Tömegeknek nehezítené meg az utazást az Európai Parlament

Az Európai Bizottságénál rugalmatlanabb álláspontot fogadott el az Európai Parlament, amely nemzetközi szervezetek – az Európai Gyógyszerügynökség, és az Egészségügyi Világszervezet – ajánlásai alapján határozná meg a vakcinaigazolvány érvényességét.

Munkatársunktól
2021. 04. 29. 14:33
null
Monor, 2021. március 30. Az újonnan érkezett AstraZenca koronavírus elleni vakcinákat tartalmatzó dobozokat mutatja az átvételkor Erdei Krisztina járási tisztifőorvos a Monori Járási Hivatal népegészségügyi főosztálya raktárában 2021. március 30-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg az Európai Bizottság (EB) alapjavaslata tagállami kompetenciának tekinti a vakcinaigazolványok kérdését, az Európai Parlament (EP) sokkal korlátozóbb javaslattal állt elő a nyári szezon turistaforgalmának kezelésére. Utóbbi

csütörtök reggel számolt be róla a honlapján, hogy kialakította kiinduló álláspontját az európai vakcinaútlevélről (más néven digitális zöldigazolványról) szóló jogszabálytervezet megszavazásával, amely alapján majd az Európai Tanáccsal (ET) fognak tárgyalni.

Bár az EP álláspontja szerint egyelőre a tagállamoknak abban az esetben kell elfogadniuk a más tagállam által kiállított oltási igazolást, ha az oltóanyagot az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) már engedélyezte, minden tagállam maga döntheti el, hogy olyan oltóanyaggal elvégzett oltásról szóló igazolást is elfogad-e, amely legalább az Egészségügyi Világszervezet (WHO) veszélyhelyzeti alkalmazási engedélyt kapott oltóanyagokat tartalmazó listáján szerepel. Mint korábban beszámoltunk róla, a WHO hamarosan engedélyezheti a kínai Sinopharm vakcináját.

Azonban az orosz Szputnyik vakcinát, amelyből több uniós tagállam – köztük Magyarország, és Németország – is nagy mennyiséget vásárolt, egyelőre csak tagállami gyógyszerhatósági szinten engedélyezték, ami azt jelenti, hogy a strasbourgi székhelyű testület javaslata uniószerte tömegeknek nehezítené meg a mozgást.

Az EP egyébként az uniós és az azon kívüli állampolgárok vonatkozásában is megszavazta a jogszabály javaslatát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.