Több nemzet katonái adnák a közép-európai hadosztályt

— Az európai népek biztonságáért közösen kell felelnünk — mondta a magyar tárcavezető a horvát védelmi miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatón. Utóbbi kijelentette, hogy Európa jelentős migrációs kihívással néz szembe, s hogy a térségben Horvátországnak van a leghosszabb határa, ezért is fontos, hogy valamennyi országgal együttműködjenek.

2019. 04. 09. 9:45
null
Fontos, hogy a térség valamennyi országa együttműködjön – a hadgyakorlatokon kívül is Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Légtérrendészeti kormányközi megállapodást, valamint közép-európai többnemzeti hadosztály létrehozásáról szóló szándéknyilatkozatot is aláírt a magyar és horvát fél – jelentette be hétfőn Benkő Tibor a horvát védelmi miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatón. A magyar honvédelmi miniszter hozzátette: csak az elmúlt fél évben négy megállapodást írtak alá Horvátországgal, amelyek mentén folytatni kívánják az együttműködést. Úgy fogalmazott, hogy közösek a feladatok, közösek a célkitűzések.

– Az európai népek biztonságáért közösen kell felelnünk – jegyezte meg a magyar tárcavezető, majd azt hangsúlyozta, hogy a kormányközi megállapodások nemcsak Magyarországnak és Horvátországnak jók, hanem erősítik a NATO képességeit is, hiszen a két ország légtere egyben NATO-légtér is. Benkő Tibor kérdésre válaszolva elmondta, hogy a két ország közötti védelmi együttműködés keretében érintették a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programot is. A politikus gratulált horvát kollégájának ahhoz, hogy elérték az 1,7 százalékos védelmi költségvetési szintet.

Fontos, hogy a térség valamennyi országa együttműködjön – a hadgyakorlatokon kívül is
Fotó: Mirkó István

Damir Krsticevic horvát védelmi miniszter kiemelte: a két aláírt dokumentum közül a légtérrendészeti kormányközi megállapodás célja, hogy a két nemzet légierejét alkalmassá tegyék arra, hogy rugalmasan tudjanak igazodni a feladatok megoldásához. Ez a megállapodás lehetőséget biztosít, hogy külön engedély nélkül segíthessék egymás légterének védelmét.

Kérdésre válaszolva Damir Krsticevic azt mondta: Európa jelentős migrációs kihívással néz szembe. – Ez mindenekelőtt biztonságpolitikai ügy, de humanitárius kérdés is – tette hozzá, majd megjegyezte: a térségben Horvátországnak van a leghosszabb határa, ezért is fontos, hogy valamennyi országgal együttműködjenek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.