Továbbra is jelentős veszélyt jelent a terrorizmus Európában

A globális tudásmegosztás révén, az internet segítségével a szélsőségesek rendkívül gyorsan tanulnak, és azonnal képesek alkalmazkodni a hatóságok terrorellenes lépéseihez.

Csekő Imre
2019. 12. 05. 11:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentősen megváltozott a biztonsági helyzet az elmúlt öt évben világszerte – mondta a Migrációkutató Intézet nemzetközi terrorizmus témában rendezett konferenciájának nyitóbeszédében Németh Gergely, a Védelmi Minisztérium helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten. A politikus felhívta rá a figyelmet, hogy míg korábban egy sikeres terrorista akció végrehajtásához szerencse, jelentős felszereltség, komoly anyagi források, és mobilitás is kellettek, addig mára a gyors technológiai fejlődés következtében már nincs szükségük ezekre a szélsőségeseknek.

A gazdasági jólétet biztosító technikai újítások a terroristák számra éppúgy elérhetők, mint mindenki számára – hívta fel rá a figyelmet Németh Gergely, aki arról is beszélt, hogy a globális tudásmegosztás révén, az internet segítségével a szélsőségesek rendkívül gyorsan tanulnak, és azonnal képesek alkalmazkodni a hatóságok terrorellenes lépéseihez.

– A távolságok leküzdése a mai világban egyre könnyebb a terroristák számára is – figyelmeztetett a helyettes államtitkár, és ennek kapcsán megemlítette a nemzetközileg kiépült embercsempész hálózatok fontos szerepét.

Németh Gergely hangsúlyozta, hogy a Közel-Keleten és Észak-Afrikában rendkívül sok erőszakos konfliktus van, és az ottani instabilitás Európa számára is veszélyt jelent. A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy a konfliktuszónákból az élelmiszer árak és a munkanélküliség növekedése miatt egyre többen indulhatnak Európa felé, ráadásul a fegyveres konfliktusok rengeteg képzett harcost termeltek ki, akik szintén kontinensünk felé vehetik az irányt.

Az Európa perifériáján uralkodó instabilitás és a migráció hatására a növekvő veszélyt jelzi, hogy az elmúlt években lényegesen több terrortámadást kíséreltek meg Európában, mint 5-6 évvel korábban – emlékeztetett rá Németh Gergely.

Béres János, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatója előadásában arról beszélt, hogy a dzsihadista terrorizmus mögött meghúzódó ideológiáról nem szabad megfeledkezni, mert egy rendkívül veszélyes, a muszlim közösségekben vírusként terjedő vallási alapú ideológiáról van szó. A szakértő egy olyan társadalmi mozgalomnak nevezte a dzsihadizmust, amelynek politikai és ideológiai alapjai vannak.

Dezső Tamás, a Migrációkutató Intézet igazgatója a külföldiként az iszlám állam soraiban harcoló terroristák jelentette veszélyről tartott előadásában felhívta rá a figyelmet, hogy hatezerre tehető azoknak a harcosoknak a száma, akik eltűntek, és nem tudni, visszatértek-e hazájukba. Közöttük ezerhétszázan vannak csak a francia állampolgárok. A szakértő arról is beszélt, hogy Irakban több mint nyolcezer terrorista van halálsoron, és mivel még az országban bujkáló harcosoknak sincs reményük, hogy elkerüljék a szigorú büntetést, ezért minden bizonnyal más országok felé veszik majd az irányt.

Dezső Tamás arra is emlékeztetett, hogy az a mintegy ötvenezer ISIS harcos, akik életüket vesztették a harcokban, holtukban is veszélyt jelentenek, hiszen mártírokká váltak, akikre sokan hősként tekintenek, és rokonaik, valamint a fiatal radikálisok meg akarják bosszulni halálukat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.