Új NATO-központ nyílik

Benkő Tibor honvédelmi miniszter tájékoztatása szerint új többnemzeti hadosztály-parancsnokság jöhet létre Magyarország területén. A kezdeményezésben részt vehetnek a szomszédos országok is. Horváth József biztonságpolitikai szakértő szerint a terv felértékeli Magyarországot katonapolitikai szempontból. A szakember úgy látja, hogy az ilyen, országokon átívelő együttműködések jelentik a NATO egyik lehetséges megújítási vonalát.

2019. 10. 29. 9:41
null
A biztonságpolitikai szakértő szerint hazánk fontos tagja a védelmi szövetségnek Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Székesfehérvári központtal állhat fel az a többnemzeti hadosztály-parancsnokság, amelynek létrehozását Magyarország és Horvátország kezdeményezte – közölte Benkő Tibor honvédelmi miniszter az M1 hétfő reggeli műsorában. A tárcavezető kifejtette, hogy a parancsnokság feladata a térség stabilitásának és békéjének megőrzése, ha pedig a térségben bármilyen konfliktus kialakulna, akkor vezető szerepet töltene be a műveleti tevékenység irányításában.

Benkő Tibor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában hangsúlyozta, arra törekszenek, hogy minél több közép-európai ország csatlakozzon az új parancsnoksághoz. A kezdeményezés keretében létrehoznak Szolnokon egy különleges műveleti regionális központot is, az erről szóló megállapodást mostanáig Szlovéniával, Szlovákiával és Horvátországgal írták alá, ám a nem NATO-tag Ausztria is rövidesen csatlakozik hozzá.

A biztonságpolitikai szakértő szerint hazánk fontos tagja a védelmi szövetségnek
Fotó: Mirkó István

Horváth József tábornok, biztonságpolitikai szakértő lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy ez az együttműködés katonapolitikailag felértékeli Magyarországot. – Magyarország nem a térség legnagyobb és legerősebb országa katonailag, ám a honvédelmi beszerzések, a honvédség megújítása és a missziókban folytatott munka tekintélyt ad a honvédségünknek – mondta a szakértő.

A tábornok kifejtette, hogy a többnemzetiségű dandárok felállítása jelenti a NATO egyik lehetséges megújítási vonalát. – A katonák a különleges műveletek során megismerik egymást, és megtanulják egymástól a szakmai fogásokat, emellett személyes kapcsolatokat is kiépítenek, ami az ilyen egységeknél sokszor életbevágóan fontos, és ez az, amire egy valóban ütőképes erőt építeni lehet – mondta Horváth.

A haderőfejlesztéssel kapcsolatban a szakértő kiemelte: katonáink a legkorszerűbb fegyvereket kapják meg, ami tovább növeli a súlyunkat a szövetségben. – Személyi oldalról eddig is nagyon jó véleménnyel voltak a NATO illetékes vezetői a magyar katonák képességeiről, amit most technikai oldalról sikerül a másik irányból is megtámasztani – emelte ki Horváth József.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.