Rémhírterjesztés miatt indították a legtöbb büntetőeljárást

Továbbra is kérjük, hogy a kijárási korlátozást a legszigorúbban tartsák be – hangsúlyozta Kiss Róbert.

Szilágyi Anna–Veres László István
2020. 04. 16. 11:50
null
Print
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Dél-pesti centrumkórházban az iráni állampolgárok szabálysértő magatartása miatt csütörtökön 11 iráni állampolgár hagyja el az országot – számolt be Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az egyikük megpróbált elszökni, ám a rendőrség elfogta és idegenrendészeti őrizetbe vette – tette hozzá.

Kiss Róbert tájékoztatása szerint, szerdán Szombathelyen tömegesen szegték meg a kijárási korlátozást. Egy zöldhulladék tároló felgyulladt és rendkívül sokan, mintegy háromszáz autóval figyelték az eseményeket, ezzel a forgalmat is megbénították. Továbbra is kérjük, hogy a kijárási korlátozást a legszigorúbban tartsák be – hangsúlyozta a rendőr alezredes.

Kitért arra is, újabb kórházakba szállítanak ki egyéni védőfelszereléseket, kiemelten oda, ahol a kórházparancsnokok az elmúlt időszakban hiányosságokat tapasztaltak.

Eddig 226 esetben indított büntetőeljárást a rendőrség, ezek legnagyobb része rémhírterjesztés miatt történt.

Az elmúlt 24 órában Budapesten 440 esetben intézkedett a rendőrség, többségében elég volt a figyelmeztetés. Jelenleg 12 737 házi karantén van érvényben, ahogy látszik, ezek csökkenő tendenciát mutatnak – ismertette a legfrissebb adatokat Kiss Róbert.

1652 fertőzöttet tartunk nyilván, és nyolc fővel nőtt az elhunytak száma.

Örömmel mondhatom, hogy 199 gyógyult van, akik részben kórházakból térhettek haza, de többen otthonukban lábaltak ki a betegségből

– közölte Müller Cecília.

Az országos tisztifőorvos hozzátette: az összes fertőzött 35 százaléka a 75 éven felüliek közül kerül ki, 30 százalék az 50-69 esztendős korosztály, 23 százaléknyi a 30-49 éves, 10 százaléknyi a 15-29 esztendősek és 2 százalék a 14 év alattiak arányszáma. Továbbra is Budapest és Pest megye a leginkább fertőzött terület, az összes beteg mintegy 60 százaléka innen kerül ki.

Müller Cecília elmondta, továbbra is Budapest és Pest megye a leginkább érintett a fertőzéssel, a második Fejér megye, míg Heves és Jász-Nagykun megyében a legalacsonyabb a fertőzöttek száma.

Mint mondta, jelenleg hatvanan vannak lélegeztetőgépen, vagyis ők nemcsak intenzív terápiára szorulnak, hanem lélegeztetésre is szükségük van. Fontos a további felkészülés a kórházakban, amely biztosítja minden állampolgár számára a kórházi ellátást, akinek súlyosak a tünetei.

Jelenleg 729 embert ápolnak egészségügyi intézményben, közöttük hét gyerek van.

A koronavirus.gov.hu oldalon látható, hogy megyénként hány szabad kórházi ágyra van szükség, ezeket az adatokat mindenki követheti – hívta fel a figyelmet Müller Cecília.

A fertőzés terjedése egyelőre továbbra is fokozatos, nem robbant a betegség, nem tudjuk góchoz kötni, de ezt soha nem lehet kizárni

– fogalmazott a tisztifőorvos.

Az idősotthonokban az ellenőrzések megkezdődtek, várják a visszajelzéseket az eddigi eredményekről, amely alapján intézkedni fognak. Müller Cecília emlékeztetett, eddig két intézményben van nagyszámú megbetegedés, a Pesti úti és a Rózsa utcai idősek otthonában, a többi helyen jellemzően húsz alatt van a megbetegedések száma, ezek izolációval akár helyben is jól kezelhetők.

Müller Cecília közölte: pozitivitás, de jó közérzet esetén otthon lehet maradni, ez vonatkozik az idősotthonokra is. 48 óra különbséggel elkészített két negatív teszt esetén visszakerülhet a bentlakásos szociális intézetbe az ápolt – mondta el az országos tisztifőorvos, hozzátéve: akinek nem ismert a státusza, az is befogadható az idősotthonba, de gondoskodni kell az ő esetében a 14 napos elkülönítéséről.

Ha valaki nem koronavírus fertőzés miatt került kórházba, akkor is tizennégy napos elkülönített megfigyelés szükséges, ez nyújt kellő biztonságot ahhoz, hogy ne adhassa át másnak a fertőzést – mondta el Müller.

Kérdésre válaszolva a tisztifőorvos elmondta, vizsgálják az orvosi felelősséget is a Pesti úti Idősek Otthonában, ám ez még nem zárult le.

Egy járványügyi szakember mindig populációs szinten vizsgál, míg a klinikus az egyéni eseteket figyeli – jelezte Müller, szintén sajtómegkeresésre. Hozzátette, a fertőződés minden korosztályt érinthet, olyanokat is elér, akiről eredetileg nem gondoltuk volna.

Az átlagos lappangási idő 5-6 nap, de a WHO biztonsági okokból írta ki a tizennégy napos karantént, ami alatt feltételezhető, hogy már nem jelenik meg a betegség.

A működtető személyétől függetlenül minden idősotthonban lesz ellenőrzés – jelentette ki a tisztifőorvos, majd elmondta: a textilből készült szájmaszkokat használat után azonnal le kell venni, ki kell mosni és fertőtleníteni szükséges. Otthoni használat során négy óránként le kell cserélni.

Müller Cecília közölte: időben sikerült bevezetni a járványügyi korlátozó intézkedéseket, a legtöbben betartják a bevezetett ezeket, illetve sikerült a járványügyi görbét ellaposítani, ezért van viszonylag kevés megbetegedés hazánkban.

Újságírói érdeklődésre válaszolva Kiss Róbert elmondta,

van tudomásuk arról, hogy hajléktalanok között is van koronavírus-gyanús eset,

így a rendőrség megkezdte a kontaktuskutatást és felvették a kapcsolatot a Nemzeti Népegészségügyi Központtal. A hajléktalanszálló vezetője elmondta, a beengedést csoportosan hajtották végre, ezért juthatott be a potenciális fertőzött.

Müller Cecília úgy fogalmazott, több intézmény kapott felmentést a koronavírus-betegek ellátása alól, ezek olyan speciális kórházak, ahol sérülékeny betegeket kezelnek vagy ápolnak, így fontos, hogy ezeket az intézményeket teljesen vírusmentesen tartsák.

A gyermekek és fiatalkorúak bentlakásos intézményeiben nincs tudomásuk fertőzöttről – mondta el Müller Cecília. Jelezte, a szoláriumok nyitva tartása nincs korlátozva, hiszen itt nem alakul ki tömeg és folyamatosan fertőtlenítik a felületeket, így nem hordoznak többlet kockázatot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.