Tömegek használják a Liget-projekt fejlesztéseit

Már több mint másfél millió látogatót vonzottak a Liget Budapest projekt eddig átadott elemei, amelyek a budapesti és a vidéki látogatók körében is népszerűek – tájékoztatta lapunkat Gyorgye­vics Benedek. A Városliget Zrt. vezérigazgatója azt is közölte: a legfrissebb országos felmérés szerint a válaszadók nyolcvan százaléka szeretné a projekt teljes megvalósulását.

2020. 10. 22. 7:45
null
Fotó: MORICZ SABJAN SIMON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Liget Budapest projekt beruházásainak eredményeként láthatóan gazdagodott a főváros zöldfelületi, rekreációs és kulturális kínálata; az eddig átadott elemek már több mint másfél millió látogatót vonzottak – jelentette ki lapunknak Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója. Szavai szerint a Szépművészeti Múzeum 2018. október végi megnyitása óta több mint hatszázezer látogatót fogadott.

– A tavalyi őszi szünet előtt átadott és folyamatosan telt házzal üzemelő nagyjátszótér gyakorlatilag Budapest első számú gyerekparadicsomává vált, hétvégenként akár tízezer látogatót is fogad. A műemléki felújítást követően Millennium Háza néven megnyílt egykori Olof Palme-házat és a rózsakertet pedig már több mint százezren csodálták meg. Nagyon népszerű a Vakok kertje, iskolai csoportoktól hangosak az ifjúsági sportpályák és a Városligeti Sportcentrum, míg a kutyás élménypark látogatottsága már átlépte az 500 ezer főt. A nagy érdeklődés bizonyítja, hogy a budapesti és a vidékről érkező látogatók is örömmel veszik a liget új, családbarát sportolási és kikapcsolódási lehetőségekkel bővült kínálatát, valamint a megújuló zöldfelületeket – sorolta a vezérigazgató.

Gyorgyevics a Liget-projekt további eredményeit ismertetve elmondta, hogy a Városliget eddigi fejlesztése során már közel 150 ezer négyzetméter zöldfelület újult meg. Tizenkét hektárnyi gyepfelületet alakítottak ki, több mint hetvenezer cserjét és közel ötszáz lombos fát ültettek el. Eközben 72 ezer négyzetméter burkolt felületet elbontottak. A Millennium Háza több mint 130 éves épületének főbejárata elé egy 1500 tőből álló rózsakertet is kialakítottak, amelynek központi eleme egy új, az épület gazdag homlokzati díszítésével harmonizáló Zsolnay szökőkút. 2019 májusában adták át Európa egyik legnagyobb és legkorszerűbb múzeumi háttérintézményének, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központnak az épületét a Városliget melletti Szabolcs utcában. A beruházás területén létrejött Bókay-kert néven egy új, szabadon látogatható 13 ezer négyzetméteres közpark is, amelyen 132 fa mellett közel hatezer cserje található.

A vezérigazgató hangsúlyozta: az eddig elkészült fejlesztések sikere visszaigazolja annak a három reprezentatív, nagy országos és fővárosi mintán készített közvélemény-kutatásnak a megállapításait, amelyek szerint

a megkérdezettek 70-80 százaléka – azaz döntő többsége – a konkrét tervek ismereté­ben is támogatja a Liget Budapest projekt teljes megvalósulását.

2016-ban az Ipsos, 2019 végén, illetve idén év elején pedig az Inspira Research végzett kutatást a projektről, a legfrissebb országos felmérés szerint pedig a válaszadók 80 százaléka szeretné a Liget Budapest projekt teljes megvalósulását – közölte Gyorgyevics.

A Városliget parkfejlesztésének második ütemében – folytatta – már átadták a Városligeti Sportcentrumot, idén ősszel pedig további család-, gyermek- és sportbarát fejlesztések várják majd a látogatókat. – Elkészül a két kilométer hosszú, kivilágított futókör, egy újabb kutyás élménypark, és megújul a kis botanikus kert is a parkban. A Városliget autómentesítése érdekében is nagy előrelépés várható ősszel, hiszen elkészül a Dózsa György úti Múzeum mélygarázs, amely három szinten mintegy 800 autót képes befogadni – fogalmazott Gyorgyevics, azt is felidézve: idén nyáron került szerkezetkész állapotba a japán Sou Fujimoto által tervezett Magyar Zene Háza. A több neves díj elnyerése mellett a Music Cities Awardson a világ legjobb zenei tematikájú fejlesztésnek megválasztott intézmény a tervek szerint 2021-ben nyitja meg ­kapuit, s szintén jövőre készül el a Néprajzi Múzeum, amely az egyik legrangosabb ingatlanszakmai elismerést zsebelte be.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.