Tovább dúl a harc a fővárosi ellenzék jelöltjei között

Hiába hívták fel a figyelmét aktivisták a zuglói parkolási botrányban játszott szerepére, Karácsony Gergely egy szóval sem reagált az ügyre a szombati kampánynyitó rendezvényén. Az MSZP—Párbeszéd főpolgármester-jelöltje, a XIV. kerület jelenlegi polgármestere azt hangoztatta, hogy nem erős vezető, hanem egy erős város vezetője szeretne lenni. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője közben kezdeményezte, hogy töröljék el a zuglói parkolási díjakat, amíg a rendszer ráfizetésesen működik.

2019. 04. 15. 6:24
null
Tordai Bence szendvicsei sem feledtették el a parkolási botrányt Puzsér Róbert aktivistáival Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Karácsony egyenlő parkolási maffia” és „Karácsony Gergely, hol az egymilliárd közpénz?” feliratokkal várták az MSZP és a Párbeszéd közös főpolgármester-jelöltjének szombati kampánynyitójára érkezőket Puzsér Róbert aktivistái. A jelenleg a XIV. kerületet vezető Karácsony a beszédében nem tért ki a zuglói parkolási botrányra és a kerületet ért veszteségekre. Egyebek mellett arról beszélt, hogy nem erős vezető szeretne lenni, hanem egy erős város vezetője, valamint zöldtematikájú programelemek mellett közösségi bérlakásprogramot és további egészségügyi szűrőprogramok bevezetését szorgalmazta.

Puzsér Róbertéknak is üzent a Párbeszéd társelnöke, aki azt hangoztatta: nem tudni, hogy ellenfele hogyan áll az előválasztáshoz, „beszáll, kiszáll vagy éppen elszáll”. Horváth Csaba, az MSZP fővárosi közgyűlési frakcióvezetője – akit az előválasztás első fordulójában győzött le Karácsony Gergely – az LMP-re utalva azt mondta, hogy miattuk szenvedett kudarcot az ellenzék tavaly áprilisban.

– Az új zuglói parkolási rendszer egymilliárd forintos kiesést okozott az önkormányzatnak, vagyis a zuglóiaknak naponta egymillió forintjukba kerül Karácsony Gergely alkalmatlansága – erre már a Fidesz parlamenti frakcióvezetője hívta fel a figyelmet a Kossuth rádió tegnap reggeli műsorában. Kocsis Máté bejelentette: kezdeményezi, hogy töröljék el a zuglói parkolási díjakat, amíg a rendszer ráfizetésesen működik és egy új, alkalmas polgármester nem rendezi a helyzetet a kerületben. Szavai szerint a XIV. kerületben az autósok és az önkormányzat is egy előnytelen szerződésbe dobálja a pénzt. Kocsis Máté felszólította a polgármestert, vállalja a felelősséget az elkövetett hibákért, a kifogásolt parkolási szerződést pedig mondja fel.

A frakcióvezető azt is felidézte, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) egymillió forintra büntette a XIV. kerületet a parkolási tender szabálytalanságai miatt, s arra is rámutatott, hogy a fővárosi kerületek Zugló kivételével nyereségesen tudják üzemeltetni a parkolást, a korábban általa vezetett Józsefvárosnak például évente négy-ötszázmillió forint bevétele származott abból, amit a közbiztonság javítására és fejlesztésekre tudtak fordítani.

Tordai Bence szendvicsei sem feledtették el a parkolási botrányt Puzsér Róbert aktivistáival
Fotó: Havran Zoltán

Mint korábban megírtuk, várhatóan még húsvét előtt, a héten esedékes rendkívüli önkormányzati képviselő-testületi ülésen megalakulhat a Karácsony Gergely polgármester jegyezte, az MSZP által erőltetett, milliárdos veszteséget termelő zuglói parkolási szerződéseket vizsgáló bizottság, amely többfajta szakértőt is meghallgatna a témakörben. Úgy tudjuk, az ülésen tisztázni akarják, hogy mit tartalmaz a KDB napokban közzétett határozata, valamint hogy jogszerű keretek között folyik-e a közbeszerzés.

Ismeretes: a bizottság végzéssel szüntetett meg egy jogorvoslati eljárást, amelyet a XIV. kerület önkormányzata ellen indított nem sokkal korábban, mivel kiderült, hogy a Karácsony által vezetett hivatal a botrányos előzmények után januárban egy újabb, 412 milliós közbeszerzést írt ki, amelyre csak a C-Ware Kft. jelentkezett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.