Új bizonyítást indítványoz a körúti robbantó védője

Bizonyítási indítványt terjeszt elő a Teréz körúti robbantó ügyvédje a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla előtt kedden, tudta meg a Magyar Nemzet. Az első fokon életfogytiglanra ítélt Papp László védője szükségesnek tartja a tárgyalást, ám másodfokon általában csak a már meghozott elsőfokú ítéletet vizsgálják, új bizonyítást ritkán vesznek napirendre.

2019. 03. 02. 6:55
null
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden kezdi tárgyalni a Fővárosi Ítélőtábla a Teréz körúti robbantással vádolt Papp László ügyét másodfokon. A pokolgépével két rendőrt életveszélyesen megsebesítő vádlottat első fokon életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte tavaly a Fővárosi Törvényszék emberölési kísérlet, robbanószerrel való visszaélés és terrorcselekmény előkészítésének vétsége miatt. Papp legkorábban 25 év letöltése után szabadulhatna feltételesen. Az elsőfokú bíróság ítélete ellen az ügyész téves jogi minősítés miatt, valamint a büntetés súlyosítása végett, a vádlott ügyvédje pedig az ítélet megalapozatlansága miatt továbbá Papp felmentése érdekében jelentett be fellebbezést.

A Fővárosi Ítélőtábla két tárgyalási napot tűzött ki, március 5-ét és 12-ét. Papp László az elsőfokú ítélet után ismét ügyvédet váltott, meghatalmazott védőként most Szikinger István látja el a védelmét. Ő egyébként korábban már egyszer védte a vádlottat, ám a fia­talember nem volt hajlandó együttműködni vele, ezért visszaadta a megbízását. A Magyar Nemzet kérdésére az ügyvéd kifejtette: kedden tárgyalást fog kérni, mivel a védelemnek új bizonyítási indítványai vannak. Arról egyelőre nem kívánt nyilatkozni, hogy mik lennének az eddig még fel nem mutatott bizonyítékok, esetleg új tanúk vagy szakértői vélemények, melyektől a per vádlott javára történő megfordítását remélik.

A gyakorlat szerint a másodfokú bíróság már nem kezd bizonyítási eljárásba, hanem a meghozott nem jogerős ítéletet elemzi, hogy az megfelel-e a törvényeknek, illetve a fellebbviteli főügyészség, valamint a védelem fellebbezésének jogosságát vizsgálja meg az ítélet tükrében. Az ítélőtábla is erre készülhet, és 12-én már ítélethirdetést terveznek; amennyiben jóváhagyják az elsőfokú ítéletet, az jogerőssé válik, legfeljebb perújrafelvételt lehet indítványozni, ha új bizonyítékok kerülnek elő.

Papp Lászlót első fokon életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélték, most felmentésében reménykedik Fotó: Havran Zoltán

Amennyiben az ítélőtábla kedden helyt ad a vádlott és védője indítványának és elrendeli a bizonyítási eljárás újranyitását, az ítéletre várhatóan ebben a hónapban még nem kerülhet sor.

A vád szerint P. László Gergely 2016. szeptember 24-én késő este Budapesten, a Teréz körúton egy általa készített, távirányított pokolgéppel – melynek hatását szögekkel növelte meg – életveszélyesen megsebesített két, gyalogos járőrként szolgálatban lévő rendőrt. El akarta venni a pisztolyukat, ám az egyenruhások nem haltak meg, így a fegyverek nélkül távozott. Papp ezután e-mailben egymillió eurót akart kérni a Belügyminisztériumtól, hogy ne folytassa a robbantásokat.

– Minden kétséget kizáróan bebizonyosodott, hogy a merényletet Papp László Gergely követte el; ilyen részlegességgel csak az tud számot adni a történtekről, aki elkövette – fogalmazott az elsőfokú ítélet indoklásakor Kalina József bíró a Fővárosi Törvényszéken. A 2016 októberében őrizetbe vett Papp László ugyanis 2017 február­jában több napon át minden részletre kitérő beismerő vallomást tett.

Az elsőfokú ítélet után a vádlott apja azt állította a sajtónak: titkos­szolgálati akció áll a robbantás mögött, a bizonyítékokat ügynökök szórhatták szét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.