinája megkapta az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét,

a hazánkba érkezett 9750 vakcina 4875 személy oltására elegendő, és 1094 egészségügyi dolgozó már meg is kapta.

Jelenleg öt kijelölt oltóponton zajlik az egészségügyi dolgozók oltása, azonban a következő hetekben folyamatosan érkeznek majd a vakcinák és 25 oltóponton zajlik az egészségügyi dolgozók oltása. A járványügyi osztályvezető arról is tájékoztatott, hogy 2021-ben vélhetően több vakcinát is engedélyeztetnek, ezzel megkezdődhet a magyarok tömeges oltása is. Hozzátette: ennek megkezdése mellett is kérik a lakosság további együttműködését a higiénés szabályok betartásában a járvány lassításáért és az egészségügyi ellátórendszer működésének megtartásáért.

Újságírói kérdésként merült fel, hogy a lakosság hány százalékának átoltottsága szükséges a nyájimmunitás kialakulásához. Galgóczy Ágnes úgy válaszolt:

a nyájimmunitás kialakulásához a lakosság hatvan százalékát szükséges beoltani, amit fokozatosan lehet majd a későbbiekben elérni.

A járványügyi osztályvezető kérdésre válaszolva azt is elmondta, azoknak is javasolják a védőoltást, akik több mint három hónapja estek át a fertőzésen. A vakcina beadása előtt az adott személynek az oltópontra érkezéskor kérdőívet kell kitöltenie, majd az oltó orvos röviden megvizsgálja és dönt a személy olthatóságáról. Az oltás előtt szabad enni és inni is, nincs semmilyen korlátozó szabály – tette hozzá Galgóczy Ágnes.

A vakcina mellékhatásaival kapcsolatban elmondta,

az eddig beoltott 1094 egészségügyi dolgozónál különösebb mellékhatásokat nem tapasztaltak.

 

Képünkön Galgóczy Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője látható, az operatív törzs december 28-i tájékoztatóján.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.