„Tudod, milyen, amikor vesén szúrnak?” – I. rész

Az elmúlt hónapokban számos újságcikkben foglalkozott a sajtó L. Jack ügyvéd büntetőügyével, aki a vádak szerint megzsarolta és meglopta T. J. üzletember, feltaláló cégbirodalmát. Lapunk a tanúk, érintettek és a hatóság munkájára rálátó források segítségével rekonstruálta a történteket, amelyből egy nagypályás szélhámos képe rajzolódik L. Jack személyében. Cikksorozatunk első részében bemutatjuk Jack múltját, valamint, hogy miként került kapcsolatba T. J.-vel, illetve azt is, hogy mi volt az ügyvéd első svindlije.

2021. 05. 19. 18:00
null
Forrás: ugyeszseg.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

L. Jack odalépett az üzletemberhez, átölelte, majd halkan, de jól érthetően azt suttogta a fülébe: – Ki foglak csinálni. Életed végéig fizetni fogsz. Mindent tudok rólad és a cégeidről. Volt olyan ügyfelem, akit kicsináltam, már meg is halt. Te is dönthetsz, hogy kórházban vagy temetőben végzed. Harmincezer forintért lehet nógrádi bicskáslegényt venni. Tudod milyen, amikor vesén szúrnak? A bordák alatt, kicsit lejjebb. Azután nem fogsz a Balaton partján szaladgálni – mondta az ügyvéd. A beszélgetésrészlet annak az ügynek a nyomozása során került elő, amelyről már jó ideje cikkezik a sajtó:

T. J.-t, a kozmetikai iparban utazó feltaláló-üzletembert megzsarolta és meglopta ügyvédje, L. Jack, akin 2020 májusában ütött rajta a TEK, 2021 februárjában pedig vádat emelt ellene az ügyészség.

A jogász és társai ellen élet elleni fenyegetéssel, bűnszövetségben elkövetett zsarolás és más bűncselekmények miatt emeltek vádat.

Lapunk az ügy mélyére ásott, egy többrészes cikksorozatban kívánjuk bemutatni, hogy miként működött az a vádak szerinti bűnszövetség, amely a sikeres vállalkozó, T. J. cégbirodalmát károsította meg éveken át, a hatóság szerint mintegy 713 millió forint értékben. Egyes forrásaink azonban arról tájékoztattak, hogy a kár mértéke ezen az összegen jóval túlmutat, és elérheti a 1,5 milliárd forintot.

A kígyó

Történetünk antihősét egyes ismerői a népszerű, Netflixen futó sorozat, A kígyó címszereplőjéhez hasonlították: ravasz, gátlástalan, gonosz, semmilyen eszköztől nem riad vissza. Az persze nem elhanyagolható különbség, hogy – legalábbis tudomásunk szerint – Jack nem ölt meg senkit, viszont a csalásban, megtévesztésben, behálózásban rendkívüli képességekkel rendelkezett.

A férfi az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán (ELTE-ÁJK) szerzett jogi diplomát 2004-ben. Forrásaink szerint, akik ismerték ebben az időszakban, az egyetemre egy sötét színű BMW-vel járt be, amelyet jellemzően az egyetem téren parkolt le.

Több forrásunk szerint is azt mondta magáról, hogy kanadai magyar, ám az bizonyos, hogy kanadai állampolgársággal nem rendelkezik. Jack Erdélyből származik, román, magyar és izraeli állampolgár.

Szintén több egykori évfolyamtársa – egymástól függetlenül – mesélt lapunknak az egyik első svindlijéről, amely 1997-ben, vagy 1998-ban történt.

Jack az egyik, nem jogi tantárgy kapcsán választotta a könnyebbnek tűnő megoldást és az indexébe becsempészett egy ötezer forintos bankjegyet, majd így adta át azt a vizsgáztató tanárnak, akinek alaposan elkerekedett a szeme, amikor kinyitotta a kis könyvet.

Az oktató felháborodott, a történet szerint azt mondta Jacknek, hogy nem nézett utána elég alaposan, ugyanis ő két perc alatt megkeres ennyi pénzt a befektetéseivel. Egyesek szerint a vizsgáztató tanár saját magát is kímélni akarta egy belső eljárás kellemetlenségeitől, amikor az eset jelentése helyett azt ajánlotta fel Jacknek, hogy abban a tanévben már nem vizsgázhat, évet kell ismételnie. Végül 2004-ben végzett az ÁJK-n és miután több ügyvédi irodánál dolgozott, a 2000-es évek legvégén megalapította saját ügyvédi irodáját. Amikor Jack és a feltaláló-üzletember megismerkedtek, már legalább négy éve saját irodát működtetett a jogász.

A lehetőség

A kozmetikai cégcsoportot irányító feltaláló-üzletember 2014-ben bízta meg L. Jacket azzal, hogy legyen a személyes, valamint a cégei ügyvédje. A megismerkedésük tulajdonképpen a véletlennek köszönhető. Az üzletember 2014-ig egy XIII. kerületi ügyvédi irodát bízott meg a cég körüli jogi munkákkal, amellyel azonban nem volt elégedett. T. J. balszerencséjére ekkor az interneten találta meg Jack ügyvédi irodáját, majd őt bízta meg azzal, hogy vigye tovább azokat az ügyeket, amelyeket a korábbi ügyvédi iroda vitt.

Jack nem sokáig tétlenkedett, az első nagyobb svindlire 2015 nyaráig kellett várni. Mint az az ügyészségi közleményből is kiderül, Jack jelezte ügyfelének, hogy a hatósági kapcsolatai figyelmeztették: házkutatás készül ellene. Az ügyvéd később egy olyan Interpol-nyomozásra hivatkozott a hatóságok előtt, amelynek állítása szerint megvannak nála az iratai és amelyről rendszeresen tájékoztatta ügyfelét – azonban úgy tűnik, hogy a hatóságok szerint nem volt semmilyen nyomozás.

