Tűzfalcsoport-elemzés a 444.hu elfogultságáról

Mielőtt a 444.hu más médiumokat elfogultsággal vádol, előbb a saját háza táján sepregessen – olvasható az oldal legújabb bejegyzésében.

2019. 12. 10. 12:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elemzésünk célja, annak megállapítása, hogy a 2018. november 23. – 2019. november 23. közötti időszakban a 444.hu nevű hírportálon milyen mértékben jelennek meg az „ellenzéki” és a „kormánypárti” cikkek. Az aktív tarhálást folytató, 444.hu, amelynek főszerkesztője reggelente luxusvillából indul útnak, nehezen nevezhető független hírportálnak – olvasható a Tűzfalcsoport legújabb elemzésében.

Háttérinformáció: 2014-ben Soros György alapítványától, az Open Society Foundations-tól 49 500 dollár (több, mint 10 millió forint) támogatást kapott a parlamenti választással kapcsolatos rendellenességek nagyközönséghez való eljuttatására.

A hírportálon a „Magyarország” címszóra megközelítőleg 700-800 cikk jelent meg. Ezen cikkeket tartalmuk szerint az alábbiak szerint kategorizáltuk:

  • A kormánypárt tevékenységét bemutató cikkek, kritikával és negatív tartalommal párosulva
  • Ebbe a körbe tartozó cikkek esetében a hírportál beismeri, hogy fontosak ezek a témák, és helyesli is, hogy vannak ilyen kezdeményezések, viszont ezek megvalósításának útját erős kritikának veti alá. Olyan témák tartoznak ide, mint a klímavédelmi konzulátció kezdeményezés, faültetési programok, sportrendezvények szervezése, naperőművek sokszorosítása, űrstratégia fejlesztése stb.

  • Egyértelműen a kormánypártot kritizáló cikkek (míg a fenti kategóriában némi pozitívummal is párosul)
  • Itt túlsúlyba kerülnek azok a cikkek, amelyek Magyarország nemzetközi szervezetekben betöltött helyzetét kritizálják, gazdasági témák, oktatási kérdések, sajtószabadság, családtámogatás kritizálása, népességfogyás, állami tisztségviselők fizetésével és anyagi juttatásával foglalkozó cikkek stb.

  • Személyeskedő cikkek: családi/rokoni kapcsolatokat, anyagi körülményeket tárgyaló írások
  • Ezen kategóriában olyan véleménycikkeket találhatunk, amelyek a „NER 1. számú házaspárát”, Juhász Hajnalka KDNP-s képviselő Louis Vuitton sálját vitatják, továbbá megtalálhatóak még az Orbán Viktor és Tiborcz személyes találkozásait elemző cikkek, Mészáros Lőrinc vagyonosodával foglalkozó vélemények. Olyan jelzők is találhatók ebben a kategóriában, mint Rogán „Szupermodell” Cecília kormányzati modell, Fidesz-hű katonák, káderek.

     

  • Az ellenzék tevékenységét támogató és bemutató cikkek
  • Viszonylag kevés olyan cikk jelent meg, ami konkrétan csak az ellenzék tevékenységéről számolt volna be. Sokkal inkább hangsúlyosabb szerepet kapnak a kormány tevékenységét kritizáló cikkek.

  • A kormánypárt tevékenységét bemutató cikkek, az MTI-tól átvett hírközlések
  • Ha rangsorolni szeretnénk ezen kategóriákat, akkor az alábbi szerint alakulna:

     

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.