Új kifejezéssel bővült a szótár: járványbűnöző

Fertőtlenítés címén maszkban becsengető szélhámosok, az interneten jobbnál jobb egészségügyi megoldásokat kínáló csalók, nem létező maszkot árusító svindlerek: az új helyzet újfajta bűnözést is teremtett.

2020. 03. 18. 13:54
null
Csak igazi rendőrt engedjünk be! (képünk illusztráció) Fotó: MTI/Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra letartóztatta tegnap azt a négy éve hazánkban élő, 35 esztendős hondurasi férfit, aki a koronavírus-világjárvány okozta veszélyhelyzetet kihasználva, bűntársaival tévedésbe ejtette egy egyesült államokbeli gazdasági társaság vezetőjét, akivel 220 millió egészségügyi arcmaszk leszállítására szerződtek egy létező magyar cég adatainak felhasználásával, úgy, hogy a vállalat vezetője arról nem tudott. A gyanúsított és társai csaknem százezer dollárt kértek és kaptak előlegként az általuk ígért – nem létező – arcmaszkokért. A Fővárosi Törvényszék közleménye kitért arra, hogy a gyanúsított 2016 óta Magyarországon él, élettársa, gyermeke van, jövedelmét, munkahelyét védője igazolta, ám kötődéseit még nem sikerült teljes mértékben feltérképezni. Külföldi állampolgárságára és bizonytalan magyarországi kötődésére tekintettel megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a gyanúsított a hatóságok elől megszökne, elrejtőzne.

A Fővárosi Főügyészség az eset kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy a hatóságok a koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzetben elrendelt ítélkezési szünetben is haladéktalanul és a törvény teljes szigorával fellépnek a bűncselekményt elkövetők ellen.

A szigorra szükség is van, mert nem a hondurasi férfi az egyetlen, aki a rendkívüli helyzet adta bűnlehetőségekkel él vagy ezt tervezi. Nem véletlen, hogy a nyomozók máris járványbűnözőkről, a járványbűnözés feltűnéséről beszélnek.

Bár egyelőre még senkit nem értek tetten, de az alvilágból érkezett olyan információ, hogy bűnözők úgy próbálnak bejutni a házakba, lakásokba, hogy fertőtlenítés címén maszkban csengetnek be. Fontos tudatosítani, hogy a hatóságok nem mennek fertőtleníteni magánházba sem, az az ÁNTSZ dolga lesz adott esetben. Ne nyissanak ajtót maszkos csengetőnek, csak biztonsági lánccal, és ne engedjenek be idegent! Amennyiben a rendőrség kontaktkutatást végez, keresve, hogy kivel érintkezett korábban egy koronavírusos beteg, minden esetben rendőrigazolványt mutatnak! A jelvényen pedig egy szám is szerepel, nem csak az, hogy rendőrség.

Csak igazi rendőrt engedjünk be! (képünk illusztráció)
Fotó: MTI/Balázs Attila

A rendőrség ugyanakkor felhívásában azt írja, a csalók telefonon is igyekeznek kihasználni a világban jelenleg zajló egészségügyi válsághelyzetet, és klinikai vagy kórházi dolgozóknak kiadva magukat arra hivatkoznak, hogy a sértett hozzátartozója megfertőződött, az orvosi ellátásának költségeit viszont ki kell fizetni. Az elmúlt időszakban arra is volt példa a nagyvilágban, hogy a megtévesztett személy valamelyik országos vagy világszervezet nevében kapott e-mailt, amelyben valótlan, mégis hihetőnek tűnő állításokkal a személyes adatok, fizetéshez használt jelszavak, kódok megadására kérték vagy éppen egy levélhez csatolt adathalászfájl megnyitására utasították.

Ezek a bűnözők azokat a félelmeket és aggodalmakat használják ki, amelyeket a koronavírus kelt az önmaguk és szeretteik egészségét féltő emberekben. Kellő óvatossággal és egészséges bizalmatlansággal megelőzhető, hogy a fertőzés veszélyeire hivatkozva be­csapjanak. Ezért a rendőrség kéri az állampolgárokat, az alábbiakat mindig tartsák szem előtt: amennyiben megbetegszik, forduljon telefonon keresztül a (házi)orvoshoz!

A koronavírus-fertőzés kimutatására szolgáló laboratóriumi vizsgálatot jelenleg kizárólag az állami egészségügyi ellátórendszerben végeznek. A koronavírus-fertőzöttség kimutatására alkalmas gyorsteszt egyelőre nem létezik, így az sem telefonon, sem személyesen sehol nem kapható. A vásárlás módjától függetlenül ajánlott utánanézni az ajánlatot tevő vállalat vagy személy valódiságának. Mindig ellenőrizze a cég értékelését az interneten! A csalók megtévesztő, a valódihoz a megszólalásig hasonlító weboldalakat hoznak létre, ezekre ne kattintson rá. Ne kattintson olyan linkre, ne nyisson meg olyan csatolmányt, amely nem várt küldeményként, ismeretlen feladótól érkezett. Gyanús, ha olyan e-mailt kap, amelyben orvosi felszereléseket kínálnak vagy egészségügyi vizsgálat címén személyes adatait kérik, mert a legálisan működő egészségügyi szervezetek általában nem így veszik fel a kapcsolatot a betegeikkel.

Amennyiben úgy érzi, csalás áldozatává vált, értesítse azonnal a rendőrséget, valamint számlavezető bankját a későbbi kártalanítás érdekében!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.