Több mint kétszáz jelöltet már nyilvántartásba vettek a választási bizottságok

A képviselő- és polgármesterjelölteknek szeptember 9-én 16 óráig kell összegyűjteniük az induláshoz szükséges érvényes ajánlásokat.

Forrás: MTI2019. 08. 27. 15:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedd reggelig 224 jelöltet már nyilvántartásba vettek a választási bizottságok az október 13-ai önkormányzati választásra – derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adataiból.

Az ajánlásgyűjtés szombaton kezdődött, akkor vehették át a jelöltek és jelölőszervezetek az ajánlásgyűjtő íveket. Kedd reggelig 1542 jelöltet jelentettek be a választási bizottságokhoz, közülük 224-et az ajánlások ellenőrzése után nyilvántartásba is vett az illetékes választási bizottság: 27 polgármestert, 33 egyéni listás jelöltet és 164 egyéni választókerületi jelöltet.

A tízezer vagy annál kevesebb lakosú településen a helyi önkormányzati képviselőket a település választópolgárai egyéni listás (korábban kislistásnak nevezett) választási rendszerben választják meg, amelyben a település egy választókerületet alkot.

A tízezernél több lakosú településen és fővárosi kerületben a képviselők vegyes választási rendszerben – egyéni választókerületben és kompenzációs listán – jutnak mandátumhoz.

A megyei önkormányzati választásra még egyetlen listát sem vettek nyilvántartásba a választási bizottságok.

A települési nemzetiségi választásra 155 jelöltet jelentettek be kedd reggelig, közülük 16-ot már nyilvántartásba is vettek a választási bizottságok.

A képviselő- és polgármesterjelölteknek szeptember 9-én 16 óráig kell összegyűjteniük az induláshoz szükséges érvényes ajánlásokat. Az október 13-ai önkormányzati választáson induló jelölteknek a jegyzők által meghatározott számú ajánlást kell összegyűjteniük ahhoz, hogy felkerülhessenek a szavazólapra. Az összegyűjtött ajánlásokat a választási bizottságok mellett működő választási irodáknak három napon belül kell ellenőrizniük. Ha elérte a szükséges számot az összegyűjtött érvényes ajánlások száma, a bizottságnak a bejelentésétől számított négy napja van a jelölt nyilvántartásba vételére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.