Továbbra is előnyt jelent a nyelvvizsga

Középfokú nyelvvizsga nélkül igen, de emelt szintű érettségi nélkül nem lehet bejutni 2020-tól a felsőoktatásba — közölte szombaton Schanda Tamás államtitkár. Lesz azonban néhány kivétel: az edzői és a művészeti szakok jelentkezői­nek nem szigorodik a felvételi.

Csókás Adrienn
2019. 11. 11. 11:12
null
Pluszpontot kapnak az emelt szintű érettségiért is Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A középfokú nyelvvizsgát egyelőre eltörlik, de az emelt szintű érettségi követelmény megmarad a felsőoktatási felvételin – hívta fel a figyelmet Schanda Tamás a hét végi sajtótájékoztatóján.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára hangsúlyozta: bár a bejutáshoz kötelező lesz legalább egy érettségi tárgyból emelt szinten vizsgázni, járni fog érte pluszpont is. A tantárgyanként ötven, de legfeljebb száz többletpont viszont csak abban az esetben adható, ha a diák legalább 45 százalékos eredménnyel teljesítette a vizsgát, noha amúgy 25 százaléktól már sikeresnek számít az érettségi.

Pluszpontot kapnak az emelt szintű érettségiért is
Fotó: Bach Máté

Lesznek kivételek is, Schanda Tamás tájékoztatása szerint felmentést kapnak az emelt szintű vizsgák alól azok, akiknek már van diplomájuk, illetve akik olyan képzést választanak, amelyeken gyakorlati vizsga alapján számolják a pontokat. Megússzák a szigorítást például a művészeti és a művészetközvetítési képzésekre jelentkezők vagy az edzőalapszakot választó diákok is.

A kormány által eltörölt nyelvvizsga-kritérium kapcsán az államtitkár jelezte, hogy megmarad a korábbi évek pontozási szabálya, vagyis a középfokú vizsgáért huszonnyolc, a felsőfokúért negyven többletpontot kapnak a felvételizők. Hozzátette: a nyelvvizsgával rendelkezőknek nemcsak a pontszámok miatt van óriási előnyük a többiekhez képest, hanem azért is, mert könnyen megismerhetik a legújabb külföldi kutatási eredményeket, szélesebb körből válogathatnak szakirodalmat és bekapcsolódhatnak a nemzetközi vérkeringésbe is.

A követelmény visszavonása Schanda Tamás szerint nem jelenti azt, hogy a kormány ne lenne elkötelezett az idegennyelv-tudás fejlesztése iránt. Emlékeztetett a nyelvtanulás fejlesztését szolgáló intézkedésekre is, többek között a félmillió forint értékben felvehető új diákhitelre és a nyelvvizsgadíjak átvállalására. A 9. és 11. évfolyamos középiskolások külföldi nyelvtanfolyamainak bevezetését minden idők legnagyvonalúbb közoktatási befektetésének nevezte.

Horváth Zita felsőoktatási helyettes államtitkár a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy december közepén fog megjelenni a felvételi tájékoztató, amelyben az összes képzésről, a pontszámítási szabályokról és a minisztérium által meghatározott központi ponthatárokról is tájékozódhatnak a fiatalok, a jelentkezéseket pedig 2020. február 15-ig kell majd beadni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.