Tusványos: egy a tábor, egy a nemzet

A Bálványosi Szabadegyetem elmúlt harminc éve alatt kiderült, a nemzetpolitikában is van lehetőségünk kezünkbe venni, irányítani a sorsunkat, és ez sikerágazattá tette a nemzeti összetartozást — fogalmazott az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a rendezvény beharangozóján. Németh Zsolt beszélt arról is, a közép-európai országokkal sokkal több a közös érdekünk, mint az, ami elválaszt bennünket. Az elnök rámutatott, Magyarország elkötelezett Európa megújításában, de csak az identitás, a nemzeti szuverenitás és az alkotmányos hagyományok tiszteletben tartása mellett.

2019. 07. 16. 10:20
null
A szabadegyetemre látogatók úgy látják, Európa újratervezésében is van világos álláspontja hazánknak Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A harmincéves rendszerváltozással egyidős Bálványosi Szabadegyetemmel a magyarságot sikerült egy olyan politikai gondolkodás felé terelni, ahol a nemzeti összetartozás tudata általánossá vált – mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a jövő héten kezdődő rendezvény beharangozóján. Németh Zsolt úgy fogalmazott, Tusványos rendszerváltó intézmény is, ami a magyar politikában sajátságos műfaj.

– A rendszerváltó intézményeket és személyeket a történelem már elsöpörte Kelet-Közép-Európában, míg Tusványoson mindezt Orbán Viktor és Tőkés László személyesíti meg, akik a mai napig aktívan szerepet vállalnak a politika formálásában – mondta az elnök, aki szerint ők ketten bebizonyították, hazugság, hogy a történelem játékszerei vagyunk. – Magyarország miniszterelnöke és az egykori királyhágómelléki református püspök megmutatták, hogy van lehetőségünk kezünkbe venni, irányítani a sorsunkat. Ezt sikerült bizonyítani az elmúlt években a nemzetpolitikában is, sikerágazattá téve a nemzeti összetartozást – fogalmazott Németh Zsolt.

A szabadegyetem szervezésében részt vevő Kisebbségekért Pro Minoritate Alapítvány alapítója hozzátette: a közép-európai együttműködés gondolata is harmincéves, az együttműködés pedig látványos eredményeket ér el, noha egyes nacionalista csoportok ellene dolgoznak.

– Az úzvölgyi konfliktus vagy az ukrán nyelvtörvény is ez ellen dolgozik, de sokkal több a közös érdekünk, mint az, ami elválaszt bennünket, ezért egyrészt nagyfokú türelemre van szükség a magyar politika részéről, másrészt határozott kiállásra az alapvető érdekeink, különösen a külhoni magyarok érdekei mellett – hangsúlyozta Németh Zsolt, aki végül arra is kitért, az európai újraegyesülés is egyidős a szabadegyetemmel.

A szabadegyetemre látogatók úgy látják, Európa újratervezésében is van világos álláspontja hazánknak
Fotó: Havran Zoltán

– A magyarok ez irányú elkötelezettsége nem változott. Európa újratervezésében is van világos magyar álláspont, melynek középpontjában a nemzeti identitás, szuverenitás és az alkotmányos hagyományok a tiszteletben tartása áll – szögezte le.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke arról beszélt, hogy Tusványos „titka” következetes állandósága, ugyanakkor megújulni tudása. – A szabadegyetem szervezői mindig megtalálták az éppen forró témákat és teret, és fórumot biztosítottak a megvitatásukhoz – mondta Toró, aki szerint mindvégig fontosnak tartották a magyar–magyar párbeszéd mellett a magyar–román párbeszédet, és nem rajtuk múlt, hogy ez az utóbbi években háttérbe szorult.

Tárnok Mária, a rendezvény magyarországi főszervezője, a Kisebbségekért Pro Minoritate Alapítvány kuratóriumi elnöke ismertette: idén több mint négyszáz programmal készülnek, a különböző előadások 28 sátorban és négy külső helyszínen lesznek, és most külön hangsúlyt helyeznek a környezetvédelemre: tartós sörös-, boros-, pálinkáspoharakkal és különféle promóciós anyagokkal is készülnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.