Túlélték a vendéglátósok a zárást a hazai turistaparadicsomokban

Szinte kivétel nélkül minden lapunk által megkérdezett településen megnyitottak szombat óta a vendéglátóhelyek teraszai, ahová sok vendég érkezik – derült ki körkérdésünkből. A szállásadók is készülnek már a nyitásra, a vállalkozások abban bíznak, hogy a következő hónapokban meg tudnak erősödni.

2021. 04. 29. 15:38
null
Sokfelé teltek meg a teraszok a nyitás után Fotó: Balázs Attila Forrás: MTI/Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Debrecenben a közterület-felügyelet adatbázisa szerint 156 üzletnek van a vendéglátó terasz kialakításához szükséges engedélye. A helyszíni ellenőrzések alapján a 156 vendéglátó üzlet által üzemeltetett terasz közül jelenleg 131 üzemel. Papp László polgármester szerint a gazdaság újraindításához elengedhetetlen, hogy a kis- és középvállalkozásokat segítse az önkormányzat is, amit meg is tettek.

Kecskeméten is megnyitott a teraszok túlnyomó többsége, a szolgáltató egységek kilencven százaléka már várja a vendégeket. Van egy-két olyan terasz, ahol felújítási munkálatokat végeznek, azok ezért tartanak még zárva. Nagykanizsáról a tapasztalatok és a vendéglátósokkal való beszélgetések alapján szintén arról tájékoztattak, hogy majdnem minden étterem, kávézó, cukrászda megnyitott, amelyiknek van lehetősége teraszra.

– Volt, akinél technikai problémák miatt csak május elején lesz nyitás, például munkaerőhiány miatt, de az érintett vállalkozások döntő része talpon maradt

– tették hozzá. Kaposváron és Szolnokon szintén megnyitottak a belvárosi teraszok, mint ahogy a békéscsabai vendéglátóhelyek döntő többsége is várja a vendégeket szombat óta.

Sokfelé teltek meg a teraszok a nyitás után
Fotó: MTI/Balázs Attila

A székesfehérvári tapasztalatok is azt mutatják, hogy csak azok a vendéglátóhelyek nem nyitottak ki a hétvégén, ahol felújítási munkálatokat végeznek. A túlélés elősegítése érdekében a város önkormányzata maga is hirdetett meg helyi gazdasági mentőcsomagot, amelyben több, a járvány miatt nehéz helyzetben lévő szektornak, az ott foglalkoztatott munkavállalóknak nyújtott támogatást. A vendéglátóipart érintően ez 77 vendéglátóhelynek összesen csaknem 24 millió forintot jelentett.

A hazai turistaparadicsomokban működő vendéglátósok, szállásadók is talpon maradtak. Papp Gábor, Hévíz polgármestere is arról számolt be, hogy noha sokan küzdöttek nehézségekkel az elmúlt időszakban, de

az érintett helyi vállalkozók túlnyomó többsége túlélte a pandémia miatti válsághelyzetet.

A teraszok már fogadják a vendégeket a településen, a szállodák, a magánszállásadók pedig, csakúgy, mint a Tófürdő, a nyitásra készülnek.

Zalakaroson is gőzerővel készülnek a szezonra, amire a tapasztalatok szerint az emberek nagyon ki vannak éhezve. Novák Ferenc polgármester kifejtette: a teraszok már fogadják a vendégeket, sokan éltek is a lehetőséggel. A vállalkozók nehéz időszakot tudnak a hátuk mögött, egy részük úgy élt túl, hogy ételt szállított ki a zárás alatt. – A szállodák is tervezik már a nyitást, a következő napokban, hetekben visszatérhet az élet Zalakarosra. Ennek érdekében két kilátót már én is kinyittattam a vendégek előtt – mondta a település első embere.

Optimista a szezont illetően Tósoki Imre, Tihany polgármestere is. Kiemelte, hogy a teraszos vendéglátóhelyek helyben mind kinyitottak szombaton, és sok vendég jött a településre.

– A zárás alatt is sokan kirándultak el hozzánk, így az éttermek, cukrászdák harmada folyamatosan működött. A vásárlók elvitelre kaphatták meg az ételt, másoknak pedig kiszállították a rendelést

– mutatott rá. Tósoki Imre hozzátette: a szállásadók is készülnek a nyitásra, a nagyobb szállodák várhatóan május közepétől vagy pünkösdtől fogadnak majd vendégeket.

Hollókőn is állva maradtak a vállalkozók, bár Szabó Csaba polgármester szerint többen is azt mondták már az utóbbi időben, hogy ha nem lesz nyitás, akkor váltani fognak. – A jó szezon is kell ahhoz, hogy mindenki túlélje a nehézségeket, bizakodunk – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.