Továbbra sincs orvos a Pesti úti idősotthonban

Az elmúlt két napban háromszor is szúrópróbaszerű ellenőrzést tartott a Pesti úti idősotthonban Budapest Főváros Kormányhivatala.

2020. 04. 23. 18:54
null
ggg Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt két napban háromszor is szúrópróbaszerű ellenőrzést tartott a Pesti úti idősotthonban Budapest Főváros Kormányhivatala, a három ellenőrzésből háromszor sem a törvényben előírt főállású orvos, sem a szerződött háziorvos nem volt jelen – olvasható a hivatal csütörtöki közleményében. A célzott ellenőrzés azt vizsgálta, hogy van-e folyamatos orvosi ellátás az intézményben, különös tekintettel arra, hogy a napokban a mentők által elvégzett második körös mintavételből kiderült, hogy újabb több tucat fertőzött idős lakó van jelenleg is az intézményben.

A kormányhivatal működést engedélyező szervként felszólította a fenntartó fővárosi önkormányzatot és az idősotthon vezetőségét további tisztázó dokumentumok benyújtására is. Többek között elrendelték az intézmény által orvosokkal kötött korábbi és mostani szerződések, a jelenléti ívek, az intézmény járványügyi eljárásrendje, a dolgozók járványügyi oktatását igazoló dokumentumok, jegyzőkönyvek, az országosan előírt látogatási, kijárási és felvételi tilalom alkalmazását igazoló iratok benyújtását. Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán a fővárosi kormányhivatal közleményére úgy reagált: azért nem találták ott az intézmény szerződött háziorvosát, mert a kormányhivatal karanténba helyezte, de szerinte ettől még az otthon lakóinak ellátása, ápolása biztosított volt. Azt is leírta, hogy szerdán újabb teszteléseket végeztek a lakók és a dolgozók körében a főváros megbízásából.

Fotó: Bach Máté

Mint ismeretes, Müller Cecília országos tiszti főorvos április 9-én helyszíni szemlét tartott az idősotthonban, ahol tömeges megbetegedés történt, és még aznap kötelező határozatot adott ki, amelyben többek között elrendelte azt is, hogy a fővárosi önkormányzat azonnal és folyamatosan biztosítsa az orvosi ellátást az intézményben. Az orvosi ellátás hiányát az otthon vezetője, Skultéti József jelezte még április 6-án. A fentiekkel szemben Karácsony Gergely azt állította, nem egy, hanem két orvos is ellátja az otthon lakóit. Később ennek igazolására a főpolgármester megjelentett egy olyan, Skultéti József nevében írt levelet, amelyről aztán kiderült, hogy Gál J. Zoltán városházi tanácsadó gépén készült.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.