Az elkövetkező napokban akár több százan is megbetegedhetnek

15 óra és reggel 6 óra között nem lehet a vendéglátóhelyeken tartózkodni, de a megrendeléseket ki lehet adni, illetve át lehet venni.

Forrás: M12020. 03. 17. 15:19
Ha egyre több embernek van legális munkája, egyre jobban hízhat a boltok bevétele
Ha egyre több embernek van legális munkája, egyre jobban hízhat a boltok bevétele Fotó: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új szakaszba lépett a koronavírus elleni védekezés, illetve megelőzés – mondta Lakatos Tibor. A vendéglátóhelyek nyitva tartásával kapcsolatosan elmondta, hogy 15 óra és reggel 6 óra között az ott foglalkoztatottak kivételével tilos tartózkodni. 15 órától után 18 óráig az élelmiszer elvitele, megrendelése és átvétele, kifizetése megengedett.

Zenés-táncos rendezvényt tartani, és ennek helyszínén tartózkodni tilos. A sportrendezvényeket nézők nélkül, zárt körülmények között lehet csak megtartani. A létszámtól függetlenül tilos a látogatása az előadóművészet valamennyi ágának fellépése céljából megtartott események valamint a moziknak, muzeális intézményeknek a nyilvános könyvtáraknak.

A nyitva tartási korlátozások nem vonatkoznak a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyiárut és a higiéniai papírterméket árusító üzletekre, továbbá a gyógyszertárak, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzlet, az üzemanyagtöltő állomásokra és a dohányboltokra.

A korlátozó intézkedések megszegőivel szemben új szabály, hogy a tiltott helyeken, tiltott eseményeken résztvevők 5000 – 500 000 forintig terjedő pénzbírsággal szankcionálhatók

– emelte ki az ezredes.

Hozzátette: Felhatalmazást ad a kormányrendelet arra, hogy a rendőrség intézkedhessen azokkal szemben, akik ezeket a szabályokat megszegik, és a szabályozás érinti az országban történő beutazást is, hiszen bármely ország területéről, külföldről a magyar állampolgárok korlátozás nélkül beléphetnek Magyarországra. De azok a magyar állampolgárok, akik jelenleg a WHO által gócpontként azonosított országból, és a korábbi kormányrendeletben szabályozott területről érkeznek, hatósági házi karanténba kell vonulniuk.

Lakatos Tibor elmondta: A tranzit repülőtéri forgalmat ez nem érinti, tehát

aki úgy érinti a budapesti vagy a debreceni nemzetközi repülőteret, hogy utána a tranzitjárattal tovább utazik, az természetesen jöhet.

A repülőtársaságok felelőssége annak az eldöntése, hogy az utasszám függvényében a járatokat közlekedtetik-e.

A határellenőrzés érinti a szlovák határt is, így új adat talán az, hogy 0 órától 12 óráig közel 600 személyt fordítottak vissza Magyarország határairól, és 1300 személy belépését tették lehetővé. Hegyeshalomnál ki egy kis torlódás, hiszen az osztrák oldalon, a Romániába és Bulgáriába hazatartó személyek megelégelve a bevezetett intézkedések hatását, leültek az autópályára és egy közúti blokádot képezve az egyébként jogszerűen közlekedő teherforgalmat is akadályozták. Ezzel veszélybe sodorták az áruszállítás folyamatosságát is. Éppen ezért országos rendőrfőkapitány úr egyeztetett a román határrendőrség parancsnokával, és az az egyezség köttetett a két ország rendészeti szervei között, hogy

ma 21 óra és 24 óra között a bolgárokat, míg a románokat 0 és reggel 5 óra között engedjük át

– tette hozzá Lakatos Tibor.

A 70 év felettiek mindenképpen maradjanak otthon

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy eddig 50 megbetegedés volt itthon. Ez megfelel annak a mértéknek, amire számítottak. Ez akár meg is többszöröződhet a következő időszakban – mondta a szakember. Akár több százas nagyságrendű is lehet a fertőzöttek száma. Készülnek a súlyosabb megbetegedésekre is – tette hozzá. Az idős emberek nagyon veszélyeztetettek, a 70 év felettiek mindenképpen maradjanak otthon – mondta Müller Cecília. A szabadban továbbra is sportolhatnak azok, akiknek semmilyen tünetük nincs. Csoportosan ne mozogjon senki, meg kell tartani a két méteres távolságot. A védőoltások nem halasztódnak – mondta Müller Cecília.

A kampányoltások esetében átszervezés kell, mert iskolákban adják ezeket. Semmilyen károsodás nem éri azokat, akik néhány hónappal később kapják meg az oltást. A foglalkozás-egészségügy továbbra is működik, az időszakos vizsgálatoknál lehet halasztás. Az apás szülésekkel kapcsolatban azt mondta, hogy azokat a törvény garantálja. Ha az apának semmilyen tünete nincsen, akkor természetesen részt vehet a szülésnél.

Magyar kutatók izolálták a vírust

Kiss Zoltán virológus vezetésével elsőként sikerült izolálni az új koronavírust Magyarországon.

Ezzel lehetőség nyílik a hazai vakcinák kifejlesztésére

– jelentette be Müller Cecília. Hamarosan elérhető lesz a vírus élő és nem élő formája a nemzetközi kutatók számára. A kutatóink az elsők, akiknek ez Magyarországon sikerült.

Tovább bővítjük a vizsgáló laboratóriumok körét, szeretnénk a logisztikát is megkönnyíteni – mondta kérdésre a tisztifőorvos. A WHO iránymutatása alapján dolgozunk a teszteket illetően. Egy új vírusellenes szer kifejlesztése több évig is tarthat. A mostani siker egy óriási lépés az előrehaladás felé.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.