Új szülői várót adtak át a koraszülött osztályon

Mostantól a veszélyeztetett, koraszülött csecsemők szülei méltóbb körülmények között lehetnek gyermekük mellett, ugyanis új várót adtak át a Semmelweis Egyetem gyermekgyógyászati klinikáján. Az intézmény az Anyák Háza országos pályázat egyik nyerteseként ötmillió forintos támogatásból valósíthatta meg a fejlesztést.

Szilágyi Anna
2019. 07. 03. 16:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átadták a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinikáján kialakított szülői várót, ezzel létrejött az országban a negyedik Anyák Háza – jelentette be Stubnya Gusztáv, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) egészségügyi szolgáltatásfejlesztési igazgatója. Az ötmillió forint értékű adományból kialakított várószoba a koraszülött csecsemők szüleinek biztosítja a hosszas klinikai tartózkodás jobb feltételeit.

Szabó Attila, a gyermekgyógyászati klinika főigazgatója a Magyar Nemzetnek elmondta, a koraszülött intenzív osztályon az ország legsúlyosabb állapotban lévő újszülöttjeit kezeik, a szülők pedig általában ritkán tudnak bejönni, mert távol laknak vagy a többi kiskorú gyermekükkel kell otthon lenniük.

– Korábban a belépéstől a legkorábbi pont a betegágy volt, de mostantól az új várónak köszönhetően lesz lehetőség arra, hogy a szülő kulturáltan átöltözzön, étkezzen vagy épp lerakja az értéktárgyait, amíg a gyermekénél van – fejtette ki a főigazgató. – A támogatásból elsősorban az építészeti változásokat valósítottuk meg, de a helyiségbe kerültek székek, asztalok, mikró, hűtő, öltözőszekrények és zuhanyzó is – tette hozzá.

Az Anyák Háza az országban először a Bethesda Gyermekkórházban valósult meg, hogy az égéssérült gyermekek sokszor hónapokig tartó kezelése idején a szülők is jelen lehessenek. Az ottani Anyák Háza 2015-ben épült fel, azóta több mint kétszáz tragédián átesett család számára jelentett megoldást a szükség idején. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a Bethesda Kórház Alapítvány, a Magyar Gyermekorvosok Társasága és az Essity Hunagary Kft. úgy döntött, hogy az ország más kórházaiban is ösztönözni fogják a családok méltó elhelyezését. Pályázatot írtak ki 2017-ben, erre olyan terveket vártak, amelyek elősegítik, hogy a szülők kipihenten helyt tudjanak állni a válsághelyzetben. A pályázatokat az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-és ifjúságügyért felelős államtitkársága, az egészségügyi államtitkársága, az ÁEEK, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) és az Essity Kft. bírálta: ők díjazták a gyermekklinikát is.

Szabó Attila az átadáson hangsúlyozta, az utóbbi évek tapasztalataiból derült ki, hogy a koraszülöttek és az újszülöttek gyógyításának abszolút fontos szereplői a szülők, így meg kell teremteni a feltételeket arra, hogy folyamatosan jelen lehessenek a gyermekük mellett. A pályázatnak köszönhetően a veszélyeztetett, koraszülött gyerekek családja a klinikai tartózkodás alatt végig egy kulturált és minden igényt kielégítő térben tud várakozni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.