Továbbra sem lép életbe kijárási tilalom Magyarországon

Kovács Zoltán bejelentette: a sajtómunkában változások állnak elő: a rendszeres sajtótájékoztatók folytatódnak, ugyanakkor a jövőben ezeket virtuálissá teszik. 

Magyar Nemzet
2020. 03. 19. 14:18
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kovács Zoltán bejelentette a sajtótájékoztató elején, hogy a sajtómunkában változások állnak elő:

a rendszeres sajtótájékoztatók folytatódnak, de ezeket virtuálissá teszik.

Tehát péntektől egy stúdióból, online fogja megtartani a napi sajtótájékoztatóját az Operatív Törzs.

Lakatos Tibor a továbbiakban elmondta: ma hat órától ismét ülésezett az Operatív Törzs. Áttekintették azokat kérdéseket, amelyek segítik a felkészülést a tömeges megbetegedésekre.

Továbbra sem tervezi a kormány, hogy kijárási tilalmat rendeljen el, vagy lezárjon városokat Magyarországon

– erősítette meg.

Természetesen történnek intézkedések annak kapcsán, hogy a hatósági házi karantén szabályainak betartását ellenőrizzük, illetve ennek az ellenőrzésnek érvényt is szerezzünk, és hatékony legyen. Összesen 3065 ilyen hatósági házi karantén elrendelésére került sor az intézkedés bevezetésétől. 8293 alkalommal hajtották végre a hatósági házi karanténba lévő személyeknek az ellenőrzését. Ellenőriztük az üzletek nyitvatartási rendjével kapcsolatos szabályok betartását is. Immár hét esetben kellett helyszíni bírságot kiszabni és kilenc esetben szabálysértési feljelentést kellett tenni – ismertette.

Továbbra is biztosított az áruforgalom Magyarország teljes területén,

mind a belföldi forgalom, mind pedig a külföldről érkező áruszállítás akadály nélkül. Nyilván a határellenőrzés következtében várakozási idővel kell számolni – ismertette.

Az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján Müller Cecília elmondta: 73-ra nőtt a diagnosztizált fertőzöttek száma Magyarországon. Természetesen a laboratóriumi vizsgálatok száma is folyamatosan nő – mondta.

Csoportos fertőzések fordulnak elő hazánkban. Szanaszét mindenhol az országban vannak megbetegedések. Ez azt jelenti, hogy már jó ideje nemcsak importált eseteink vannak, hanem a vírus terjed tovább kontaktusok útján. Tehát kisebb közösségekben, szoros kontaktusban lévők között nagyon könnyű ezt a betegséget elkapni – hívta fel a figyelmet Müller Cecília.

Közölte: az új eljárásrendnek megfelelően biztosítani fogják, hogy a beteg otthonában történjen meg a mintavétel.

Ennek a megszervezése jelenleg zajlik, de rövid időn belül realizálódik. Így a gyanús, vagy a nagyon enyhe tünetekkel rendelkező személyt nem kell majd bevinni a kórházba. Értelemszerűen, ha valaki súlyos klinikai tüneteket mutat, akkor kórházi kezelésre van szüksége. Ebben az esetben az Országos Mentőszolgálat elszállítja a beteget a kijelölt intézménybe.

Felhívta a figyelmet arra, hogy lesznek olyan honfitársaink, akik enyhe tünetekkel átvészelik majd ezt a megbetegedést. Nekik nem kell intézménybe vonulniuk, ugyanakkor elkülönülten kell, hogy tartózkodjanak. Ugyanis ennek az eljárásnak az a lényege, hogy ne legyen érintkezés a jó egészségi állapotban lévő fertőzöttek, és az egészségesek között. Ezekben az esetekben a családdal sem szabad érintkezni. Ha az elkülönülést nem tudja a beteg megoldani, akkor az intézményi karanténnak a lehetősége továbbra is a rendelkezésre áll.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.