Tovább nőtt a bölcsődei férőhelyek száma tavaly

Magyar Nemzet
2020. 01. 30. 8:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazánkban tovább nőtt a bölcsődei férőhelyek száma tavaly – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által szerdán kiadott statisztikai tükörből, amelyben felhívták arra a figyelmet, hogy az elmúlt években a korábbiaknál rugalmasabb ellátási formák jöttek létre.

Az újdonságot a mini-, munkahelyi és a családi bölcsődék jelentik, amelyek a települések kisgyermekkorú népességének számához, valamint a munkahelyi adottságokhoz igazodva biztosítják a legkisebbek bölcsődei elhelyezését. A bölcsődék és a minibölcsődék intézményes formában nyújtanak ellátást, a családi és a munkahelyi bölcsődék pedig szolgáltatásként.

A KSH anyagából kiderül, hogy a minibölcsődékben kis létszámú, 7-8 fős csoportokban biztosítanak gondozást a gyermekeknek. A korábbi családi napközik átalakulásával létrejött családi bölcsődék és a munkahelyi bölcsődék pedig szintén alacsony – 5-7 fős – csoportlétszámmal működhetnek.

Annak a 45 889 kisgyermeknek a gondozását, akik 2019-ben bölcsődések voltak, a két alapvető intézményes ellátás és a két szolgáltatási ellátás keretében 789 bölcsőde, 214 minibölcsőde, 918 családi bölcsőde és kilenc munkahelyi bölcsőde biztosította. Mindez azt jelenti, hogy az elmúlt évben az összes ellátási formában együttvéve 1533 férőhellyel nőtt a kapacitás.

A legjelentősebb – 997 férőhelyes – bővülés a minibölcsődéknél mutatható ki. A 2018/2019-es nevelési évben az előzőhöz képest 2,5-szeresére nőtt a számuk az országban. 1622 férőhellyel biztosítottak felügyeletet a beíratott 1556 gyermeknek. Ezeknek az intézményeknek az öt százalékát alapítványok, hét százalékát egyházak, négy százalékát nonprofit szervezetek, két százalékát egyesületek tartották fenn.

A 2018/2019-es nevelési évben országosan több mint 33 ezer gyermek került újonnan felvettként bölcsődei intézménybe, és 3825-en voltak, akiket férőhely hiányában el kellett utasítani. A javuló tendenciák mellett tehát jól érzékelhetők az ellátórendszer kapacitása és az igények közötti területi egyenlőtlenségek is, hiszen az elutasítások mellett a működő férőhelyek száma országosan 2813-mal meghaladta a beíratott gyermekek számát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.