Továbbra is erős a migrációs nyomás

Bár jelentősen csökkent az Európai Unióba – és hazánk területére – lépő illegális bevándorlók száma a migrációs válság óta, az év végén mindössze néhány hét leforgása alatt több mint négyezer határsértőt tartóztattak fel a magyar hatóságok. A Frontex vezetője szerint továbbra is jelentős marad a bevándorlási nyomás, de a belső migráció is komoly problémát jelent.

Forrás: MN-MTI2019. 12. 27. 6:19
null
Éber őrség a déli határon. Az elmúlt négy héten több mint négyezren próbáltak bejutni az országba Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Decemberben ismét erősödött az illegális bevándorlás, a migránsok nagyobb hulláma érkezett határainkhoz, az év utolsó előtti négy hetében több mint négyezren próbálkoztak az ország területére lépni, s csak az 51. héten közel 1400-an kísérelték meg a határsértést. A migránsok többségét az országba érkezésüket követően nem sokkal elfogták, majd visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzáron keresztül.

Karácsony alatt is sokan próbálkoztak jogszerűtlenül Magyarországra lépni, 25-én éjjel a Bács-Kiskun megyei határszakasz egyenruhásai húsz esetben összesen 131 külföldit tartóztattak fel. A magukat szír, iráni, egyiptomi, marokkói, palesztin és algír állampolgárnak valló migránsok – akik sem személyazonosságukat nem tudták igazolni, sem magyarországi tartózkodási engedéllyel nem rendelkeztek – jogellenesen jutottak be az ország területére. A hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően a csoportokat visszakísérték a határzárhoz. Szintén karácsony első napján, Kelebia külterületén három esetben összesen harminc migránst akadályoztak meg a rendőrök abban, hogy jogellenesen Magyarország területére lépjenek, s Röszke és Ásotthalom közigazgatási területén tegnap éjjel is tartóztattak fel személyazonosság és tartózkodási engedély nélküli marokkói és szír határsértőket, akiket visszaküldtek a szerb határon.

Bagamér területén a Nyírábrányi Határrendészeti Kirendeltség egyenruhásai fogtak el négy, szintén papírok nélkül utazó – szír és iraki – migránst tegnap reggel, akiket előállítottak, majd visszakísértek Szerbiába. A határsértőket szállító jármű szír vezetőjét embercsempészés gyanúja miatt hallgatták ki a hajdú-bihari nyomozók.

Szintén tegnap reggel az egyenruhások Tompánál is elfogtak egy embercsempészt. A török férfi német rendszámú gépkocsival igyekezett illegálisan hazánkba juttatni két rokonát. Éves viszonylatban ugyanakkor – a 2015–2016-os migrációs válság óta – idén próbálkozott a legkevesebb illegális bevándorló Magyarország területére lépni a Police.hu tájékoztatása szerint. Míg a krízis idején havonta több tízezer migráns jutott be hazánkba, s 2015 szeptemberében ez a szám a 140 ezret is megközelítette, addig idén összesen kevesebb mint 15 ezer határátlépőt állítottak meg a magyar hatóságok.

Éber őrség a déli határon. Az elmúlt négy héten több mint négyezren próbáltak bejutni az országba
Fotó: Kurucz Árpád

Az Európai Unió (EU) határ- és partvédelmi szervezetének (Frontex) vezetője a Die Weltnek adott karácsonyi interjújában ugyancsak arról beszélt, hogy idén is csökkent az illegális határátlépések száma az unió külső határán, ám hangsúlyozta, hogy továbbra is nagy a közösségre nehezedő migrációs nyomás. Fabrice Leggeri tájékoztatása szerint az év végéig várhatóan 120 ezer ember lép be jogellenesen az EU területére, ami tízszázalékos csökkenés 2018-hoz képest, s kilencven százalékkal kevesebb a 2015-ös csúcshoz viszonyítva, amikor összesen 1,2 millió határsértő érkezett.

– Azonban a migrációs nyomás így is hatalmas – nyomatékosította a varsói központú uniós szervezetet vezető francia szakember, hozzátéve: az újonnan érkezők mellett az utóbbi években az unió területére bejutók is komoly kihívást jelentenek.

Szavai szerint az úgynevezett belső migráció is komoly probléma, vagyis az, hogy az állandó belső határellenőrzés nélküli uniós térségen, a schengeni övezeten belül sokan elhagyják azt az országot, ahová elsőként beléptek, és több államban nyújtanak be menedékjogi kérelmet, ami pedig ellentétes az EU-s szabályokkal. Emellett nem elég hatékony az elutasított menedékkérők hazájukba történő visszatoloncolása sem.

Leggeri arra is kitért, hogy 2021-től a Frontexnek olyan munkatársai is lesznek, akik ténylegesen európai határvédelmi tisztségviselőként tevékenykednek majd. Ismertetése szerint ezt EU-zászlós egyenruhájuk és fegyverzetük is jelzi majd, s ezeket az egységeket az illegális migráció mellett a határokon átívelő szervezett bűnözés és terrorizmus elleni harcban is bevetik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.