Új szakaszba lép a szigetszentmiklósi olajszennyezés felszámolása

A következő ütem várhatóan március végéig tart, utána regenerálódhat majd a természeti környezet.

2021. 03. 04. 14:49
null
Soká lesz, mire újra az eredeti állapotában pompázhat a természet Forrás: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkezdődik az olajszennyezés felszámolásának következő üteme Szigetszentmiklóson – erről tájékoztatta lapunkat az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF). Kiemelték, hogy a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság vizsgálatának a lezárultával a vízügy elkészítette a helyreállítási tervet, amelyet a legmagasabb, harmadfokú vízminőségvédelmi készültséggel, a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal egyeztetve valósítanak meg.

A kárelhárítás ezen szakasza várhatóan március végéig tart, ezután indulhat meg a természeti környezet regenerálódása.

Az OVF rámutatott arra, hogy miután a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság mint vízvédelmi hatóság lezárta a 2020 decemberében Szigetszentmiklóson, a Tebe sornál történt olajszennyezés kivizsgálását, felkérte a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságot (KDVVIZIG) a helyreállítási terv elkészítésére, és – szükség esetén a Duna-Ipoly Nemzeti Park bevonásával – a környezetkárosodás elhárítására. A kárelhárítással megbízott szakcég felvonult az érintett területre, a munka napokon belül elindul.

Soká lesz, mire újra az eredeti állapotában virulhat a természet
Fotó: Havran Zoltán

Az elsődleges feladat a szennyezett iszapréteg eltávolítása a mederből. Miután ez megtörtént, a szakemberek elbontják a decemberben kiépített ideiglenes utat, ami a következő lépés a környezet eredeti állapotának visszaállításához. A vízügy munkatársai kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a szennyezés ne juthasson ki a Ráckevei (Soroksári)-Duna nyílt vízébe, ezért a már decemberben bevált merülőfalakat kiegészítve egy második lokalizációs vonalat is kiépítenek. A munkaterületről, illetve csónakokból pedig továbbra is állandó figyelőszolgálat ellenőrzi a vizet – fogalmaztak. Hozzátették: a munkafolyamatok – a vízvédelmi hatóság mellett – a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal és a Ráckevei Dunaági Horgászszövetséggel egyeztetve zajlanak.

A szennyezés maradéktalan eltávolítása és elszállítása után kezdődhet meg a sérült terület rehabilitációja.

A szennyezett iszap helyére az eredeti környezetre jellemző anyag kerül, amelyre a térségben élő vízparti növényeket telepítenek a szakemberek, elősegítve ezzel olyan fajok spontán visszatelepedését is, melyek védettségük miatt nem ültethetők át (pl. tőzegpáfrány, lápi csalán, kálmos). A gyors helyreállításra azért is szükség van, hogy még mielőtt invazív növények foglalnák el a területet, a korábban jellemző értékes életközösségek tudjanak itt kialakulni. A munkálatok ebben a fázisban várhatóan március végéig tartanak.

Bár a szakemberek igyekeznek a zajjal járó tevékenységeket napközben elvégezni, előfordulhat, hogy a legsürgősebb feladatok ellátásához átmenetileg kénytelenek az esti órákban, illetve hétvégén is dolgozni a területen, ami megnövekedett tehergépjármű-forgalommal és zajterheléssel jár.

Kérik a környéken lakók szíves türelmét és megértését – közölték.

Mint azt korábban megírtuk, először december 12-én érkezett telefonos lakossági bejelentés a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságra arról, hogy Szigetszentmiklóson, a Tebe sor és a Rév sor kereszteződésénél lévő csapadékvíz-csatorna kifolyójánál és a nádasban olajszennyeződés nyomai látszanak. A bejelentés után másfél órával a vízügyes szakemberek megkezdték a szükséges beavatkozásokat. Ennek volt köszönhető, hogy még aznap sikerült körülhatárolni a szennyeződést, és meg tudták akadályozni, hogy az olaj kifolyjon a Ráckevei-Duna-ágba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.