Továbbra is egyszerűsített a gyógyszerkiadás

A veszélyhelyzet megszűnését követő kilencven napig a gyógyszereket felírási igazolás nélkül is kiadják.

Magyar Nemzet
2020. 05. 28. 17:07
null
2020.04.27. Budapest Koronavírus-járvány Gyógyszertár, patika Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A veszélyhelyzet megszűnését követő kilencven napig a gyógyszereket felírási igazolás nélkül is kiadják a patikákban – hívta fel a figyelmet az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Hangsúlyozták, továbbra sem szükséges meghatalmazás a másoknak szóló gyógyszerek kiváltásához, elég közölni a beteg társadalombiztosítási azonosító jelét (TAJ-számát), és hitelt érdemlően igazolni a saját személyazonosító adatait.

Ahogy korábban a Magyar Nemzet is beszámolt róla, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere már márciusban rendeletben egyszerűsítette az e-recept kiváltásának feltételeit a veszélyhelyzetre való tekintettel. A Magyar Közlönyben olvasható rendelet hozzáteszi: a patikáknak csupán a gyógyszert átvevő személy adatait kell rögzíteni elektronikusan, ezután kiadhatják számára a receptre felírt gyógyszereket.

Később az egyszerűsítés több gyógyászati segédeszközre is kiterjedt: az erről szóló rendelet szerint ilyen eszközöket az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) rendszerén keresztül, elektronikus vény formájában is rendelhetnek. A kormány ezekkel a módosításokkal segíti a veszélyeztetett, krónikus betegségekben szenvedőket, hiszen így kevesebb személyes kontaktussal és papírmentesen juthatnak hozzá a szükséges gyógyszerekhez, gyógyászati segédeszközökhöz, illetve hozzátartozóik is kiválhatják azokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.