Trócsányi ügyében a politika felülírta a szakmai elképzeléseket

A Hír TV Magyarország élőben című műsorában Velkovics Vilmos műsorvezető vendége volt Pócza István az Alapjogokért Központ vezető elemzője, akivel megvitatták a hétfői hírt, hogy továbbra sem támogatta Trócsányi László biztosi kinevezését az EP jogi bizottsága. Erről az esetről Szájer József azt mondta: politikai lincselés az EP jogi bizottságának eljárása Trócsányival szemben, míg maga az érintett úgy nyilatkozott, hogy a döntés hazugságokon alapul. Az adásban az is szóba került, hogy az Osztrák Néppárt fölényes győzelmet aratott az előrehozott választásokon, és ennek hozadékának tűnik, a közeljövőben elhúzódó koalíciós tárgyalások lehetnek Ausztriában. A Magyarország élőben azzal is foglalkozott, hogy tisztújító kongresszust tartott a Fidesz, valamint az is témaként szerepelt, hogy Orbán Viktor fogadta a finn kormányfőt. Politikai és nem szakmai okok miatt nem támogatta Trócsányi László biztosi jelölését az Európai Parlament jogi bizottsága – mondta az Alapjogokért Központ vezető elemzője. Pócza István szerint meglepő, hogy a volt igazságügyi minisztert a kampányban nem érték támadások, most viszont összeférhetetlenséget állapítottak meg. Úgy véli, a mostani döntés egy erődemonstráció volt. Az Európai Parlament ugyanis minden alkalommal elgáncsol egy-két jelöltet csak azért, hogy bizonyítsa, mennyire erős és fontos szereplője a rendszernek.

Forrás: Hír TV2019. 10. 01. 12:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A Magyar Nemzet értesülései szerint Várhelyi Olivér neve merült fel Trócsányi László helyett. Politikai értelemben, ha egy más nevet kell megadni, az egy rossz helyzet?

– kérdezte Velkovics Vilmos a vendéget.

„Összességében azt mondhatjuk, hogy ez egy rossz helyzet”

– reagált a vezető elemző, aki szerint „érdekes”, hogy csak a két Kelet-Közép Európai jelöltet „találta meg” a bizottság ebben a helyzeteben, „gyakorlatilag a román és a magyar jelöltet lőtték ki”, ugyanakkor az is érdekes összefüggés, hogy bár pártállás tekintetében nem ugyanazon platformon voltak, de a román jelölt is hasonló állásponton volt a migrációt illetően, mint a magyar jelölt.

„Tehát lehet egyfajta rendező elv e mögött, hogyha az ember az okokat próbálja megkeresni”

– fogalmazott Pócza István, aki hozzátette: „az természetes, hogy ’kilőttek egy-két jelöltet, ezt mindig eljátssza az Európa Parlament”.

„Úgy látszik az a szabály működik, hogy aki Nyugat-Európában tűnik problémásnak, az nem problémás, aki meg mondjuk Európának a közép vagy keleti részéhez tartozik, az már rögtön problémás”

– felelt arra a fölvetésre a szakértő, amely felidézte, hogy Jean-Claude Junckerből egykoron úgy lehetett bizottsági elnök, hogy Luxemburgban több milliós visszaélés, csalás bűntettének árnyéka vetült rá.

A műsorvezető felvetette: a jogi bizottság gyakorlatilag át sem fogalmazta a Demokratikus Koalíció levelében fogalmazott vádakat.

„Ez azt jelenti, hogy nem volt véleménye ennek a bizottságnak?”

– tette fel a kérdést Velkovics Vilmos.

Az elemző ezt úgy kommentálta: bár szakbizottságnak nevezik, ott mégis politikusok ülnek.

„Innentől kezdve az is egyértelmű, hogy a politikai elképzelések bőven felül szokták bírálni a szakmai típusú elképzeléseket. Gyakorlatilag ennek köszönhető ez a fajta döntés”

– szögezte le Pócza István.

„Azt gondolom ez egy szerencsés szituáció, öröm az ürömben, hogy nem a portfóliót próbálták meg elcserélni”

– vélekedett az Alapjogokért Központ vezetője, majd úgy folytatta: Ursula von der Leyent brüsszelben próbálják minden módon „sarokba szorítani és egy kényszerpályára tenni”. Ezáltal most is egy „másodlagos szerepre kényszerül”, meg sem kérdezték a véleményét, de ha belátható időn belül egy testülettel szeretne felállni, akkor új jelöltet kell kérnie.

Az ausztriai választásról a szakértőnek úgy összegezte meglátásait: „annyira összetett a helyzet, hogy Sebastian Kurznak nem csak egy választása van”. Elvileg három lehetősége van, mert mindenképpen koalíciós partnert kell találnia. A jelen helyzetben úgy tűnik, hogy minden mérvadó erő a Zöldeket „tolja rá” az ÖVP-re – hangsúlyozta Pócza István.

A teljes adás IDE KATTINTVA tekinthető meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.