Túlélheti a Párbeszéd a 2022-es választást

Eltérően látják a Párbeszéd nemrég kiszivárgott belső dokumentumában foglaltakat a lapunknak nyilatkozó politológusok. Míg Horn Gábor szerint egy kicsi, de fontos politikai formáció útkereséséről van szó, addig Kiszelly Zoltán túlélő pártnak tartja a Karácsony Gergely fémjelezte alakulatot, amely újabb hordozórakétát keresne, hogy ne tűnjön el a süllyesztőben a következő választáskor.

Csekő Imre
2020. 02. 05. 11:48
null
A közhangulat a mérhetetlen pártoknak kedvez Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy belső használatra szánt, de a sajtónak kiszivárogtatott vitairatból kiderült, a Párbeszédben már azon gondolkoznak, kikkel vághatnak neki szövetségben a 2022-es parlamenti választásoknak. A dokumentumban a párbeszédesek negatívan nyilatkoznak az őket legutóbb az Országgyűlésbe segítő MSZP-ről, bár attól is félnek, hogy rájuk ég: hajlamosak eldobni szövetségeseiket.

– A Párbeszéd kicsi, de fontos szereplője a magyar politikai életnek, amely meghatározó politikusokat ad az ellenzéknek. Elég csak Karácsony Gergelyt, Szabó Tímeát vagy Tordai Bencét említeni. Egy következetesen zöld–baloldali pártról van szó, ami keresi a helyét. Ezt támasztja alá a most kiszivárgott irat is – mondta lapunknak Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Másképp látja a helyzetet Kiszelly Zoltán: – Túlélő párt a Párbeszéd – fogalmazott a politológus, aki szerint 2017-ben, amikor a baloldalon összefogás-mánia volt, a szocialisták felemelték a Párbeszédet, hogy mutassák: ők is összefogáspártiak. – Karácsony Gergely szimpatikusabb volt, mint az MSZP saját arcai, és ezért őt tették meg jelöltnek. A főpolgármester egy mosolygós politikus, aki sokkal népszerűbb, mint a pártja, és plakátarcként rengeteget segített a Párbeszédnek. Egyébként Karácsony Gergely maga mondta, hogy a saját édesanyja sem tudja, melyik pártban politizál – emlékeztetett rá Kiszelly Zoltán.

A közhangulat a mérhetetlen pártoknak kedvez
Fotó: Havran Zoltán

A Párbeszéd kiszivárogtatott vitairatában felvetődött, hogy a Momentummal és az LMP-vel partnerségben egy új pártokból álló együttműködés jöhetne létre, ami egy DK–MSZP-lista mellett alternatív listás szavazási lehetőséget kínálna az ellenzéki választóknak. Horn Gábor szerint előfordulhat egy ilyen próbálkozás. – A legfontosabb, hogy minden egyéni körzetben egy jelölt induljon a kormánypártok ellen. Ebben úgy tűnik, ma már egyetértés van az ellenzéki oldalon. Úgy látom, a pártok elképzelései nehezen egyeztethetők össze teljesen, így reá­lis lehet, hogy két ellenzéki lista legyen 2022-ben.

Kiszelly Zoltán úgy látja, az a kérdés, hogy a feljövőben lévő Momentumnak, két számjegyű támogatottsága mellett megéri-e a két kisebb, a kiesés szélén álló pártot a hátán becipelnie a parlamentbe. – A Párbeszéd nyilván újabb hordozórakétát keres, hogy bejuthasson az Országgyűlésbe. Két listával talán több szavazatot szerezhetne az ellenzék, mint ha egy listájuk lenne, amin Gyurcsány Ferenc rajta van. Ezért a Párbeszédnek ismét esélye adódhat a túlélésre – véli a politológus, aki szerint az ellenzéki szavazók, véleményvezérek és a média összefogást várnak, ezért a politikusoknak együttműködést kell mímelniük. – Ez a hangulat az olyan törpepártoknak kedvez, mint a Párbeszéd, amelyek így felértékelődnek a választások előtti időszakban – mondta Kiszelly Zoltán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.