Többszáz idősotthon fertőtlenítését végzik a honvédek

A fertőtlenítés főbb területei az intézmények bejáratai, külső területei és a közös helyiségek.

Forrás: MTI2020. 04. 22. 14:48
null
Budapest, 2020. április 17. Védõruhába öltözött katonák ruházatát fertõtlenítik a fõvárosi önkormányzat Pesti úti idõsotthonában 2020. április 17-én. Ezen a napon befejezõdött a fertõtlenítés az intézményben, ahol több mint kétszáz koronavírus-fertõzöttet találtak, tizennyolcan meghaltak. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében országszerte többszáz idősotthon fertőtlenítését kezdték meg a katonák szerdán – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel.

Úgy fogalmaztak: a Magyar Honvédség számára kiemelten fontos a magyar állampolgárok biztonsága, ezért saját erőinek és kritikus képességeinek megóvása mellett – az operatív törzs feladatszabása alapján – továbbra is minden rendelkezésre álló képességgel segíti a védekezést a kialakult járványügyi helyzetben. Céljuk, hogy az ország lakosai a lehető legtöbb és legszélesebb körű segítséget kapják meg. Ezért vesznek részt a katonák már a kezdetektől minden rendelkezésre álló képességgel a koronavírus járvány magyarországi terjedésének megfékezése érdekében végzett feladatokban.

Emlékeztettek, az országos tisztifőorvos április 12-én rendelte el a fővárosban a Pesti úti Idősek Otthona fertőtlenítését, amelyet az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj speciálisan képzett katonái végeztek el. Az öt napig tartó fertőtlenítésre egy huszonöt katonából álló, úgynevezett biológiai mentesítő csoport érkezett kézi eszközökkel, és anyagokkal a különböző fertőtlenítési és mentesítési feladatot ellátására.

Az operatív törzs döntése alapján a népegészségügyi szakemberek országosan felmérték az idősotthonok körében a koronavírus elleni fertőtlenítés szükségszerűségét, és a Magyar Honvédség képességeinek felhasználásával szerdán kezdetét vette több száz intézmény térítésmentes fertőtlenítése. A felmérések során az intézményvezetőket szakemberek keresik fel, akik nyilatkoznak arról, hogy igénylik-e a katonák segítségét. A fertőtlenítés főbb területei az intézmények bejáratai, külső területei és a közös helyiségek. A Magyar Honvédség mentesítésben résztvevő katonái garantálják a feladat hatékony és gyors végrehajtását, a legkisebb kellemetlenséget okozva ezzel az idős embereknek. Az ő érdekeik, biztonságuk és méltóságuk szem előtt tartása mellett kiemelten figyelnek az intézményvezető által meghatározott szakmai szempontokra, és az intézmény lehetőségeire.

A fertőtlenítést minden intézményben a vezető igényeinek megfelelően és az általa meghatározott területeken, helyiségekben hajtják végre. A fertőtlenítést a székesfehérvári vegyivédelmi zászlóalj állománya, valamint az általuk felkészített, és a jelen feladatra speciálisan kiképzett közel 700 szerződéses és tartalékos katona végzi. A feladatba bevont katonák felkészültek a kézi, valamint a gépekkel történő mentesítésre, fertőtlenítésre is – áll a HM közleményében.

Országszerte zajlik az idősotthonok fertőtlenítése

Országszerte zajlik az idősotthonok fertőtlenítése a Magyar Honvédség illetékes egységeinek bevonásával. A megelőzésképp is végzett munkák mellett önkormányzatok maszkokkal látják el az ott élőket, illetve más egészségvédelmi, szociális és gazdasági intézkedéseket hoznak a lakosság, a vállalkozók érdekében.

Békés megyében szerdán és csütörtökön végeznek megelőzésképp fertőtlenítést több idősotthonban. Két orosházi és a nagyszénási intézményből átmenetileg átköltöztetik a lakókat, Orosházán a Táncsics Gimnázium kollégiumába és a bezárt Alföld Gyöngye Hotelbe, Nagyszénáson a művelődési házba. A nagyszénási otthon lakóit már kedden elhelyezték az átmeneti szálláson.

Szolnokon szerda délután kezdődik a Napsugár utcai idősotthon fertőtlenítése. A munkálatokat az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis katonái végzik.

A debreceni önkormányzati fenntartású idősotthonokban nincs koronavírussal fertőzött bentlakó vagy dolgozó – közölte a városháza sajtószolgálata. Befejeződtek a hatóságilag elrendelt ellenőrzések is, hiányosságokat nem találtak.

A Szent Lukács görögkatolikus szeretetszolgálat által fenntartott idősotthonokban is megtörténtek az egészségügyi ellenőrzések, az ellátottak között nincs fertőzésgyanús vagy megerősítetten fertőzött ember. Az intézmények megelőző jellegű fertőtlenítéséről a Magyar Honvédséggel megkezdték az egyeztetést – közölte az egyházi sajtószolgálat.

