Továbbra sincs esélyük a balkáni embercsempészeknek

Az Europol támogatásával a magyar, a bolgár és a görög hatóságok együttműködésével fogták el annak a bűnbandának az irányítóit, akik a déli és a nyugati határ között szervezték meg a migránsok szállítását. A Magyarországon működő bűnözősejtek tagjai is rendőrkézre kerültek.

2021. 07. 23. 14:59
null
Szatymaz, 2015. szeptember 3. Egy rendőr, felnyitja egy embercsempész határsértőkkel teli kocsijának csomagtartóját az M5-ös autópálya szatymazi pihenőjében 2015. szeptember 3-án. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazánkban semmi esélyük sincs a balkáni embercsempészeknek – állapította meg egy éve a Magyar Nemzetben Boross Zoltán, az illegális migráció ellen fellépő egységet is irányító rendőr ezredes, aki szerint csak idő kérdése, hogy mikorra számolják fel a bandákat, és kimondható: a szervezett bűnözők számára elkerülhetetlen a súlyos büntetés.

Az ezredest igazolja az egysége újabb nemzetközi sikere.

A görög–török határon át az Európai Unió területére érkezett illegális bevándorlókat luxusautókon szállító szervezett embercsempész csoport negyvenhárom tagját állították elő Görögországban és Bulgáriában, valamint egyet Magyarországon – közölte az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezete (Europol) pénteken. A hágai székhelyű uniós szervezet tájékoztatása szerint a szervezett bűnözői csoport görög, török, bolgár és grúz nemzetiségű tagjai Grúziában vásárolt luxusautókat használtak a migránsok szállítására a rendőrség figyelmének elterelése érdekében.

Egy rendőr felnyitja egy embercsempész határsértőkkel teli kocsijának csomagtartóját az M5-ös autópálya szatymazi pihenőjében egy korábbi elfogás során
Fotó: MTI /Kelemen Zoltán Gergely

A csoport mintegy kétéves működése során 56 alkalommal legkevesebb 443 illegális bevándorlót juttatott Görögországon át főként Magyarországra. Egy-egy bevándorlótól 2000–2500 eurót (700–890 ezer forintot) kértek az utaztatásért. Előfordult, hogy a rendőrök elől menekülő jármű balesetet szenvedett, amelynek következtében az embercsempész sofőr meghalt, 15 migráns, köztük a csomagtartóba rejtett bevándorlók, megsérültek – közölték.

A csoport felszámolását célzó akciót megelőzően az embercsempészetre használt közel száz luxusautó közül 66-ot lefoglaltak. A művelet során további 25 luxusautót, köztük 15 csúcskategóriás járművet, laptopokat, GPS-eszközöket, táblagépeket, több mint 40 mobiltelefont, száznál is több SIM-kártyát, kriptovaluta bányászatára alkalmas berendezéseket és nagy mennyiségű készpénzt foglaltak le.

A magyar rendőrség Boross Zoltán ezredes vezette speciális egysége vett részt a nemzetközi banda felszámolásában, miután bűnügyi tevékenysége során azonosított egy 2021. év eleje óta Magyarországon működő nemzetközi bűnözői csoportot a magyar rendőrség. A Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nemzetközi bűnözés elleni főosztály székesfehérvári osztálya tárta fel, hogy a hálózat Magyarország déli (Szerbia) és nyugati (Ausztria) határszakasza közötti területen folytatott embercsempészést.

A rendőrség közleménye szerint

a bűnözői csoportra jellemző, hogy a külföldön tartózkodó szervezők a csempészéshez kifejezetten nagy teljesítményű és nagy értékű, bolgár és grúz honosságú luxusjárműveket biztosítottak a sofőröknek, amelyeket trélerekkel juttattak be Magyarországra.

A külföldön beszervezett és hazánkban elszállásolt ukrán és grúz állampolgárságú csempészsofőrök tapasztalt, kifejezetten jó vezetési képességű, gyorsan reagálni képes tagjai a csoportnak, akik a velük szemben kezdeményezett rendőri intézkedéseknek ellenszegültek, és a csempészautókkal vagy abból kiugorva gyalogosan – szinte minden esetben – menekülést kíséreltek meg.

Az eljárás során megállapították, hogy

a magyarországi tevékenységet egy Bulgáriában élő, családi alapon szerveződött bűnözői csoport irányítja, mely csoport tagjai Görögországban szintén embercsempész-szervezői tevékenységet folytattak.

A bűnszervezet felszámolása érdekében az Europol támogatásával együttműködtek a magyar, a bolgár és a görög hatóságok, melynek eredményeként fogták el a szervezet irányítóit, illetve az egyes országokban – közöttük Magyarországon – működő bűnözői sejtek tagjait.

Hazánkban a fenti bűnözői csoporthoz köthetően a KR NNI székesfehérvári osztályának munkatársai összesen 19 embercsempészésre használt gépkocsit, illetve további tíz, azok beszállítását végző trélert azonosítottak és figyeltek meg.

Itthon nyolc embercsempészt fogtak el, akik összesen 87, Magyarországon jogosulatlanul tartózkodó, harmadik országbeli állampolgárt kíséreltek meg Nyugat-Európába szállítani.

A büntetőeljárások során 11 nagy értékű csempészautót foglaltak le, amelyek közül 7 jármű sérült, illetve rongálódott meg az elfogások következtében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.