Többségünk most is a biztonságra voksolt

Nekünk különösen fontos az európai választás, mert ez a nemzetegyesítés nagy, vissza nem térő lehetősége, hiszen nemcsak mi, hanem a határon túli magyar közösségek is ott lesznek velünk Brüsszelben — jelentette ki tegnap este Orbán Viktor miniszterelnök. A kormánypártok sikere óriási felhatalmazást jelent az unió jövőjéről folytatandó tárgyalásokon Dömötör Csaba szerint. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára úgy látja, az ellenzéki térfél teljes átrendeződése várható.

2019. 05. 27. 6:32
null
A miniszterelnök és felesége tegnap a XII. kerületben adták le a szavazatukat Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Köszönetet szeretnék mondani mindazoknak, akik úgy döntöttek, hogy részt vesznek a mai napon az európai választáson, és leadják a szavazatukat. A minden korábbinál magasabb részvétellel Magyarország azt bizonyította, hogy európai nemzet, európai ország, Európában van a helyünk. Euró­pa a mi hazánk is, ezért meg akarjuk változtatni. Külön köszönet azoknak, akik nekünk szavaztak bizalmat, és külön nagy-nagy köszönet azoknak, akik heteken keresztül hátukon vitték az egész kampányt. Nekik köszönhető, hogy a 2019-es európai parlamenti választást megnyertük! – kezdte tegnapi győzelmi beszédét Orbán Viktor a budapesti Bálna rendezvényközpont előtt összegyűlt ünneplő tömeg előtt. A miniszterelnök hozzátette: rekordrészvétel mellett rekordgyőzelmet aratott a kormánypártok listája. – ­Mindannyian tudjuk, hogy a népvándorlással és a migrációval egy új korszak kezdődött az európai politikában, tehát nyugodtan mondhatjuk, hogy korszakos győzelmet arattunk – hangsúlyozta a kormányfő.

Arra emlékeztetett: azért csatlakoztunk az Európai Unióhoz, hogy olyan világ legyen Magyarországon, ahol mi döntünk a sorsunkról. Hozzátette, nekünk különösen fontos az európai választás, mert ez a nemzetegyesítés nagy, vissza nem térő lehetősége, hiszen nemcsak mi, hanem a határon túli magyar közösségek is ott lesznek velünk Brüsszelben.

– Azzal, hogy a Fidesz–KDNP euró­pai parlamenti (EP-) listája a szavazatok több mint 50 százalékát szerzi meg, az komoly megerősítés a kormánypártok számára a közeljövő uniós tárgyalá­sain, amelyeken többek között a tagállamokat képviselő kormány- és államfők arra tesznek személyi javaslatot, hogy kik legyenek az Európai Bizottság vezető tisztségviselői – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Dömötör Csaba. A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hozzátette, azt szeretnék, ha az uniós intézmények élén olyan személyek lennének, akik az európai polgárok biztonságát elsődlegesnek tekintik, és véget vetnek a kockázatos migrációs folyamatoknak. A kormánypárti politikus az ellenzéki pártok előrejelzéseiben szereplő eredménye kapcsán azt mondta: a mostani választás a magyar ellenzéki térfél teljes átrendeződését jelentheti.

– Az ellenzék eredményein semmi csodálkoznivaló sincs, nem lehet patkányozásra alapozni a kampányt, és arra sem, hogy teljesen szembemennek Brüsszelben a magyar választói akarattal – szögezte le. Lapunk azon kérdésére, hogy megerősödnek a magyar képviselők között azok a hangok is, amelyek az Európai Egyesült Államok gondolatát képviselik, úgy válaszolt: az emberek döntése alapján az EP-ben az európai együttműködést továbbra is nemzetállami keretekre kell alapozni. – A szavazók többségi döntése annak a megfogalmazása, hogy a biztonság minden másnál előrébb való, és a magyar emberek nem szeretnének nyílt társadalmat – szögezte le. A politikus köszönetét fejezte ki azoknak, aki lehetővé tették a kormánypártok sikerét. – Több ezer önkéntes idejét és erejét nem kímélve dogozott a Fidesz–KDNP-lista győzelméért. Ezúton is szeretnénk nekik köszönetet mondani! – hangsúlyozta Dömötör Csaba, hozzátéve: nem volt az a telefonhívás, személyes megkeresés, fórum, ami ne járult volna hozzá a tegnapi sikerhez.

A miniszterelnök és felesége tegnap a XII. kerületben adták le a szavazatukat
Fotó: Kurucz Árpád

– Az összes tagállami végeredményt még nem látni, de az Európai Unió­ban az egyik legnagyobb részvételi növekedés Magyarországon volt a korábbi EP-választásokhoz képest – nyilatkozta lapunknak Kovács Zoltán. A Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért felelős államtitkára szerint a kampány témái – migráció, az európai jövő – megérintették a magyar szavazókat, rezonáltak körükben. – Személyes tapasztalat a kampányból, hogy a magyarokat érdekli, mi lesz Európa sorsa. Nem szeretnének egy olyan kontinenst látni, ami Nyugat-Európában már-már eldöntött ténynek látszik, szeretnék saját kezükbe venni a sorsukat – tette hozzá.

A kormánypárti politikus a Magyar Nemzet által közölt részeredményekre, mely szerint a Fidesz–KDNP listája 53 százalékot kapott, úgy reagált: anélkül, hogy konkrét számokról spekulálnánk, ez az egyenes, listás rendszerű választás pontosan fejezi ki a választók akaratát. – Amennyiben hivatalosan is 50 százalék feletti eredményt ér el a kormánypártok listája, akkor senki sem vitatkozhat azon, hogy a magyarok többsége hogyan nyilvánított véleményt. A konkrét helyeknél, számoknál azonban fontosabb, hogy a magyar miniszterelnök milyen felhatalmazással, többséggel a háta mögött tudja képviselni a magyar érdekeket Brüsszelben az elkövetkezendő években – hangsúlyozta Kovács Zoltán.

A politikus szerint az már csak részlet és technikai kérdés, hogy az Európai Néppárton belül vagy kívül politizálnak a kormánypárti képviselők. – Az európai politika alapvonalai, természete alapjaiban változott meg ezzel az EP-választással, ami le fog csapódni az Európai Parlamentben is. Ez azt jelenti, hogy nem feltétlenül és nem csak a hagyományos pártstruktúrák és szövetségek mentén lehet politikában gondolkodni. Komoly változások történtek az európai politikai térben, ezeknek a lekövetése a következő napok, hetek, hónapok feladata – értékelte a választást szélesebb kitekintésben a nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár. Kovács Zoltán a szomszédos országokban működő magyar pártok eredményei kapcsán úgy fogalmazott: egy dolog biztos, Magyarország kormánya, a Fidesz–KDNP képviselői, ahogy eddig, most is az egész magyar nemzetet képviselik, minden nemzettársunkról – éljenek idehaza, vagy a határokon túl – gondolkodnak, amikor döntéseket hoznak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.