Az ügyvéd a kamunyomozás indokával arra vette rá az üzletembert, hogy szedjen össze minden, számára fontos adatot, információt, adathordozót, és helyezze el nála letétbe.

A feltaláló egy zsákba készítette össze ezeket, voltak közöttük családi fotók éppúgy, mint üzleti titkok, például az üzletember termékeinek részletes leírásai, receptúrái. Az adathordozókat az ügy negyedrendű vádlottja, S. Szabolcs vitte el, aki az üzletember sofőrjeként dolgozott. Ám azt T. J. nem tudta, hogy a sofőr valójában Jack unokaöccse. Azt lapunk nem tudta pontosan kideríteni, hogy mióta dolgozott az üzletembernek S. Szabolcs, ám annyi biztosan tudható, hogy azután lett a feltaláló sofőrje, esetenként asszisztense, miután L. Jack megjelent a színen, vagyis legkorábban 2014 második felében.

S. Szabolcs üzleti és magánutakra is vitte T. J-t, aki számos alkalommal tárgyalt úgy telefonon, hogy a sofőr ott ült mellette és ki volt hangosítva a készülék. Így lényegében S. Szabolcs számos üzleti titkot megismerhetett, és ezeket át is adhatta Jacknek. Mindeközben pedig a feltaláló erről nem sejtett semmit.

Egy idő után T. J. visszakövetelte az adatokat, adathordozókat, ám ekkor Jack és S. Szabolcs azt mondta: a sofőr a Dunába dobta a zsákot. A hatóságok szerint azonban ez nem igaz, ugyanis 2016-ban az ügyvéd nyilvánvalóvá tette, hogy az adatok nem semmisültek meg, és bármikor fel tudja használni azokat az üzletember ellen.

Terjeszkedés

A kozmetikai termékek egyre jobb eladási számokat produkáltak a 2010-es évek közepén, ezért az üzletember elhatározta, hogy külföldön is terjeszkedésbe kezd, amelynek jogi lebonyolításába, cégek létrehozására L. Jack ajánlkozott. Az ügyvéd azt tanácsolta, hogy az üzletember ne próbáljon egyszerre lenni mindenhol, ne utazzon feleslegesen, azzal az indokkal, hogy „Csányi bácsi sem így csinálja”, nem az ő dolga, hogy az adminisztratív feladatokat ellássa vagy épp eljárjon a cégalapítás ügyében az ügyvédnél, könyvelőnél, bankszámlák megnyitásakor. Ezeket a feladatokat elvégzik megbízottak, névleges tisztségviselők, és mikor a cégek „készen vannak”, csak át kell venni azokat. Azonban, ahogy később kiderült, esze ágában sem volt L. Jacknek a kezdeti ügyek elintézését követően T. J.-nek átadni a cégeket, forrásaink véleménye szerint ugyanis ezek zsarolási potenciált jelentettek számára, továbbá „kontroll nélkül tudott garázdálkodni a cégekkel”.

Így történt, hogy L. Jack az elkövetkező két évben saját szakállára egy globális céghálót szőtt úgy, hogy egyes cégeket az üzletember tudta nélkül alapított.

Számos új magyarországi cég létrehozása mellett, a teljesség igénye nélkül új cégeket alapított Ausztriában, Szlovákiában, Csehországban, Olaszországban, Svájcban, Németországban, Lengyelországban, az Egyesült Királyságban, Indiában, Oroszországban, Ukrajnában, Hongkongban és a Seychelle-szigeteken, amelyekben közös volt, hogy mind T. J. pénzéből jöttek létre, ám papíron nem volt köze ezekhez. Forrásaink szerint a történet szereplői tudták, hogy T. J. a tulajdonos, L. Jack azonban elérte, hogy senki nem nézegette az iratokat, amelyekből kitűnt, hogy T. J. nem szerepel a cégekben.

És hogy kik lettek a cégvezetők? Természetesen mindben L. Jack emberei. Tulajdonosi, ügyvezetői pozíciókba került az ügyvéd korábbi élettársa, B. Edina, valamint annak édesanyja, P. Katalin. Ötödrendű vádlottként szerepel az ügyben T. Fanni, aki B. Edina lánya, és aki szintén számos érdekeltséget kapott. Jack édesanyjának élettársa is kapott céget.

S. Szabolcs sofőr, a negyedrendű vádlott tíz Seychelle-szigeteki offshore cégben, valamint a cégcsoport lengyel, német, cseh és szlovák társaságaiban lett vezető tisztségviselő.

Jack nem hagyta ki a buliból régi barátait sem: P. Z.-t, id. H. P-t, ifj. H. P.-t, és K. K. is cégtulajdonos lett. A szisztéma pofonegyszerű volt, amelyet a hatóságok úgy foglaltak össze: az ügyvéd saját érdekeltségeit ékelte be a gyártási munkák és a piaci forgalmazók közé. Erről nem volt tudomása az üzletembernek, és ezen tranzakciók nyomait később eltüntette.

Cikksorozatunk részei:

„Tudod, milyen, amikor vesén szúrnak?” – L. Jack és a feltaláló, I. rész

Hongkongi gyémántok – L. Jack és a feltaláló, II. rész

A sofőr – L. Jack és a feltaláló, III. rész

A köddé vált iroda – L. Jack és a feltaláló, IV. rész

Spanglik és gyémántok – L. Jack és a feltaláló, V. rész

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.