Tovább szakad a Jobbik

A nemzet- és emlékezetpolitika teljes feladásával a Jobbik évek óta tartó lassú, önsorsrontó baloldalra tolódása a végéhez közeledik. Ezzel viszont a maradék tagság egy része sem képes azonosulni, amit jól jelez, hogy Bencsik János szerdán bejelentette kilépését, ország­gyűlési mandátumát azonban megtartja. A politikust többen is követhetik, s a Jobbik ötszázalékosra olvadt népszerűségére tekintettel könnyen előfordulhat, hogy ez lehet az utolsó pártszakadás.

2020. 02. 20. 10:57
BENCSIK János
Budapest, 2019. június 18. Bencsik János jobbikos képviselő felszólal a 2020-as költségvetés vitáján, az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. június 20-án. MTI/Balogh Zoltán Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A továbbiakban a Jobbik berkein belül nincs szükség nemzet- és emlékezetpolitikai témákra, mert ezek megosztók és akadályozzák a megfelelést a baloldali szavazóknak – mondta Jakab Péter a Jobbik rácalmási kihelyezett frakcióülésén. És ez a teljes baloldali fordulat az utolsó csepp Bencsik János (képünkön) poharában. A párt országgyűlési képviselője tegnap közölte: kilép a Jobbikból, független képviselőként folytatja munkáját.

Bencsik szerint Jakab és Gyöngyösi Márton mindeközben politikai bosszúhadjáratot is hirdetett azon jobbikos vezetők és munkatársak ellen, akik nem az ő csapatukat erősítették. Ezt a tisztogatást a Jobbik jövőjére nézve végzetesnek tartja, és leszögezte: konzervatív, jobboldali politikát fog képviselni, és tudja, hogy ezzel nincs egyedül. Bencsik utolsó mondatának azért van jelentősége, mert – mint tegnapi számunkban írtuk – nem zárható ki, hogy azok a képviselők, akikben Jakab nem bízik, illetve akikkel nem szeretne együtt dolgozni, függetlenként képviselőként folytathatják. Úgy tűnik, Bencsik János az első a sorban, de követheti őt Varga-Damm Andrea, Stummer János, Gyüre Csaba és akár Sneider Tamás is.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Bencsik János kilépésének egyik előzménye lehet az a kiszivárgott hangfelvétel, amelyen Jakab Péter elnökké választása után árulókról, hátba szúrásról, Szávay István körének sikeres puccskísérletéről is beszélt. Érdekes adalék, hogy Bencsik pont Szávay helyét foglalta el a parlamentben, miután elődje egy zsidó nő megverése miatt kénytelen volt visszaadni mandátumát. Az elmúlt napokban számos olyan nyilatkozat látott napvilágot, amelyekből az derül ki, a Jobbik tagjai vagy nem tudják, mi történik a pártban, vagy úgy csinálnak, mintha nem tudnák. Nunkovics Tibor például tegnap, Bencsik kilépése előtt pár órával azt mondta, nem tart attól, hogy újabb pártszakadás történne a Jobbikban. Varga-Damm Andrea, aki a tisztújítás után leszögezte, pártja lehet, de ő biztos nem fog össze Gyurcsány Ferenccel, a minap már arról beszélt, nem is érti, Jakab miért ne akarna vele együtt dolgozni, hiszen ő együttműködő, szorgalmas, hűséges pártkatona. A Jobbik elnöksége tudomásul vette Bencsik kilépését. – A Jobbik a zászlót viszi tovább, hogy 2022-ben Magyarországot felszabadítsuk az Orbán-rezsim alól – írták.

Bencsik távozására Sneider Tamás az Azonnali.hu-nak azt mondta, sajnálja, hogy „idáig fajult ez a történet”, reméli, nem kell hogy megforduljon a kilépés gondolata a fejében, és abban is bízik, másoknak sem kell majd otthagyniuk a Jobbikot. Mindeközben az is kiderült, a párt alkalmazottai rendőrségi feljelentést tettek, miután Jakab Péter pénzbírsággal, illetve állásvesztéssel sújtotta őket. Jakab az ATV-ben azzal magyarázta a drasztikus lépést, hogy a tisztújítást megelőzően a birtokába került két olyan csoportos Messenger-beszélgetés, amelyek szerinte mélységesen sértik az emberi méltóságot.

Tudvalevő, hogy a Jobbik hanyatlása – a pártot fénykorában a választók 25, most körülbelül öt százaléka támogatja – nem Jakab Péter elnökké választásával kezdődött. Vona Gábor korábbi pártelnök volt az, aki 2016-ban egyik napról a másikra úgy döntött, „elveszi pártja lelkét”. Ezzel kezdetét vette az a kétéves „néppártosodási folyamat”, amelytől az akkori elnök a Jobbik győzelmét remélte. Hiá­ba, hiszen sem ez, sem Simicska Lajos bőkezű támogatása nem segítette kormányra az önmagukból kivetkőző egykori radikálisokat. A bukás után Vona Gábor lemondott, a helyét Snei­der Tamás vette át, s akkor távozott a pártból Toroczkai László és Dúró Dóra. 2018 őszén kilépett a Jobbikból Volner János, Fülöp Erik és Apáti István is. Pár hónappal később távozott Hegedűs Lórántné, mondván, a posztkommunistákkal történő bármilyen közösségvállalás ellentétes neveltetésével és személyes meg­győződésével.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.