A tiszafüredi Platán Nyugdíjas Otthonban 43 idős emberről gondoskodnak, az intézményben a tisztiorvosi szolgálat mindent rendben talált – közölte Ujvári Imre polgármester, hozzátéve, hogy az otthon minden lehetséges és az önkormányzat által beszerezhető védőfelszereléssel rendelkezik. Az idősotthonban külön szobákat jelöltek ki a kórházból különböző kezelésekről visszaérkezők számára. A polgármester az elszigeteltség csökkentése érdekében kezdeményezte a videós kapcsolattartás technikai feltételeinek megteremtését az otthonban, hogy ne csak hallják, hanem láthassák is idős szeretteiket a családtagok.

A Nyíregyházán működő 14 bentlakásos idősotthon közül elsőként várhatóan a legnagyobb, 63 férőhelyes Pacsirta utcai, valamint a Rozsnyai utcai otthonban kezdik meg a munkát a napokban a honvédség katonái – közölte a város aljegyzője, a helyi operatív munkacsoport vezetője. Kása Brigitta tájékoztatása szerint nincs igazoltan koronavírussal fertőzött egyik idősotthonban sem.

A Nógrád megyei Pásztón hetente legalább kétszer fertőtlenítik a forgalmasabb közterületeket, parkokat – tudatta Farkas Attila polgármester. Fertőtlenítést végeznek a gondozási központban is az idősek védelme érdekében.

A szegedi önkormányzat a település kínai testvérvárosától, Vejnantól szerdán 10 ezer maszkot kapott, azokat elsősorban az egészségügyi és szociális ágazatban aktívan helytállók, a közszolgálatot teljesítő dolgozók kapják.

Székesfehérvár önkormányzata több mint 33 millió forintért rendelt 680 védőoverallt, 10 ezer FFP2-es maszkot és 5 ezer gyorstesztet, utóbbiakat elsősorban a szociális és egészségügyi területen a frontvonalban dolgozók majdani tesztelésére szánják.

A Somogy megyei Barcson is igényelhet szájmaszkot a lakosság az önkormányzattól. Koós Csaba polgármester a Barcsi Krónikában azt mondta: akinek nem sikerült ilyen védőeszközt beszereznie, annak az önkormányzat biztosít.

Az önkormányzatok szociális és gazdasági intézkedései sorában Baranya segít címmel indít programot a megyei önkormányzat. Őri László közgyűlési elnök arról tájékoztatott, hogy a program első elemeként a frontvonalban küzdő mentőknek adtak át vitamintartalmú italokat és kávét is tartalmazó élelmiszercsomagokat.

Békés megyében, Vésztőn krízisalapot hoztak létre; a polgármester és a képviselők a következő hónapokra járó tiszteletdíjuk feléről lemondtak támogatásként. A befolyó összegből szociális mosodát hoznának létre, támogatnák a koronavírus-járvány miatt munkájukat elvesztő családokat, tisztítószereket és egészségügyi védőfelszereléseket vásárolnának, valamint támogatnák gyógyszerek és a tanulást segítő informatikai eszközök beszerzését.

A Nógrád megyei Őrhalom községben pénzjutalommal fejezték ki köszönetüket az egészségügyben és a szociális ágazatban dolgozóknak. Farkas Egon polgármester közlése szerint 28-an kaptak 10-10 ezer forintot, ők többségében a szomszédos Balassagyarmat kórházában dolgoznak. Van közöttük orvos, Covid-osztályon dolgozó ápolónő, takarító, gyógyszerész, ételkiszállításban dolgozó munkás.

Székesfehérváron szerdán korlátozottan újranyitották a Sóstó Természetvédelmi Területet, a Bregyó-közi Szabadidőközpontot, valamint a Túrózsáki úti sportpályát. Reggel 8 és 20 óra között kizárólag futás és séta, egyéni szabadidős sporttevékenység céljából használhatók a központ, de a sporteszközöket nem lehet használni.

Nagyatádon hétfőtől tilos szeszesitalt fogyasztani a közterületeken. Ormai István polgármester a döntését a rendőrséggel egyeztetve azután hozta meg, hogy kiderült: vásárlók néhány üzlet, dohánybolt előtt isznak, figyelmen kívül hagyva a járványügyi korlátozásokat.

Pécsen áprilisra és májusra 10-100 százalékos kedvezményben részesülnek azok a vállalkozások, amelyek városi köztulajdonban lévő helyiséget bérelnek. Az önkormányzat közleménye szerint a döntés előtt mérlegelték a bérlő tevékenységi körét és a foglalkoztatottak számát, a járvány szempontjából való sérülékenységét. A kedvezményrendszer havi 90 millió forintot hagy a vállalkozásoknál; a járványtól függően, júniustól újratervezik a rendszert – írták.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.