Tovább egyszerűsödik több, az állampolgárokat és a vállalkozásokat érintő ügyintézés

Tovább egyszerűsödik mintegy hétszáz, az állampolgárokat és a vállalkozásokat érintő ügyintézés a tavaly decemberben elfogadott törvénymódosítással és a Kormányablak-mobilalkalmazás bevezetésével – közölte a Miniszterelnökség.

Forrás: MTI2020. 01. 08. 12:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint írták, Magyarország versenyképességét jelentősen befolyásolja, hogy a vállalkozások és az állampolgárok számára a közigazgatás működése mekkora adminisztratív teherrel jár, ezért a kormány célja a kormányhivatali ügyintézések egyszerűsítése. A gyorsabb és hatékonyabb közigazgatást segíti a hétszáz eljárás egyszerűsítését lehetővé tévő, tavaly decemberben elfogadott törvénymódosítás, valamint a Kormányablak-mobilalkalmazás bevezetése is.

A tájékoztatás szerint az egyéni vállalkozói tevékenységet segíti, hogy 2020. január elsejétől nem szükséges a vállalkozói igazolvány kiváltása, július elsejétől pedig az egyéni vállalkozói tevékenység egyetlen adóhatósági bejelentéssel megkezdhető. Emellett bejelentéssel is el lehet kezdeni bizonyos tevékenységeket – például járdaépítést, egyes erdészeti tevékenységeket vagy munkaerő-közvetítést -, amelyek eddig engedélykötelesek voltak. Tovább gyorsítja az ügyintézést, hogy idén március 1-jétől egységes építési hatósági rendszert hoznak létre.

Változás az is, hogy a nyugdíj előtt állóktól a jövőben csak a várható nyugdíjazást megelőző három és nem öt-nyolc évben kérhetnek adatokat az illetékes hatóságok.

A közgyógyellátottaknak fele olyan gyakran kell igazolniuk jogosultságukat, mint eddig, a megváltozott munkaképességűek vagy a súlyosan beteg gyermekeket nevelők esetében pedig megszűnik az ötévenkénti kötelező felülvizsgálat, ha a betegségben nem várható javulás. Ezeknek az intézkedéseknek köszönhetően lehetővé válik, hogy az embereknek kevesebbet kelljen hivatali ügyintézéssel foglalkozniuk – írta a Miniszterelnökség.

Hozzátették: az ügyintézések gyorsítását segíti a Kormányablak-mobilalkalmazás, amely valós idejű információt nyújt a kormányablakokban jelentkező ügytípus szerinti várakozási időről. Az alkalmazást 2020-ban továbbfejlesztik, hogy telefonon keresztüli sorszámhúzásra és ügyintézésre is lehetőséget biztosítson.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.