Továbbra is szoros a magyar–lengyel együttműködés

Szijjártó Péter emlékeztetett: szerdán kinevezték Lengyelország új külügyminiszterét, Zbigniew Raut.

Forrás: MTI, facebook.com/szijjarto.peter.official2020. 08. 26. 19:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország és Lengyelország együttműködése továbbra is szoros, a két ország folyamatosan egyezteti lépéseit – közölte a külgazdasági és külügyminiszter szerdai Facebook-bejegyzésében.

Szijjártó Péter emlékeztetett: szerdán kinevezték Lengyelország új külügyminiszterét, Zbigniew Raut.

Zbigniew Rau lett az új lengyel külügyminiszter
Fotó: MTI/AP/Czarek Sokolowski

Úgy fogalmazott, szeretett együtt dolgozni eddigi lengyel kollégájával, Jacek Czaputowiczcsal, de örömmel áll az együttműködés elé az új külügyminiszterrel is.

Közölte: új kollégájának telefonon gratulált kinevezéséhez, és mindketten méltatták azt a sok száz éves barátságot és szövetséget, amely a két ország között fennáll.

Megbeszélték, hogy szorosan együttműködnek az Európai Unióban, folyamatosan egyeztetik lépéseiket, különösen az őket érő támadásokkal kapcsolatban – tette hozzá.

A miniszter kitért arra is, hogy megerősítették, a keresztény közösségek és értékek védelme továbbra is a szívügyük lesz.

A magyar külügyminiszter minden támogatást felajánlott a sikeres lengyel V4-es elnökséghez.

Szijjártó Péter megjegyezte: lengyel partnerével a következő napokban Berlinben, az európai külügyminiszterek tanácskozásán, majd pedig a bledi stratégiai fórumon is találkozik.

A lengyel elnök kinevezte Zbigniew Raut az ország külügyminiszterének

Andrzej Duda lengyel elnök szerdán kinevezte Zbigniew Raut az ország külügyminiszterének. A 65 éves jogászprofesszor, Zbigniew Rau a lengyel alsóház külügyi bizottságának elnöki tisztségét látta el eddig és a lemondott Jacek Czaputowiczot váltja a lengyel diplomácia élén. A konzervatív nézeteiről ismert jogász 2015 és 2019 között a lódzi vajdaságot vezette. Duda a kinevezéssel kapcsolatban utalt arra : Lengyelország keleti szomszédjánál, Fehéroroszországban zajló események mutatják, hogy külpolitikailag nehéz idők járnak. Rau a PAP hírügynökségnek korábban hangsúlyozta, hogy folyamatosság várható a lengyel külpolitikában.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.