Új elemekkel bővült a bíróságok családtámogató programja

Rugalmas és otthoni munkavégzéssel, óvodai-bölcsődei támogatással, valamint képzésekkel támogatja dolgozóit az Országos Bírósági Hivatal. A családbarát hozzáállás ugyanakkor az ügyfelek vonatkozásában is kiemelt szempont: a jövőben a családjogi ügyek hamarabb kerülhetnek a bírák elé, és nagyobb hangsúlyt helyeznek a perben álló felek pszichés támogatására is.

2019. 03. 19. 5:55
lawyer in the office
A munkatársak mintegy nyolcvan százaléka nő, ezért az intézkedésekkel nekik is igyekeznek kedvezni Fotó: Erwin Wodicka Forrás: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Újabb elemmel bővült idén a bírósági családtámogató program: az óvodás és bölcsődés gyermekeket nevelő szülők, akiknek térítést kell fizetniük az intézményi ellátásért, havi tízezer forint támogatást kapnak egy jóléti intézkedés részeként. Ezen túlmenően foglalkozunk az egészségmegőrzéssel is, minden dolgozó emelt szintű orvosi vizsgálatot vehet igénybe, valamint bevezetjük a sporttevékenységek támogatását is – tájékoztatta lapunkat Vajas Sándor, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökhelyettese.

A hivatal célja, hogy a dolgozóinak ne kelljen dönteniük a hivatás és a család között. A családbarát munkakörnyezet kialakítása már csak azért is elengedhetetlen, mert a magyar bíróságokon 11 ezer alkalmazott dolgozik, a munkatársak mintegy nyolcvan százaléka nő, akik 7600 tizennyolc éven aluli gyermeket nevelnek. A szervezet az elmúlt években olyan programokat dolgozott ki s fejleszt most tovább, amelyek lehetővé teszik, hogy a munkahelyi feladatok összeegyeztethetőek legyenek az otthoni teendőkkel.

– Ilyen a részmunkaidős foglalkoztatás, illetve az otthoni munkavégzés lehetősége, a bírákat ezekben az esetekben az okoseszközök segítik a tárgyalásra való felkészülésben. Célunk, hogy a részmunkaidős foglalkoztatást bővítsük, egyúttal segítsük a tartósan távollévők visszailleszkedését – sorolta az elnökhelyettes, megjegyezve: az ügyfelek számára is fontos, hogy kiegyensúlyozott és felkészült bírók fogadják őket a tárgyalótermekben.

A munkatársak mintegy nyolcvan százaléka nő, ezért az intézkedésekkel nekik is igyekeznek kedvezni
Fotó: 123RF

Nem csupán a bírósági alkalmazottak, hanem az ügyfelek vonatkozásában is kiemelt szempont a családbarát hozzáállás. – A családjogi ügyek országos szinten a járásbírósági eljárások több mint ötven százalékát teszik ki, a kisebb bíróságoknál pedig akár a hetven százalékot is elérhetik – fogalmazott Vajas Sándor, kiemelve: ez az érzékeny ügycsoport komoly odafigyelést igényel.

Az elnökhelyettes kitért az egy éve hatályba lépett új polgári perrendtartásra is, amely – számos erénye mellett – egyes esetekben megnehezítette a nem jogvégzett ügyfelek helyzetét. Ahhoz ugyanis, hogy valaki pert indítson, egy hosszú és bonyolult nyomtatványt kell kitölteni. Emiatt az OBH az ügyfélbarát hozzáállás jegyében az Igaz­ságügyi Minisztériumhoz fordult, s javaslatot tett egy rövidebb és egyszerűbb nyomtatvány bevezetésére.

– A felmérésekből azt is látjuk, hogy a pertartamra is kedvezőtlenül hatott az új polgári perrendtartás. Családjogi ügyekben ez azt jelenti, hogy egy per, amely korábban átlagosan 133 napig tartott, ma átlag 173 nap alatt fejeződik be. Éppen ezért a bírák széles körű bevonásával az OBH egy jogszabály-módosító javaslattal is előállt, amely változtatna ezen a helyzeten. Az ezzel kapcsolatos indítvány már a szaktárcánál van, s remélhetőleg a tavaszi ülésszakban foglalkoznak is vele a parlamentben – közölte Vajas Sándor.

A családjogi ügyeket, így a válópereket tárgyaló bírák képzésében is számos új elemet vezetnek be, az elmúlt évek tapasztalata ugyanis azt mutatja, hogy a döntéshozók egyre bonyolultabb vagyoni viszonyokkal szembesülnek az eljárások során. A szakmai felkészítés mellett az ügyfelek pszichés támogatása is kiemelt figyelmet kap, mint például a bírósági közvetítés, amely segíthet az ügyfelek jogvitáinak békés úton történő rendezésében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.